Οι σύμμαχοι της Σλοβακίας θα τοποθετήσουν την τέταρτη συστοιχία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, γνωστοποίησε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ. Όπως είπε ο υπουργός, η ανάπτυξη της συστοιχίας Patriot έχει σκοπό να προστατεύσει την επικράτεια της χώρας μετά τη δωρεά του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία. Το υπουργείο ανέφερε ότι η συστοιχία Patriot θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα, επιπλέον των συστοιχιών που έφεραν στη Σλοβακία η Γερμανία και η Ολλανδία τον Μάρτιο, και θα παραμείνει στη Σλοβακία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στο μεταξύ η απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας να παραδώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 της χώρας στην Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας προκαλεί πολιτική σύγκρουση στην Μπρατισλάβα. Μολονότι η κίνηση της σλοβακικής κυβέρνησης επαινέθηκε από τις ΗΠΑ, που ανήγγειλαν πως στέλνουν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot προς αντικατάσταση των S-300, ηγέτες της αντιπολίτευσης εναντιώθηκαν στην απόφαση χθες, τονίζοντας ότι εκθέτει τη Σλοβακία σε κινδύνους.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300, που αναπτύχθηκε στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χρησιμοποιεί πολλαπλά ραντάρ και πυραύλους για την αναχαίτιση και καταστροφή εχθρικών αεροσκαφών ή πυραύλων, ακόμη και βαλλιστικών. Μπορεί να λειτουργεί αυτοματοποιημένα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SMER, ο Ρόμπερτ Φίτσο, ανήγγειλε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να συζητηθεί πρόταση μομφής εναντίον της σημερινής κυβέρνησης. Ο Πέτερ Πελεγκρίνι του HLAS, άλλου σλοβακικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ και τον υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ πως είπαν ψέματα στους Σλοβάκους.

Επέμεινε πως ψεύδονταν επί εβδομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι η Μπρατισλάβα δεν θα παρέδιδε ποτέ τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνάς της, προτού αποκαλυφθεί ότι ετοιμάζονταν να κάνουν ακριβώς αυτό εν κρυπτώ. Ο κ. Χέγκερ ηγείται «μιας κυβέρνησης ψευτών, ανθρώπων που δεν προστατεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα», εξεμάνη ο κ. Πελεγκρίνι. Ο κ. Φίτσο υπερθεμάτισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα των S-300 ήταν απολύτως κρίσιμο για την προστασία των σλοβακικών πυρηνικών εργοστασίων και άλλων βιομηχανιών.

Ο κ. Ναντ επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι το σύστημα των S-300 που διέθετε η Σλοβακία θα παραδοθεί στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας είναι ήδη εξοικειωμένες με τη χρήση του. Η άφιξη συστοιχίας πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ θα είναι η τέταρτη κατά σειρά στη χώρα, που έχει παραλάβει ήδη τρεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του NATO μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.