Με την ευκαιρία της υπογραφής συμβολαίου για την προμήθεια συστημάτων μάχης για τις υπό ναυπήγηση φρεγάτες TF-100 κλάσης «I» η τουρκική Aselsan, έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον οπλισμό των πλοίων. Αρχικά, στη ναυπήγηση των πλοίων συμμετέχουν 50 εταιρίες, ενώ το 70% του πλοίου θα αφορά σε τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης συστήματα. Υπενθυμίζουμε ότι η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας TF-100 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017.
Το TCG «Istanbul» αναμένεται να καθελκυστεί το 2021 και να ενταχθεί στον Τουρκικό Στόλο το 2023. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, το Τουρκικό Ναυτικό θα ναυπηγήσει τέσσερις κορβέτες MilGem (το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί), ισάριθμες φρεγάτες TF-100 (έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου) και επτά φρεγάτες TF-2000 (υπό ανάπτυξη). Οι TF-100 θα έχουν μήκος 113,5 μέτρα, πλάτος 14,4 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνους. Η μέγιστη τους ταχύτητα θα είναι 29 κόμβοι (54 χιλιόμετρα την ώρα) και η εμβέλεια τους περί τα 5.700 ναυτικά μίλια (10.556 χιλιόμετρα). Οι απαιτήσεις επάνδρωσης θα είναι της τάξεως των 123 ατόμων.
Ο οπλισμός τους θα αποτελείται από ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών Super Rapido, 16 τετραπλούς, κάθετους εκτοξευτές Mk.41 VLS (Vertical Launch System) για 64 συνολικά αντιαεροπορικά βλήματα RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) της έκδοσης Block.2, 16 βλήματα κατά πλοίων Atmaca, ένα σύστημα CIWS τύπου Gökdeniz (Korkut-D) της Aselsan, δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών των 324 χιλιοστών και δύο τηλεχειριζόμενους πύργους με ένα πυροβόλο των 25 χιλιοστών έκαστος. Επίσης θα μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση ελικοπτέρου τύπου S-70 SeaHawk.
Στην έκδοση Block.2 ο ESSM ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης, ένα ημί-ενεργητικής και ένα ενεργητικής καθοδήγησης, με στόχο την αντιμετώπιση σημερινών, αλλά και μελλοντικών απειλών. Το μέγιστο βεληνεκές του ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Ο Atmaca φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 200 κιλών, πετά με υποηχητική ταχύτητα και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων. Η καθοδήγηση του επιτυγχάνεται μέσω συστημάτων INS/GPS, ενώ κατά την τερματική φάση χρησιμοποιεί ενεργητικό σύστημα ραντάρ για αυτόνομη έρευνα και ανίχνευση στόχου.
Το σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας πλοίων Gökdeniz προέρχεται από το χερσαίο σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Kurkut, που αναπτύσσει η Aselsan για λογαριασμό του Τουρκικού Στρατού. Με τη διαφορά ότι στη ναυτική έκδοση Korkut-D το σύστημα διαθέτει μια κάννη των 35 χιλιοστών, αντί για δύο που διαθέτει η χερσαία έκδοση. Κατά τα άλλα οι επιδόσεις των δύο συστημάτων είναι ίδιες.