Με τέσσερα μηνύματα στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με την υπόθεση των 30.000 μεταναστών, από την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι, μέσω του Μεξικού, κινούνται προς τις ΗΠΑ.

«…επιπρόσθετα της διακοπής κάθε πληρωμής προς αυτές τις χώρες, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν έλεγχο επί του πληθυσμού τους, θα πρέπει, με τους ισχυρότερους όρους, να ζητήσω από το Μεξικό να σταματήσει αυτή την επίθεση-και αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα καλέσω τον Αμερικανικό Στρατό και ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!» έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, στις 18 Οκτωβρίου.

Όταν όμως έγινε γνωστό ότι οι 30.000 μετανάστες κινούνται προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ο Τράμπ δήλωσε: «Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Αστυνομία και ο Στρατός του Μεξικό δεν κατάφεραν να σταματήσουν το καραβάνι που κατευθύνεται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Εγκληματίες και άγνωστοι από τη Μέση Ανατολή είναι ανάμεσά τους. Έχω ενημερώσει τις συνοριακές υπηρεσίες και τον Στρατό ότι πρόκειται για εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι!».

Και συνέχισε, σε πολιτικό επίπεδο, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς και τη μεταναστευτική τους πολιτική, λέγοντας: «Κάθε φορά που βλέπεται ένα καραβάνι ή ανθρώπους που έρχονται ή προσπαθούν να έρθουν παράνομα στη χώρα μας, να σκέφτεστε και να κατηγορείτε τους Δημοκρατικούς που δεν μας έδωσαν τις ψήφους για να αλλάξουμε τους άθλιους νόμους μας για τη μετανάστευση! Θυμηθείτε τις ενδιάμεσες εκλογές! Είναι τόσο άδικο για αυτούς που έρχονται νόμιμα».

Τέλος, ανακοίνωσε κυρώσεις για τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ: «Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ δεν κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά τους και να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα τους και να έρθουν παράνομα στις ΗΠΑ. Τώρα, θα αρχίσουμε να κόβουμε ή να μειώνουμε σημαντικά την τεράστια βοήθεια που συνήθως τους δίνεται».