Οι υπέροχες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ κατά τη χθεσινή 78η επέτειο από την απελευθέρωση της Μεγίστης ανέδειξαν το άριστο επίπεδο των Αμφίβιων Καταδρομών. Υπερσύγχρονα ατομικά υλικά μαχητή αντάξια των αναγκών, συλλογές αναβάθμισης του ατομικού οπλισμού είναι μόνον μερικές από τις εντυπωσιακές εικόνες των Ελλήνων καταδρομών.

Αυτό βέβαια που οφείλει να τονιστεί είναι πως η πλειάδα όλων των παραπάνω υλικών είναι πληρωμένα από τους ίδιους τους Καταδρομείς που με πολύ μεράκι, όρεξη και φιλότιμο φροντίζουν για τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό τους οφείλουμε πολλά εύγε γιατί πραγματικά είναι ταγμένοι στη δουλειά τους.

Εντυπωσιακό ήταν και το όχημα ATV (All Terrain Vehicles) που για πρώτη φορά είδαμε. Οχήματα απαραίτητα και χρήσιμα ειδικά για το νησιωτικό περιβάλλον τα οποία προσφέρουν μεγάλη ευκινησία και ευελιξία στα τμήματα καταδρομών. Τα οχήματα ειδικών δυνάμεων είναι ακόμη ένας τομέας που πάσχουμε και που υφίστανται μεγάλες ανάγκες.

Ήδη από πλευράς ΓΕΕΘΑ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται αξιόλογα βήματα προόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα υποβρύχια σκούτερ ROTINOR που προσφέρουν αθέατη και ασφαλή υποβρύχια διείσδυση και διαφυγή, τα drones για τακτική αναγνώριση, τα νέα σκάφη MK V της ΔΥΚ, τη δρομολόγηση της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης των ΝΗ90 μαζί με τις παραλαβές των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων. Επίσης, σε διοικητικό επίπεδο η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου υπό το ΓΕΕΘΑ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.   

Φυσικά στα μελανά σημεία είναι πως εξακολουθείτε να υφίστανται η πάγια απαίτηση για σύγχρονα ταχύπλοα με πραγματικές στρατιωτικές προδιαγραφές. Σε γενικές γραμμές το βάρος της αναβάθμισης των ειδικών δυνάμεων πρέπει να δοθεί στα κατάλληλα μέσα (εναέρια, χερσαία, θαλάσσια) και την υλικοτεχνική υποδομή των μονάδων (επικοινωνίες, διοίκηση – ελέγχους, συστήματα συλλογής πληροφοριών, στοχοποίηση, ισχύς πυρός, θερμικές διόπτρες και γενικότερα ικανότητα νυχτερινού αγώνα). Άλλωστε, δεν νοούνται ειδικές επιχειρήσεις δίχως τα ανάλογα μέσα και υλικά.

 Και φυσικά μέγιστη βαρύτητα από πλευράς ηγεσίας (πολιτικής και στρατιωτικής) πρέπει να δοθεί στο προσωπικό και στα στελέχη που παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος των Ειδικών Δυνάμεων.