Οι χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Ουκρανία μεταξύ του Ρωσικού και του Ουκρανικού Στρατού προσφέρουν χρήσιμα διδάγματα. Ένα εξ αυτών είναι η ευρεία χρησιμοποίηση «πνευστών» ή «φουσκωτών» ομοιωμάτων οπλικών συστημάτων με στόχο τη παραπλάνηση των εχθρικών μέσων στοχοποίησης (δορυφορικά συστήματα, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, περιφερόμενα πυρομαχικά).
Τα ομοιώματα οπλικών συστημάτων δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Ελληνικό Στρατό αφού διαθέτει ανάλογες ικανότητες με στόχο την απόκρυψη, τη παραπλάνηση και την εξαπάτηση των εχθρικών μέσων στοχοποίησης. Το ζήτημα αποκτά μεγάλη σημασία δεδομένης της τεχνολογικής προόδου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σύγχρονα μέσα στοχοποίησης, επίκεντρο των οποίων είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Συνεπώς, σε τακτικό επίπεδο αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τον Στρατό Ξηράς η ύπαρξη μεγάλου αριθμού σύγχρονων και ποιοτικών «φουσκωτών» ομοιωμάτων οπλικών συστημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η απόκρυψη, η παραπλάνηση και η εξαπάτηση των εχθρικών μέσων στοχοποίησης ώστε να αυξηθεί η επιβιωσιμότητα των φίλιων οπλικών συστημάτων και παράλληλα να αυξηθεί η τρωτότητα των εχθρικών.
Σημειώνεται πως τα σύγχρονης γενιάς ομοιώματα δεν προσφέρουν απλώς «οπτική» εξαπάτηση αλλά υπέρυθρη και ηλεκτρομαγνητική. Με άλλα λόγια, ένα σύγχρονο ομοίωμα διαθέτει υπέρυθρη υπογραφή αλλά και ηλεκτρομαγνητική σε κάποιες περιπτώσεις.
Μια ακόμη σημαντική τακτική παράμετρος εκτός της παραπλάνησης, της απόκρυψη και της εξαπάτηση του εχθρού είναι να χρησιμοποιηθούν και σημεία παγίδευσης των εχθρικών δυνάμεων. Για παράδειγμα ομοιώματα μπορούν να θεωρηθούν στόχοι για όπλα καμπύλης τροχιάς και να βληθούν και ακολούθως τα φίλια ραντάρ αντί πυροβολικού να προσβάλουν τα εχθρικά μέσα καμπύλης τροχιάς.
Εναλλακτικά σε άλλη περίπτωση λειτουργούν ώστε να προσελκύσουν εχθρικά εναέρια μέσα σε χώρο όπου φιλία αντιαεροπορικά συστήματα λειτουργούν παθητικά και περιμένουν την είσοδο των εχθρικών αεροπορικών μέσων σε επιθυμητό χώρο και χρόνο ώστε να τα προσβάλουν.
Σε γενικές γραμμές τα ομοιώματα οπλικών συστημάτων προσφέρουν επιβιωσιμότητα των φίλιων δυνάμεων και ταυτοχρόνως αυξάνουν τη τρωτότητα των εχθρικών συστημάτων. Με γνώμονα τις αυξημένες τουρκικές δυνατότητες στοχοποίησης και τη πληθώρα τουρκικής σχεδίασης και προέλευσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα ομοιώματα αποτελούν μια οικονομική και συνάμα έξυπνη λύση για την βελτίωση της επιβιωσιμότητας των φίλιων δυνάμεων.
Επιπροσθέτως, δεν αποτελούν τεχνολογία αιχμής και κάλλιστα ελληνικές εταιρίες μπορούν να αναπτύξουν ομοιώματα οπλικών συστημάτων ανάλογης φιλοσοφίας με αυτά που έχουν αναπτύξει και παρουσιάσει ξένες εταιρείες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προϊόντα της τσέχικης εταιρείας Inflatable Military Decoys που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εξελιχθεί σε μια εμπορική επιτυχία!
Σύμφωνα με τη τσέχικη εταιρεία τα φουσκωτά ομοιώματα προσφέρουν εκτός της οπτικής εξαπάτησης και υπέρυθρη υπογραφή καθώς και ηλεκτρομαγνητική εκπομπή (στις περιπτώσεις αντιαεροπορικών συστημάτων) με στόχο προφανώς τη παραπλάνηση εχθρικών βλημάτων αντί-ραντάρ ή άλλων φονικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών όπως τα ισραηλινά Harpy που διαθέτουν και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ως εκ τούτων, για την ελληνική περίπτωση και το έντονα «κορεσμένο» χερσαίο και αεροναυτικό πεδίο επιχειρήσεων του Αιγαίου και της Θράκης, τα φουσκωτά «ομοιώματα» αποτελούν σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τεχνικές διασποράς, απόκρυψης, κάλυψης και απόκρυψης με τη χρήση σύγχρονων δικτυών παραλλαγής, μια επιβεβλημένη ελληνική ενέργεια, η οποία κάλλιστα μπορεί να περατωθεί με τη συνδρομή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.