Υψηλό αναδεικνύεται το κόστος απόκτησης των αμερικανικών M2A2 Bradley για τον Στρατό Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr το κόστος μονάδας με γνώμονα τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αναφέρεται στα 5-6 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, κόστος που αφορά την επαναφορά των μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών μερών σε ενεργό υπηρεσία. Σημειώνεται πως σε αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος απόκτησης νέων πυρομαχικών και άλλων κρίσιμων αναγκών (βιβλιογραφία, εξομοιωτές, απόθεμα ανταλλακτικών). Το πλέον αρνητικό σημείο της εν λόγω προμήθειας σχετίζεται με την αδυναμία τεχνικής υποστήριξης του κινητήρα των οχημάτων, ο οποίος σταμάτησε να υποστηρίζεται. Ως εκ τούτων, ο Αμερικανός Στρατός εφαρμόζει ευρύτατο πρόγραμμα αντικατάστασης κινητήρων με κινητήρες νέας γενιάς (Cummins VTA903E-T675 8-cylinder). Είναι γνωστό πως ο Αμερικανός Στρατός στρέφεται σε νέο ΤΟΜΑ ενώ τα M2A4 Bradley διαθέτουν ελαφρύτερες ερπύστριες, νέες αναρτήσεις, νέο σύστημα υποστήριξης των αναρτήσεων, νέες και βαρύτερες ράβδους στρέψης, ισχυρότερος κινητήρας (εγκατάσταση του ισχυρότερου κινητήρα VTA903E-T675 της Cummins, ισχύος 675 ίππων, του νέου συστήματος μετάδοσης της κίνησης HMPT-800-3ECB), νέο σύστημα μετάδοσης της κίνησης και νέο σύστημα διαχείρισης της ισχύος.

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα είναι και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών μερών των αμερικανικών M2A2 Bradley, τα οποία είναι 30 ετών και επίσης η υποστήριξη τους είναι προβληματική λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Συγκεκριμένα πρόκειται για αναλογικά ηλεκτρονικά των οποίων οι εταιρίες που τα παράγουν έχουν σταματήσει τη παραγωγή καθώς παράγουν πλέον ψηφιακά ηλεκτρονικά. Συμπερασματικά, ελλοχεύει κίνδυνος ο Ελληνικός Στρατός να αποκτήσει ένα απόθεμα μεταχειρισμένων αμερικανικών ΤΟΜΑ, των οποίων η υποστήριξη θα είναι από προβληματική (στη καλύτερη των περιπτώσεων) έως αδύνατη. Κοινός παρονομαστής θα είναι το υψηλό λειτουργικό κόστος και συνολικά το κόστος κύκλου ζωής. Ο Ελληνικός Στρατός θα είναι αναγκασμένος να στραφεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μεταχειρισμένων αμερικανικών M2A2 Bradley προκειμένου το υλικό να καταστεί πλήρως λειτουργικό και αξιόμαχο δίχως να εγείρονται κωλύματα υποστήριξης του υλικού.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Στρατού της Κροατίας, ο οποίος απέκτησε συνολικά 89 Μ2Α2 ODS, εκ των οποίων 67 θα είναι επιχειρησιακά και 22 θα χρησιμοποιηθούν για την άντληση ανταλλακτικών. Εκτός των οχημάτων, η Κροατία θα παραλάβει περί τα 1.700 αντιαρματικά βλήματα BGM-71 TOW, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης. Το συνολικό κόστος της προμήθειας είναι $ 196 εκατομμύρια. Τον Αύγουστο του 2023 η BAE Land Systems ανακοίνωσε ότι απέσπασε σύμβαση ύψους $ 89 εκατομμυρίων για την ανακατασκευή των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M2A2 ODS Bradley (Operation Desert Storm) που προορίζονται για την Κροατία. Το Δεκέμβριο του 2020 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν την πιθανή πώληση, μέσω FMS (Foreign Military Sales) στην Κροατία: 76 M2A2 ODS Bradley, 84 πολυβόλων M240, 1.103 αντιαρματικών βλημάτων TOW-2A RF (Radio Frequency), 16 επιπλέον TOW-2A RF για βολές αποδοχής, 100 αντιαρματικών βλημάτων TOW-2B RF, οκτώ επιπλέον TOW-2B RF για βολές αποδοχής, 500 αντιαρματικών βλημάτων 500 TOW-2 BB-RF (Bunker Buster-Radio Frequency), οκτώ επιπλέον TOW-2 BB-RF για βολές αποδοχής, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων M-257 SGL (Smoke Grenade Launchers), πυρομαχικά, ασυρμάτους, επιπλέον θωράκιση, εξομοιωτές, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και δημιουργίας υποδομής των οχημάτων και των κινητήρων και υλικά και εργασίες γενικής επισκευής και αναβάθμισης τους στο επίπεδο M2A3 Bradley, με δυνητικό κόστος $ 757 εκατομμύρια, δηλαδή $ 9,96 εκατομμύρια ανά όχημα. Το τελικό κόστος για τη περίπτωση της Κροατίας ήταν αρκετά χαμηλότερο αφού δεν επιλέχθηκε η πρόταση αναβάθμιση για το επίπεδο Μ2Α3 και εν τέλει κυμαίνεται στα 280 – 300 εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένων του κόστους αρχικής απόκτησης και του συμβολαίου ανακατασκευής των οχημάτων από τη BAE Land Systems.

Ένα ακόμη μείζων ζήτημα είναι αυτό του κόστους των αντιαρματικών TOW, βλήματα τα οποία είναι επίσης παρωχημένα και με αμφίβολη τεχνική υποστήριξη καθώς πρόκειται για μια σχεδίαση ενός συστήματος της δεκαετίας του 1980. Επιπροσθέτως, δεν έχει διευκρινιστεί από αμερικανικής πλευράς στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των διαθέσιμων ΤΟΜΑ. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως σε πρώτη φάση ο ΕΣ μπορεί να αποκτήσει περί τα 80 M2A2 και σε δεύτερο χρόνο (δεν διευκρινίζεται το πότε) έναν ακόμη πυρήνα ΤΟΜΑ. Σημειώνεται πως από πλευράς ΓΕΣ έχουν ζητηθεί τουλάχιστον 200-300 Bradley προκειμένου να αξίζει η απόκτηση τους και να αποκτηθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη αυτοψία στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να δείξει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα αμερικανικά Bradley.