Παραθέτουμε το άρθρο του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού ε.α Μιχαήλ Κωσταράκου επί των εξελίξεων στο ΠΝ.

Νομίζω  ότι η κατάσταση έχει πια ξεκαθαρίσει. Έχουμε συμφωνήσει την απόκτηση δυο φρεγατών [email protected] από τη Γαλλία, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν με ίδιου κόστους προσφορά για τέσσερις περίπου ίδιων ή ελαφρά μικρότερων δυνατοτήτων φρεγάτες MMCS (Multi Mission Combat Ship) που όμως θα κατασκευαστούν στην Ελλαδα, ενώ στα ΜΜΕ  αναφέρεται ότι ο ΥΕΘΑ συνεχίζει τις προσπάθειες για την απόκτηση 2-3 μεταχειρισμένων αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke. 

Ήδη στα ΜΜΕ και πιστευω στα επιτελεία άρχισαν συζητήσεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα, τις εξοπλιστικές προτεραιότητες της χώρας, το κόστος κλπ κλπ. 

Προσωπικά δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει προβληματισμός ή αμφιβολία. ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να τα αποκτήσουμε όλα. Και τα τρομερά αμερικανικά αντιτορπιλικά, και τις αμερικανικές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, και τις γαλλικές φρεγάτες  τεχνολογίας του αύριο. Και όχι μόνο αυτά. Χρειαζόμαστε και το δικό μας «εθνικό πλοίο» που πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε, και τις δυο καταπληκτικές πυραυλάκατους Super Vitae που καθυστερούν να παραδώσουν με ευθύνη τους χρόνια τώρα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B, που απαράδεκτα καθυστερεί η ΕΑΒ, και όλα όσα έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί και δεν πραγματοποιούνται για μικροπολιτικές, συνδικαλιστικές ή χρηματοδοτικές μικρόσκοπιμότητες ή εξαιτίας της απλής ανικανότητας των υπευθύνων. Χρειαζόμαστε ακόμα ο Στόλος να φέρει τη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του στο 80-100% σύμφωνα με τα standards του ΝΑΤΟ, αν δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.

Κάποιοι, λίγο πολύ γνωστοί, θα προβάλουν τις γνωστές δικαιολογίες. Δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε προβλήτες, δεν έχουμε κονδύλια, εμείς προτιμάμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας των εχθρικών ναυτικών δυνατοτήτων  και άλλες  τέτοιες δικαιολογίες. Αρκετά με όλα αυτά. Τα ακούμε πολλά χρόνια τώρα. Επειδή όμως κάποιοι από μας προτιμάμε να μείνουμε ελεύθεροι και κυρίαρχοι και να εκμεταλλευτούμε τον εθνικό μας πλούτο, χωρίς απειλές και φασαρίες από τους γνωστούς «νταήδες της γειτονιάς» θα ήθελα να τονίσω τούτο:

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να κάνει όλα. Και εγκαταστάσεις και υποστήριξη και προσωπικό και εκπαίδευση και ότι άλλο χρειάζεται. Και μάλιστα άριστα και άμεσα και σε κάθε περίπτωση συντομότερα από οποιοδήποτε χρονικό ορίζοντα του τεθεί. Αρκεί να αρχίσει ΑΥΡΙΟ. Και μάλιστα ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ. Χωρίς προκαταλήψεις, περιορισμούς και συντεχνιακές «πόζες». Αν διαταχθεί θα τα κάνει. 

Το κύριο πρόβλημα είναι το κόστος. Η χώρα βγαίνει από μια οικονομική κρίση και ήδη δόθηκαν όλες οι μέχρι τώρα διαθέσιμες αμυντικές πιστώσεις για την αναβάθμιση των F-16. Η τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για ανάπτυξη και βελτίωση της κατάστασης της χώρας και της ζωής μας δεν πρέπει για κανένα λόγο να υπονομευθεί ή να ανασταλεί. 

