Τη κομβική αξία των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) καταδεικνύουν για πολλοστή φορά, οι χθεσινές επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού κατά του αεροδρομίου του Berdyansk το οποίο βρίσκεται στη περιοχή της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ουκρανικός Στρατός έπληξε το αεροδρόμιο του Berdyansk με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS MGM-140A ATACMS Block 1Α οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από τα αμερικανικά HIMARS. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά αεροπορικών μέσων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν μετασταθμεύσει στο αεροδρόμιο του Berdyansk. Σημειώνεται πως κάθε πύραυλος MGM-140A ATACMS Block 1 φέρει 950 υποπυρομαχικά Μ74. Το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξης των 165 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Ουκρανικός Στρατός διαθέτει περί τους 20 εκτοξευτές HIMARS με απόθεμα τουλάχιστον 20 βαλλιστικών πυραύλων ATACMS. Υπάρχει η δέσμευση πως ακόμη 20 θα δοθούν στον Ουκρανικό Στρατό.

To κύριο απόθεμα του Ουκρανικού Στρατού αποτελείται από βλήματα M31A2 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) ενιαίας πολεμικής κεφαλής καθώς και ρουκέτες υπό-πυρομαχικών M30A2 GMLRS. Η M30A2 εκρήγνυται περί τα 10 μέτρα πάνω από το έδαφος και διασκορπίζει βομβίδια.

Το M-142 HIMARS φέρεται επί τροχοφόρου 6 x 6 οχήματος της οικογένειας FMTV. Το σύστημα φέρει έναν κάλαθο των 6 ρουκετών ή 1 τακτικό βλήμα ATACMS. Το μέγιστο βεληνεκές του HIMARS εξαρτάται από τον τύπο της ρουκέτας που χρησιμοποιεί και κυμαίνεται από τα 32 χιλιόμετρα (ρουκέτα Μ-26) έως τα 84 χιλιόμετρα (κατευθυνόμενη ρουκέτα Μ-30). Το μέγιστο βεληνεκές των ATACMS κυμαίνεται από τα 165 χιλιόμετρα (MGM-140B Block.1A) ή στα 300 χιλιόμετρα (MGM-168 Block.4A).

Για άγνωστο λόγο η ρωσική αεράμυνα δεν κατάφερε να καταρρίψει τους βαλλιστικούς ATACMS ενώ ένα ακόμη μείζον επιχειρησιακό ζήτημα είναι πως έγινε η στοχοποίηση.

Πρώτες επιβεβαιωμένες βολές τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS της Ουκρανίας.Berdyansk