Βίντεο στη δημοσιότητα έδωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin αναφορικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών εκτοξευτών M-270 A2. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lockheed Martin ήδη παραδόθηκε ο πρώτος αναβαθμισμένος εκτοξευτής στο επίπεδο Α2. Τη σχετική είδηση τη δημοσιεύσαμε στις 7 Ιουλίου όμως το παρακάτω βίντεο είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για το πρόγραμμα και τις ενεργείες στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού.
Η αμερικανική Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι στις 7 Ιουλίου παρέδωσε στον Αμερικανικό Στρατό το πρώτο αναβαθμισμένο M-270A2 MLRS. Το 2017 ο Αμερικανικός Στρατός υπέγραψε σύμβαση για την αναβάθμιση 160 εκτοξευτών M-270 στο επίπεδο M-270A2 με πρόθεση αναβάθμισης και άλλων 225 εκτοξευτών M-270A1 στο ίδιο επίπεδο. Τα αναβαθμισμένα συστήματα αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2050. Στον Αμερικανικό Στρατό τα M-270 υπηρετούν στην αρχική έκδοση M-270 (τα πρώτα συστήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1983), στην ενδιάμεση έκδοση Μ-270 IPDS (Interim Improved Position Determining System), η οποία προσθέτει στους εκτοξευτές την ικανότητα χρήσης των βλημάτων MGM-140B Block.1A, που εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1998, στην αναβαθμισμένη έκδοση M-270A1 (διαθέσιμη στα μέσα της δεκαετίας του 2000) και πλέον στη νεότερη έκδοση M-270A2.
Σε σχέση με τις εκδόσεις M-270 και M-270 IPDS, η έκδοση M-270A1 ενσωματώνει βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός και βελτιωμένο σύστημα μηχανικής κίνησης του εκτοξευτή. Συνδυαστικά, οι δύο αυτές βελτιώσεις μείωσαν το χρόνο αντίδρασης των εκτοξευτών και του προσέθεσαν την ικανότητα χρήσης των κατευθυνόμενων ρουκετών της οικογένειας GMLRS καθώς και των βλημάτων MGM-168 Block.4A (το πρώτο συμβόλαιο παραγωγής των συγκεκριμένων βλημάτων, για τον Αμερικανικό Στρατό, υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2002).
Η συλλογή αναβάθμισης Μ-270A2 είναι ευρεία, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις προγενέστερες εκδόσεις και σχεδιάστηκε για να διατηρήσει τους M-270 σύγχρονους μέχρι το 2050. Ενσωματώνει το νέο σύστημα ελέγχου πυρός CFCS (Common Fire Control System), νέους κινητήρες και σύστημα μετάδοσης της κίνησης, βελτιωμένο εκτοξευτή και ισχυρότερη θωράκιση καμπίνας.
Επίσης, ενσωματώνει νέους κάλαθους ρουκετών με δυνατότητα ανεφοδιασμού χωρίς να αφαιρούνται. Σήμερα, οι κάλαθοι που χρησιμοποιούνται αφαιρούνται και στη θέση τους τοποθετείται άλλος κάλαθος με αποτέλεσμα σπατάλη χρόνου στον ανεφοδιασμό και αυξημένες δαπάνες. Με τους νέους κάλαθους όχι μόνο θα υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά θα μειωθεί και ο χρόνος ανεφοδιασμού. Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην ενσωμάτωση νέου κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, κεραίας GPS, νέων οθονών και νέου συστήματος ελέγχου του εκτοξευτή από απόσταση. Το CFCS επιτρέπει τη χρήση των ρουκετών GMLRS-ER αυξημένου βεληνεκούς καθώς και των υπό ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile), που θα αντικαταστήσουν τους ATACMS.