Η ανάπτυξη αυτή όμως έχει σαν προϋπόθεση την ασφάλεια. Και την ασφάλεια θα μας την εξασφαλίσουν αυτές οι αμυντικές δαπάνες και ο ελληνικός στόλος που πρέπει να κυριαρχεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές ζώνες, στα χωρικά ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν ξέρω από που ακριβώς θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πρέπει να τα βρούμε. Σε κάθε περίπτωση η ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα και η αναθέρμανση του ναυπηγοκατασκευαστικού τομέα θα αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του το Υπουργείο Ανάπτυξης. Χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συνεισφορά στην αποκατάσταση του χαμένου μας ΑΕΠ. Πέρα από αυτό όμως, θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε σαν κράτος αλλά και σαν ιδιώτες, είτε αυτές λέγονται αμυντική-οικονομική-επενδυτική διπλωματία, είτε φίλες χώρες, είτε εθνικές συνεισφορές, είτε το ίδιο το υστέρημα των συμπατριωτών μας ή κάποιο πλεόνασμα όσων έχουν περισσοτέρα, είτε τέλος η οικονομική και πολιτική ισχύς και πλούτο που κάποιοι συμπατριώτες μας έχουν στο διεθνή χώρο. Χρειάζεται πανστρατιά, αποφασιστικότητα, ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα. Ίσως ένα νέο Ταμείο Εθνικού Στόλου απόλυτα και ηλεκτρονικά διαφανές, χωρίς «επιτήδειους» και «επιβαρύνσεις», υπό τον αυστηρό έλεγχο της Βουλής ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου που να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα εθνική προσπάθεια σαν αυτή που αγόρασε το Θωρηκτό « Αβέρωφ» και το οδήγησε στους βαλκανικούς πολέμους, για να αλλάξει μόνο του τη γεωγραφία της Βαλκανικής χερσονήσου. 

Απέναντι στο νέο τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» εμείς πρέπει να προτάξουμε και να κοινοποιήσουμε και να προβάλουμε μ όλα τα μέσα ένα νέο δικό μας αφήγημα και να πορευτούμε πλέον μ αυτό: «Το Μέγα Κράτος της Θάλασσας». 

Ένα αφήγημα και μια ονομασία που να μας θυμίζει ότι οι Έλληνες ήταν πάντοτε ένας ναυτικός λαός που ζει σε κάτι βράχια σε ένα ναυτικό σταυροδρόμι, που η ανδρεία και η ναυτοσύνη του έσωσαν τον δυτικό πολιτισμό κοντά σ ένα νησάκι που λέγεται Σαλαμίνα και που κυριαρχεί με ειρηνικά κυρίως ή και πολεμικά πλοία αν χρειαστεί, στις θάλασσες σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 3000 χρόνια, και σκοπεύει να συνεχίσει να κυριαρχεί με οποιοδήποτε μέσο στις δικές του θάλασσες όσο θα υπάρχει. Και ότι το ρητό του Θουκυδίδη (που αποτελεί και έμβλημα του Πολεμικού μας Ναυτικού) «..Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος..» μεταφρασμένο σωστά σε νέα ελληνικά σημαίνει «..Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι μεγάλο πλεονέκτημα…».

Comments

 1. Δυστυχως ο λαουτζικος,εμου συμπεριλαμβανομενου,εχει χασει πασα ιδεα για την ικανοτητα διαχειρισης 1(ενος) ευρω απο τους διαχειριστες της κυβερνησης κ των αντιπροσωπων της,ειτε της στρατιωτικης διοικησης ειτε του πολιτικου τομεα ειτε αφορα στελεχη διοικησης του δημοσιου τομεα.
  Ασε δε που δεν συμφωνω στην αναγκη ενισχυσης του ΠΝ αλλα ειμαι της αποψης οτι ολα τα κονδυλια πρεπει να πεσουν στην ΠΑ.

 2. Sorry defencereview αλλά λίγους Α/ΓΕΕΘΑ μπορώ να φέρω στο νου μου που υπήρξαν χειρότεροι του Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου και κατά την άποψή μου θα έπρεπε να σταματήσετε την αναδημοσίευση των όσων λέει κατά καιρούς.

  Ήταν σε θέσεις εξουσίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν έκανε τα όσα έπρεπε. Αντ’ αυτού εκ των υστέρων άρχισε να…μιλά! Και μάλιστα ‘ακατάσχετα’!

  Ήταν και του ένδοξου πυροβολικού τρομάρα του!

  https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/geetha/katethese-stefani-stous-nekrous-ton-nazistikon-strateymaton-o-ageetha/113783/

  1. Συμφωνώ για τον Κωσταράκο.

   Και λίγα είπες.

   Υπηρέτησε σε πολύ υψηλές θέσεις και το έργο του ήταν μηδέν.

   Μετά πήγε στρατιωτικός ακόλουθος στις Βρυξέλλες με παχυλό μισθό.

   Τώρα που επέστρεψε από την κονόμα των Βρυξελλών το γύρισε στο πατριωτικό λιβάνισμα εκ του ασφαλούς.

   Έχω βαρεθεί τους πατριδοκάπηλους στην Ελλάδα.

