Την τουρκική προκλητικότητα κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν στο μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι ενημέρωσε και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και υπογράμμισε ότι η στάση των Τούρκων υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ.

«Ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, για την νεότερη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κάνοντας επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όπως τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κάρπαθο, για να αναφέρω μερικά από αυτά τα νησιά. Και κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Stoltenberg ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε με έμφαση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. «Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα, φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora. Και υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά την τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, και ειδικά ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και στην Ελλάδα και Φινλανδία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική θέση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στην ύψιστη αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Επισήμανε επίσης, ότι η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, και αναφέρθηκε στην ελληνική μειονότητα της περιοχής λέγοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική.

«Τα δεινά που έχει υποστεί η Μαριούπολη δεν περιγράφονται με λέξεις. Ποιος θα μπορούσε πραγματικά να φανταστεί ότι στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα, θα γινόμασταν μάρτυρες τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και, ναι, τονίζουμε ότι οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά και στα γύρω χωριά όπου οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν θύματα μεταξύ των ομογενών μας από την πρώτη μέρα του πολέμο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει θεμελιωδώς το τοπίο ασφάλειας στη Φινλανδία, και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η απόφαση για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί πολύ σύντομα.

«Το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Φινλανδίας, από κοινού με τον Πρόεδρο, θα αξιολογήσουν όλες τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης ασφαλείας και θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα υποβληθεί αίτηση για ένταξη στο NATO. H απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα ληφθεί πολύ σύντομα. Θεμελιώδης στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης για τη Φινλανδία και στο μέλλον. Η Φινλανδία έχει συγκροτήσει αξιόπιστη εθνική άμυνα και -όπως και η Ελλάδα- διατηρούμε έναν ισχυρό και σύγχρονο στρατό. Είμαστε ήδη σε θέση να δράσουμε από κοινού με το ΝΑΤΟ χάρη στη στενή συνεργασία μας» είπε η κ. Μάριν.