Την περασμένη Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στην Κάλυμνο εκδηλώσεις εορτασμού για την 194η Επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα. Στην τελετή παρέστη ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλωτάρχης Ιωάννης-Γεώργιος Καρδαράς. Επιπλέον συμμετείχε ο Κυβερνήτης, αντιπροσωπεία και ένοπλο άγημα της Κανονιοφόρου ΑΗΤΤΗΤΟΣ, που κατέπλευσε στο νησί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.
Η Ναυμαχία του Γέροντα (29 Αυγούστου 1824)
Η Ναυμαχία του Γέροντα έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή Λέρου-Καλύμνου και ήταν η μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης. Συμμετείχαν 75 πλοία του Ελληνικού Στόλου με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη. Αντιμετώπισαν 100 θωρακισμένα πολεμικά πλοία του Οθωμανικού Στόλου προερχόμενα από Τουρκία, Αίγυπτο, Αλγερία και Τυνησία.
Ο Ελληνικός Στόλος είχε αγκυροβολήσει στον Κόλπο του Γέροντα (ή Τσάταλα). Ο Μιαούλης βρισκόταν σε κρίσιμη θέση καθώς από την νηνεμία τα πλοία του είχαν ακινητοποιηθεί. Ύστερα από αψιμαχίες με τον εχθρικό στόλο, όπου κάηκαν τα πυρπολικά του Παπανικολή, του Ματρόζου και του Πιπίνου, όμως βοηθούμενος από ευνοϊκό άνεμο κατάφερε να βγάλει από τον Κόλπο τα Ελληνικά πλοία του. Έτσι άρχισε η ναυμαχία.
Ο συνεχής κανονιοβολισμός των Ελλήνων προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον Οθωμανικό Στόλο. Έτσι ο Μιαούλης έστειλε τα πυρπολικά. Πολλά οθωμανικά πλοία πυρπολήθηκαν, ενώ τα πυρπολικά των Υδραίων Γεωργάκη Θεοχάρη (Παπαντώνη) και Κυριάκου Βατικιώτη ανατίναξαν μια τυνησιακή φρεγάτα με σαράντα τέσσερα κανόνια. Ο οθωμανικός στόλος διασπάσθηκε και η ναυαρχίδα των Αιγυπτίων, στην οποία επέβαινε και ο Ιμπραήμ, έσβησε τους φανούς της για να περάσει απαρατήρητη από τους Έλληνες. Με το τέλος της μέρας ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποσύρθηκε προς την Κω ενώ ο ελληνικός παρέμεινε στον Γέροντα.