   1. Γιατί τα λέτε αυτά για τον κ. Κωσταράκο;

    Δεν φρόντισε για τόσες αλλαγές σε επωμίδες και διακριτικά (που πλήρωσαν οι ένστολοι εν μέσω κρίσης);
    Δεν έβαλε αμφιμασχάλια στους ναύτες των αγημάτων;
    Δεν καθιέρωσε σήματα με εικόνες αγίων; (Πολύ λογικό, γιατί αν περιμένεις να σε βοηθήσει ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση σου, σώθηκες…)
    Δεν πρότεινε για τους απόστρατους να ονομάζονται συλλήβδην βετεράνοι και να κυκλοφορούν με μετάλλια στα σακάκια τους;

    Λίγος σεβασμός επιτέλους για τον άνδρα…

 3. Φυσικά και τα χρειαζόμαστε όλα.

  Και Belharra και MMCS και κυρίως τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.

  Υποθετικά με δύο Belharra (μελλοντικά άλλες δυο) 4 MMCS τα 2-3 Arleigh Burke και τις εκσυγχρονισμένες Meko μιλάμε για πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό.

  Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη ισχύ να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

  Ο χρόνος που μας απομένει είναι λίγος.

  Η Τουρκία μόλις τελειώσει με τη Συρία θα ρίξει όλο το βάρος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

  Ή θα αγοράσουμε αποτρεπτική ισχύ και θα έχουμε ειρήνη και πλήρη κυριαρχία ή το πολιτικό προσωπικό θα συνεχίσει την σπατάλη του δημοσίου χρήματος σε διορισμούς ημετέρων φίλων συγγενών και μοίρασμα επιδομάτων και μέρισμα τα Χριστούγεννα από το πλεόνασμα και στο τέλος θα βρεθούμε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

  Μαθαίνω πως η κυβέρνηση ετοιμάζετε να μοιράσει ένα δισ, ευρώ τα Χριστούγεννα μέρισμα από το πλεόνασμα.

  Έτσι όμως οι κυβερνήσεις βλέπουν το εφήμερο πολιτικό κέρδος και μετά δεν υπάρχουν χρήματα για την ασφάλεια και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

  Τα πολλά λόγια είναι περιττά.

  Το θα κάνουνε το θα δούμε και θα και όταν και μπορεί τελειώσανε.

  Χρήματα υπάρχουν για να προχωρήσουν άμεσα τα παραπάνω προγράμματα.

  Συμμάζεμα δαπανών στο κράτος πάταξη φοροδιαφυγής που οργιάζει παντού κυνηγητό στους στρατηγικούς κακοπληρωτές περιορισμός μετακλητών υπαλλήλων να σταματήσει επιτέλους το κομματικό κράτος και να θεωρούν κάποιοι την Ελλάδα τσιφλίκι τους και οι κυβερνήσεις να μην υπηρετούν ντόπια και ξένα συμφέροντα και ένα σωρό άλλα.

  Με αυτόν τον τρόπο δισεκατομμύρια μαζεύονται.

  Και Belharra παίρνεις και MMCS και Arleigh Burke και νέες τορπίλες και ότι άλλο χρειάζεται.

  Σε άλλο άρθρο του DR μιλάει για την πώληση των Γερμανών 38 Eurofighter tranche 1.

  Και αυτά θα ήταν μια καλή λύση για να μην πέσουν οι οροφές μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας μελλοντικά.

  Προς το DR

  Αναφέρεστε σε ενέργειες του υπουργού άμυνας για την παραχώρηση 2-3 Arleigh Burke.
  Έχετε κάποιες αξιόπιστες πληροφορίες για την παραχώρηση 2-3 Arleigh Burke ή έχετε και εσείς παρασυρθεί από την παραφιλολογία που υπάρχει στα ΜΜΕ;
  Ετοιμάζετε κάποιο άρθρο και πληροφορίες για τα πιθανά ανταλλάγματα από τη νέα συμφωνία;
  Δεν μιλάω για εικασίες και ευσεβείς πόθους αλλά για αξιόπιστες πληροφορίες επί του θέματος.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 4. Που θα βρούμε τα λεφτά;

  Να σας πω

  Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει ένα δισ ευρώ μέρισμα τα Χριστούγεννα από το πλεόνασμα.
  Πάταξη φοροδιαφυγής που οργιάζει παντού μαχαίρι στο κομματικό κράτος διορισμούς ημετέρων συγγενών φίλων κουμπάρων και κομματικών περιορισμό μετακλητών υπαλλήλων μαχαίρι στους υπέρογκους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής (που είναι συγγενείς βουλευτών – υπουργών πρώην και νυν) ανελέητο κυνήγι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων σε κάποιους που δηλώνουν «άποροι» κυνηγητό σε όσους έχουν βγάλει μαύρο χρήμα έξω δημεύσεις περιουσιών όσων έχουν αποδεδειγμένα καταχραστή δημόσιο χρήμα λαθραία καύσιμα λαθραία τσιγάρα παραεμπόριο δραστική μείωση αργόσχολων στο δημόσιο αξιοποίηση δημόσια περιουσίας κτλ.κτλ.

