Ανταπόκριση του DefenceReview.gr και του Διευθυντή Σύνταξης από το Τορινο και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Leonardo Aircraft Division.

Την ικανότητα το ελαφρύ μαχητικό M-346 στην έκδοση FA να λειτουργήσει ως πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και αποστολών επιδεικνύει η ιταλική Leonardo Aircraft Division. Στις 12 Μαΐου θα προσγειωθεί στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας τα πρώτα αεροσκάφη.

Σημειώνεται πως η ΠΑ μέσω της ανάληψης έργου από την ισραηλινή ELBIT Systems θα παραλάβει συνολικά 10 M-346 στην εκπαιδευτική τους διαμόρφωση ενώ παράλληλα η ELBIT θα αναλάβει τόσο τη συντήρηση των M-346 όσο και των Τ-6 της ΠΑ για διάρκεια 20 ετών έναντι του οικονομικού τιμήματος του 1.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το M-346 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΠΑ και ιδιαίτερα στην έκδοση Fighter Attack (FA). Το αεροσκάφος ξεχωρίζει για την αυτονομία- ακτίνα δράσης του καθώς και τις ικανότητες του να φέρει μεγάλη γκάμα όπλων ακόμη και εξειδικευμένων όπως των Marte ER πυραύλων για ναυτική κρούση. Σύμφωνα με τη Leonardo το συγκεκριμένο όπλο σύντομα το προσεχές διάστημα θα πιστοποιηθεί ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης καθώς και η δυνατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων με Link 16. Ξεχωρίζει η ακτίνα δράσης των 1375 ναυτικών μιλίων που του επιτρέπει με άνεση να επιχειρεί σε πολλές αποστολές. Οι κινητήρες του αεροσκάφους του επιτρέπουν να επιχειρεί σε ύψος έως 45000 πόδια.

Ταυτοχρόνως στο ελαφρύ μαχητικό της Ιταλίας έχουν πιστοποιηθεί και σύγχρονα ατρακτιδια όπως το Litening ενω επίκειται του Sniper.

Όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι η τιμή του και το κόστος συντήρησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες μας το κόστος απόκτησης για την εκπαιδευτική έκδοση ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την έκδοση FA στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Χαμηλό ειναι και το κόστος ανά ώρα πτήσης και γενικότερα της υποστήριξης του.

Με ένα κόστος της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ η ΠΑ θα μπορούσε δυνητικά να συγκροτήσει μια πλήρη Μοίρα με καθήκοντα ναυτικής κρούσης ή άλλων αποστολών η οποία θα λειτουργεί και ως Μοίρα Aggresor. Στο κονδύλι που προαναφέραμε θα απαιτούνταν περίπου 670 εκατομμύρια για την απόκτηση 24 αεροσκαφών ενώ αλλά 130-150 εκατομμύρια ευρώ για όπλα και υποστήριξη τουλάχιστον πενταετή.

Φυσικά στο σημείο αυτό θελουμε να τονίσουμε πως ορισμένοι κυβερνώντες και μη, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τη επιλογή μιας λύσης της τάξης του 1.8 δις ευρώ όταν η ΠΑ θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα αντίστοιχο έργο με ασύγκριτα μικρότερο κόστος και παράλληλα να διαθέτει και ελαφρά μαχητικά κρούσης και ανάληψης πολλών και διαφορετικών αποστολών.

Στη κατεύθυνση αυτή η ΠΑ μπορεί δυνητικά να εντάξει το M-346 FA στη δύναμη μαχητικών συμβάλλοντας στη διατήρηση ορόφων σύγχρονων μαχητικών (ποσοτική διάσταση) καθώς και στην επαύξηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων (ναυτική κρούση, προσβολή χερσαίων στόχων, συνοδεία στόχων υψηλής αξίας) αποδεσμεύοντας μαχητικά για άλλες αποστολές.