Ανταπόκριση από την Τουλόν. 

Εκτενής ενημέρωση με επίκεντρο τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που προσφέρει η γαλλική Thales έλαβε χώρα στη Ναυτική βάση της Τουλόν. Η γαλλική εταιρεία πραγματοποίησε παρουσίαση με σημείο αναφοράς τον ηλεκτρονικό πόλεμο λόγω της επικείμενης διεθνούς έκθεσης ναυτικών εξοπλισμών Euronaval 2022. Η παρουσίαση πραγματοποίησε εντός της γαλλικής ναυτικής βάσης. 

Απαντώντας σε ερώτηση μας η γαλλική Thales μας επισήμανε πως οι ελληνικές FDI θα διαθέτουν εγκατάσταση και υποδομές για ECM. Κατά τη παρούσα φάση βρίσκονται σε ανάπτυξη νέοι παρεμβολείς (jammer) μεταξύ της Thales και της ιταλικής Electronica που θα αντιπροσωπεύουν την αιχμή της τεχνολογίας και δύναται να αποτελέσουν λύση για το ΠΝ και για τις ελληνικές FDI. 

Συγκεκριμένα όπως μας τόνισε ο διευθυντής ανάπτυξης προγραμμάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Thales, κύριος Patrick Agnieray το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων jammer οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στο Sentinel και ακολούθως στο SETIS, το τακτικό σύστημα των πλοίων σε συνεργασία με τη Naval Group. Παράλληλα για τις κορβέτες ή άλλα μικρότερα πλοία προτείνεται από τη Thales, το Scorpion ως σύστημα ECM. Εναλλακτικά η Thales προσφέρει και άλλες λύσεις ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε ναυτικού. 

Διαβάζοντας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας επανήλθαμε στον πολύ ευγενικό Patrick Agnieray κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας. Όπως μας εξήγησε το σύστημα παρεμβολών (ECM) έχει αναπτυχθεί ήδη. Εγκαθίσταται στα ιταλικά PPA. Βασίζεται σε πάνελ AESA και είναι εξέλιξη του Nettuno που υπάρχει ήδη στις FREMM του ιταλικού ναυτικού. Για τις FDI δύναται να εγκατασταθεί σε δυο σημεία του πλοίου: στη δεξιά πλευρά του πλοίου καθώς και πάνω από το υπόστεγο του ελικόπτερο. Μας είπε ακόμη πως αναπτύσσεται και το Scorpion MK3 που θα αποτελούσε μια άλλη λύση. Το πρώτο όμως είναι πιο σύγχρονο λόγω διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Όπως μας εξήγησε το Scorpion προτείνεται για μικρότερα πλοία και μπορεί να εγκατασταθεί στις Gowind. Τέλος σύντομα θα είναι στη χώρα μας ώστε να ενημερωθεί το ΠΝ (έχει προγραμματιστεί workshop) για τη τελική του απόφαση και όλες τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτές αναφέρθηκαν επιγραμματικά στις παραπάνω γραμμές.

Παρατίθενται και το σχετικό απόσπασμα: