Μετά τη χθεσινή είδηση, ότι η Ουάσιγκτον έχει δώσει στην Τουρκία διορία μέχρι τις 31 Ιουλίου να ακυρώσει το πρόγραμμα προμήθειας των S-400, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει έτοιμο και τον «Οδικό Χάρτη» αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Σύμφωνα μ’ αυτόν τον «Οδικό Χάρτη» η απώλεια της Τουρκίας θα έχει αντικατασταθεί πλήρως μέχρι τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με την Ellen Lord, Υπογραμματέας Άμυνας για τις Προμήθειες και την Υποστήριξη, οι τουρκικές εταιρίες κατασκευάζουν 937 τμήματα του F-35, εκ των οποίων 400 παράγονται αποκλειστικά από τις τουρκικές εταιρίες. Σημείωσε επίσης ότι τα τρέχοντα συμβόλαιο λήγουν στις αρχές του 2020. Το ερώτημα είναι πόσο και σε τι βαθμό θα επηρεαστεί η γραμμή παραγωγής του F-35 από την πιθανή αποβολή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση του Αντιναυάρχου Mathias Winter στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο ρυθμός παραγωγής των F-35 θα επηρεαστεί μεν, αλλά δεν θα επιφέρει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην πρόοδο του προγράμματος F-35, σε περίπτωση αποπομπής της Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο Αντιναύαρχος Winter δήλωσε: «Η αξιολόγηση της αποπομπής της Τουρκίας έδειξε ότι θα επηρεαστεί η παραγωγή 50-75 αεροσκαφών για μια περίοδο 1-2 ετών». Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στο ρυθμό παραγωγής νέων αεροσκαφών και επιβάρυνση στην ήδη βεβαρυμμένη αλυσίδα υποστήριξης.

Από τη στιγμή της αποπομπής της Τουρκίας, θα μεσολαβήσουν 45-90 ημέρες μέχρι να εξαντληθεί το προβλεπόμενο διατηρημένο απόθεμα ασφαλείας και να σημειωθούν οι πρώτες ελλείψεις, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιναύαρχο Winter η απώλεια των συστημάτων που παράγει η Τουρκία για το F-35 θα γίνει αισθητή όχι μόνο διότι θα διαταράξει τη γραμμή παραγωγής, αλλά διότι οι 3.000 περίπου εταιρίες-προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα F-35 αγωνίζονται να ικανοποιήσουν τόσο την αυξημένη ζήτηση παραγωγής νέων αεροσκαφών, όσο και την αυξημένη ζήτηση για ανταλλακτικά, αποτέλεσμα του όλο και μεγαλύτερου αριθμού F-35 που εντάσσονται σε υπηρεσία.

Σχετικά με το μέλλον των 30 ήδη υπό παραγγελία τουρκικών F-35 η Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed Martin, Marillyn Hewson, έχει δηλώσει ότι η εταιρία δεν θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές. Μάλιστα ανέφερε τις πρόσφατες απαιτήσεις της Ιαπωνίας, για 105 αεροσκάφη, και της Πολωνίας, για 32 αεροσκάφη, δηλώνοντας παράλληλα ότι τα 30 συνολικά, υπό παραγγελία, τουρκικά F-35 μπορούν εύκολα κα καταλήξουν στις δύο αυτές χώρες.