Η Saab ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 26 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των σουηδικών JAS-39C/D Gripen με το λογισμικό MS20, κάτι που έκανε και η Τσεχία λίγες εβδομάδες πριν. Το λογισμικό MS20 ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2016. Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Συνολικά η Σουηδική Αεροπορία θα αναβαθμίσει 73 JAS-39C και 24 JAS-39D. Το νέο λογισμικό θα ολοκληρώσει στα μαχητικά αεροσκάφη τα βλήματα αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor της MBDA και τις βόμβες GBU-39 SDB I (Small Diameter Bomb I) της Boeing. Επίσης θα προσδώσει στο ραντάρ των αεροσκαφών νέες δυνατότητες (modes), ψηφιακή ικανότητα εκτέλεσης αποστολής εγγύς υποστήριξης, αυξημένη διασύνδεση Link 16, ικανότητα νυχτερινών επιχειρήσεων με το ατρακτίδιο SPK 39 Modular Reconnaissance Pod II, ενώ τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν και ικανότητα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος.

Υπενθυμίζουμε ότι το διάστημα 2022-2026 η Σουηδία αναμένεται να παραλάβει 60 νέα JAS-39E Gripen και να αποσύρει περί τα 50 ή και περισσότερα JAS-39C (τα D θα διατηρηθούν σε εκπαιδευτικό ρόλο). Όσα JAS-39C παραμείνουν σε υπηρεσία θα συγκροτήσουν μια Μοίρα, σε ρόλο εφεδρείας, ενώ όσα αποσυρθούν από την υπηρεσία θα διατεθούν προς πώληση ή ενοικίαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *