Η ευρωπαϊκή MBDA, όπως ανακοίνωσε, έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες μελέτης της χρήσης του βλήματος κατά πλοίων μέσου βεληνεκούς Sea Venom σε ρόλο παράκτιας άμυνας.

Το πρόγραμμα Sea Venom αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για ένα υποηχητικό βλήμα βάρους 100 κιλών, το οποίο έχει πιστοποιηθεί για χρήση από πλοία και ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας. Σε βρετανική υπηρεσία τα Sea Venom αντικαθιστούν τα Sea Skua, ενώ σε γαλλική υπηρεσία θα εξοπλίσουν στο εγγύς μέλλον τα ελικόπτερα HIL (Hélicoptère Interarmées Léger).

To Sea Venom ενσωματώνει υπέρυθρο ερευνητή, ενώ η δομή του βλήματος έχει προβλέψει για χώρο σε περίπτωση ενσωμάτωσης και δεύτερου ερευνητή ημί-ενεργού λέιζερ. Επίσης το βλήμα ενσωματώνει και σύστημα καθοδήγησης αδρανειακής πλοήγησης, σύστημα ζεύξης δεδομένων υψηλής ταχύτητας και πολεμική διατρητική κεφαλή θραυσμάτων βάρους 30 κιλών.

Το βλήμα είναι πλήρως αυτόνομο κατά την πτήση του (fire-and-forget), ενώ μπορεί να δεχθεί δεδομένα αλλαγής στόχου, αλλαγής προβλεπόμενου σημείου πρόσκρουσης ή εντολή ακύρωσης της αποστολής. Η μέγιστη εμβέλεια του Sea Venom ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.