  Όλα τα παραπάνω είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

  Έχει η κυβέρνηση την πολιτική βούληση και το σθένος να συγκρουστεί με όλα τα παραπάνω συμφέροντα;

  Προσωπική μου άποψη είναι πως ούτε πολιτική βούληση έχει ούτε και το σθένος να συγκρουστεί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε η προηγούμενη ούτε και όλες οι προηγούμενες όπως και ούτε και όλες οι επόμενες.

  Δυστυχώς.

  Ας μου αποδείξουν ότι κάνω λάθος.

  Ιδού η Ρόδος.

  Με έργα όχι με λόγια του αέρα.

 5. https://doureios.com/i-kyvernisi-thimithike-ta-arleigh-burke-afoy-ypegrapse-tin-mdca-me-tis-ipa/

  Πάντως σύμφωνα με ρεπορτάζ του doureios (που είναι αξιόπιστο) η κυβέρνηση πρώτα υπέγραψε τη συμφωνία και τώρα ζητάει παραχώρηση των Arleigh Burke!

  Μακάρι να κάνουν λάθος και να δούμε τα Arleigh Burke στο Πολεμικό Ναυτικό.

  Θα πρόκειται για πολύ μεγάλη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού.

 6. ρε παιδια ελεος μιλατε για 2 + 2 belharra (κανενας δεν ξερει το κοστος), μιλατε για 4 φρεγατες (ο θεος να τις κανει φρεγατες), 2 με 3 αντιτορπιλικα που και να μας τα δωσουνε χρειαζεται μεγαλο αριθμο επανδρωσης και χρηματων για συντηρηση και εξοπλισμο. Ξεχνατε οτι θα πρεπει να δαπανηθουν πανω απο 4 ΜΕ 5 δισ για ολα αυτα που δεν υπαρχουν χωρις να σκεφτεται κανενας οτι χρειαζομαστε επισηςΤΠΚ, ΠΓΥ, τορπιλες και αλλα .. οποτε βολαυτειτε με κανενα mark v οταν θα ερθουν και βλεπουμε

 7. Τί τα θέλουμε! Έτσι και αλλιώς μέχρι να τα παραλάβουμε θα έχουμε δεχτεί μερικές χιλιάδες απο τον στρατό που μας στέλνει ο Σουλτάνος.

 8. Αυτός ο τύπος ήταν αρχηγός των ενοπλων δυνάμεων!!

  Δεν ξέρει τι του γίνετε!!

  Από που να αρχίσω και που να τελειώσω!!

  Καταρχάς μάλλον είναι τελείως άσχετος με το ποσα διατίθεται κάθε χρόνο για εξοπλισμούς

  Με 500mil διαθέσιμα το χρόνο ΔΕΝ μπορούμε να αγοράσουμε τα 2 AB (500+mil?), 4 MMSC(2? bill) , 2 BELHARES(1.5-2+ ? BILL) !!!

  Οι άλλοι κλάδοι των ενοπλων δυνάμεων δεν έχουν δραματικές ανάγκες ???

  Από που θα βρεθούν τα χρήματα?

  Το αναρωτιέται και ο ίδιος άλλωστε!!

  Συνεχίζει τη μπούρδα περί εθνικού πλοίου :

  Με τι χρηματοδότηση και από που?

  ΛΕΦΤΌ ΔΈΝΔΡΑ ΔΕΝ ΥΠʼΡΧΟΥΝ

  Και σε ποια ναυπηγεία

  Αυτά που είναι υπό εκκαθάριση θα πάρει μια 5-10eτια το λιγότερο!!

  Καταπληκτικές oi SV!
  Ένα σχέδιο obsolete!!
  Θα παραλάβουμε τα 2 πλοία το 020? με τον εξοπλισμό που είχαν το 1999/2000 που παραγγέλθηκαν για πρώτη φορα!!

  Λύσεις μπορούν να βρεθούν

  Ακόμα και με τα περιορισμένα διαθέσιμα

  Αρκεί να γίνονται ορθολογιστικές επιλογές που να μεγιστοποιούν την αποτρεπτική δύναμη της χώρας

  Παραδείγματα λανθασμένων επιλογων : P-3

  Και τώρα θα διατεθούν 70mil για μεταχειρισμένα AAV71!

  Που δεν θα προκάνουν να φτάσουν έτσι και γίνει κάτι στο Αιγαίο!!

  Κατά τα αλλα τα 214 ακόμα περιμένουν σύχρονες τορπίλες

  Τι μεγιστοποιεί την αποτροπή 70 mill αρAγe?
  12 refurbished AAV71
  Η
  20 σύχρονες τορπίλες για τα 214??

  Την επιλογή των «φωστήρων'» διαδόχων του «φωστήρα» Κωσταράκου τη ξέρουμε

  Βοήθεια μας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *