Για το νέος έτος μεταθέτει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη τελική απόφαση με αντικείμενο τη πρόσκτηση των νέων 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Σαφές και ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν δύναται να υπάρξει επί του παρόντος χρόνου.

Παράλληλα η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ανανεώνεται για ένα ακόμη έτος ενώ στις επερχόμενες κρίσεις του Ιανουαρίου θα κριθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Από κυβερνητικής πλευράς κρίθηκε πως για το ζήτημα του προγράμματος των νέων κορβετών απαιτείται επιπρόσθετος χρόνος ώστε να διευρενθυθεί περαιτέρω η δυνατότητα σύναψης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας. Η πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση όπως ανέφερε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ο συνδυασμός του προγράμματος πρόσκτησης νέων κορβετών με την σύναψη αμυντικής συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως αξιολογείται σε τεχνοοικονομικό επίπεδο η πραγματική δυνατότητα της ιταλικής Ficantieri να επενδύσει στα Ναυπηγεία Ελεύσινας καθώς και του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Σε τεχνικό επίπεδο το ΠΝ έχει ζητήσει από τις δυο πλευρές επιπρόσθετες τεχνικές διευκρινήσεις αναφορικά με τους χρόνους παράδοσης των βλημάτων VL MICA NG και CAMM ER καθώς και για άλλα ζητήματα. Εκτιμάται πως το πρώτο 15ημερο του νέου έτους οι δυο εταιρείες θα έχουν τοποθετηθεί αναλυτικώς ώστε να αποσαφηνιστεί το σύνολο των δυο προτάσεων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες περί οργανωμένου σχεδίου να αποστρατευτούν τέσσερις ικανότατοι και άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ εκ των οποίων ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ καθώς και ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Δημήτριος Καττάρας ΠΝ.

Η κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ έχουν χρέος να προστατέψουν την ηγεσία και το κύρος του ΠΝ.