Στο ενδεχόμενο μονομερούς επιβολής κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στον αγωγό Nord Stream 2 αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας.

Η μονομερής επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα αποτελούσε τον λάθος τρόπο να επιδιωχθεί η επίλυση της διένεξης για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην Ευρώπη, όχι στις ΗΠΑ», τόνισε ο Μάας. «Η επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 ασφαλώς δεν είναι ο σωστός δρόμος», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον από τον Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει την ποσότητα αερίου που μεταφέρεται μέσω του παλαιότερου Nord Stream.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από αυτή κι έχει προτρέψει το Βερολίνο να ακυρώσει την κατασκευή του έργου, αξίας 11 δισ. δολαρίων. Αντί αυτού, προτείνει την αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες, ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο...