Στις 25 Απριλίου η Διεύθυνση Συμβάσεων του Αμερικανικού Στρατού (US Army Contracting Command) ανάρτησε ένα σημείωμα, σε ιστοσελίδα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία, με λεπτομέρειες για τις ικανότητες των υπό ανάπτυξη νέων ρουκετών GMLRS ER (Guided Multiple Launch Rocket System Extended Range), εξέλιξη των GMLRS, οι οποίες προορίζονται για χρήση από τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών M-270 MLRS και M-142 HIMARS. Σύμφωνα με τα σημείωμα το προτεινόμενο συμβόλαιο για τις GMLRS ER ή Sniper αφορά στην έρευνας, την ανάπτυξη και πιστοποίηση της συλλογής αναβάθμισης των GMLRS στο επίπεδο GMLRS ER.

Η συλλογή αναβάθμισης αφορά στον διπλασιασμό, τουλάχιστον, του μέγιστου βεληνεκούς των GMLRS, το οποίο είναι 84 χιλιόμετρα (άρα μιλάμε για μέγιστο βεληνεκές τουλάχιστον 168 χιλιομέτρων για τις GMLRS ER), στην υιοθέτηση νέων και μεγαλύτερων κινητήρων, στην αφαίρεση των πτερυγίων σταθεροποίησης πτήσης, που βρίσκονται στην κεφαλή της ρουκέτας, και του ουραίου τμήματος, στην τοποθέτηση του συστήματος CAS (Control Actuation System) από το εμπρόσθιο στο ουραίο τμήμα της ρουκέτας και στην τοποθέτηση ενός πλευρικού αισθητήρα προσέγγισης. Το πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσεται κατ’ επείγον, στο πλαίσιο της πρακτικής UMR (Urgent Material Release) αφορά στις εκδόσεις GMLRS ER-U (Unitary, μονοκόμματης πολεμικής κεφαλής) και GMLRS ER-AW (Alternative Warhead, εναλλακτικής πολεμικής κεφαλής), ενώ , όπως αναφέρει το σημείωμα, στόχο έχει τη μείωση του επιχειρησιακού βάρους εμπλοκής των ήδη επιχειρησιακά επιβαρυμένων τακτικών βλημάτων ATACMS.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ρουκέτες GMLRS ενσωματώνουν 404 υπό-πυρομαχικά Μ-101 DPICM, ενώ έχουν μέγιστο βεληνεκές 84 χιλιόμετρα (βρίσκονται σε παραγωγή από το 2004). Οι ρουκέτες M-30A1 GMLRS-AW (Alternative Warhead) ενσωματώνουν μονοκόμματη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας διατρητική βάρους 200 λιβρών, ενώ το μέγιστο βεληνεκές παραμένει στα 84 χιλιόμετρα (βρίσκονται σε παραγωγή από το 2005). Οι ρουκέτες M-31 ενσωματώνουν μονοκόμματη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων βάρους 200 λιβρών με το μέγιστο βεληνεκές να παραμένει στα 84 χιλιόμετρα (βρίσκονται σε παραγωγή από το 2015). Οι εκπαιδευτικές M-28A1/-28A2 είναι σε παραγωγή από το 2003.