Ένα σαφές μήνυμα προς «όποιους μπορεί να νομίζουν ότι τα σύνορα θα μπορούσαν να ξαναχαραχθούν δια της βίας, ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια συντριπτική απάντηση» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση, που έγινε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ, με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα στην ‘Αγκυρα τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ανεχθεί «αναθεωρητισμό» και «φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών» και επισημαίνοντας ότι «κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο».

Στη συζήτηση μετείχαν επίσης η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα , ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεζ Ιστουριζ.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σοκαριστικό» και «αδιανόητο» το ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία και αναφερόμενος στις κυρώσεις και τις επιπτώσεις τους στους ευρωπαίους, είπε ότι πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες «ότι, ναι, βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αλλά αν δεν αντισταθούμε σε έναν νταή, αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε στην πολιτική μας σταδιοδρομία θα απειλούνταν».

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική επιθετικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, «φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη η οποία εδράζεται σε κανόνες» και επισήμανε ότι οι ελληνικές θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, επιτρέπουν στη χώρα μας να έχει πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό. Θα διασφαλίσουμε, όμως, ότι δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Επίσης θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όταν πρόκειται για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι υπάρχει στρέβλωση που οδηγεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται κάποιου είδους παρέμβαση.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι συνδέουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές του φυσικού αερίου, oπότε -όπως είπε- η οριακή μονάδα που καθορίζει την τιμή του ρεύματος τώρα είναι το φυσικό αέριο, ενώ στο παρελθόν ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και έτσι, το σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί σωστά για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Προσέθεσε ότι πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή είμαστε θύματα μιας στρέβλωσης, αφού όπως είπε «πληρώνουμε περισσότερα χρήματα στη Ρωσία από όσα θα έπρεπε».

Ο κ.Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «ουσιαστικά συνεισφέρουμε στο να κερδίζει η Ρωσία περισσότερα χρήματα από το φυσικό αέριο και, ταυτόχρονα, επιβάλλουμε πολύ υψηλές τιμές στους πολίτες μας για την ενέργεια. Και η ανησυχία μου είναι ότι αν δεν το κάνουμε αυτό γρήγορα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρχίσει να διαβρώνεται η υποστήριξη των κοινωνιών μας, επειδή οι πολίτες θα κοιτάζουν τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου ή τους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θα συνειδητοποιούν ότι πληρώνουν υψηλότερη τιμή από ό,τι περίμεναν».

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ και είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες κοινές προμήθειες αλλά και μια συστηματικότητα στην αγορά οπλικών συστημάτων.

«Πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα. Η αλήθεια είναι πως το 60% των δαπανών μας αυτή την στιγμή είναι για αγορές εκτός Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε πιο ανταγωνιστικά συστήματα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής, μεγαλύτερη ενοποίηση. Και αν αυτό το κάνουμε από κοινού, τότε το θέμα της διαλειτουργικότητας θα είναι πιο εύκολη υπόθεση» είπε.