Στη διάρκεια επίσκεψης εργασίας του Υφυπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Hasan Büyükdede, και του κυβερνήτη της επαρχίας Sakarya (Σαγγάριος), Çetin Oktay Kalkim, στις εγκαταστάσεις της BMC στο Arifiye, στις 23 November 2020, προέκυψε μια ενδιαφέρουσα είδηση. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο δείχνει ένα άρμα μάχης Leopard-2A4 να φέρει τον πύργο του Altay. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει παραλάβει 354 Leopard-2A4, αλλά έχει απολέσει ορισμένα στη Συρία. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2005 υπογράφηκε σύμβαση ύψους € 365.000.000 για την προμήθεια 298 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα (οι παραδώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2008), ενώ τον Μάρτιο του 2010, υπογράφηκε νέα σύμβαση για την προμήθεια 56 επιπλέον Leopard-2A4, οι παραδόσεις των οποίων ξεκίνησαν το 2011 και ολοκληρώθηκαν το 2012.

Η επίμαχη φωτογραφία, όπως δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο.

Για τα τουρκικά Leopard-2A4 η Aselsan έχει αναπτύξει μια συλλογή αναβάθμισης, η οποία όμως δεν υιοθετήθηκε, λόγω της ανάπτυξης του Altay. Ωστόσο η εμπειρία στη Συρία και οι απώλειες σε Leopard-2A4 κατέδειξε την ανάγκη αναβάθμισης τους, έτσι ώστε να παραμείνουν ικανά στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Από τα Leopard-2A4, που οποία έχουν απομείνει, τουλάχιστον 40 θα αναβαθμιστούν, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει, στο επίπεδο Leopard-2A4T1, στο πλαίσιο του εσπευσμένου προγράμματος αναβάθμισης 249 αρμάτων μάχης M-60T (συνολικά 169 άρματα μάχης, η αναβάθμιση τους έχει ολοκληρωθεί), M-60A3 TTS (40 άρματα μάχης) και Leopard-2A4 (40 άρματα μάχης). Το πρόγραμμα είχε αποφασιστεί στις 31 Ιανουαρίου του 2018 και ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των 169 M-60T και πλέον αναβαθμίζονται τα 40 Leopard-2A4.

Leopard-2A4 (δεξιά) και Leopard-2NG (αριστερά).

Τα 40 Leopard-2A4 θα αναβαθμιστούν με επιπλέον θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor), με το σύστημα αυτοπροστασίας Pulat, με το θερμικό σύστημα οδήγησης ADIS της Aselsan, με σύστημα ηχητικού συναγερμού προειδοποίησης όσων πεζών βρίσκονται πέριξ του άρματος ή το ακολουθούν και με νέο σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων. Αποτέλεσμα της επιπρόσθετης θωράκισης είναι η αύξηση του βάρους των Leopard-2A4 από τους 55 στους 62 τόνους, χωρίς όμως να αυξηθεί η ιπποδύναμη του κινητήρα, μειώνοντας έτσι το λόγο ισχύος/βάρους από τους 27,27 ίππους ανά τόνο στους 24,19 ίππους ανά τόνο. Η συλλογή αναβάθμισης που έχει αναπτύξει η Aselsan (Leopard-2NG, New Generation) είναι ευρύτερη και αφορά τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και τη θωράκιση του άρματος. Λεπτομέρειες για την πρόταση της Aselsan μπορείτε να δείτε στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν και είναι από την ιστοσελίδα της ίδιας της εταιρίας:

Η φωτογραφία που δείχνει το Leopard-2A4 με τον πύργο του Altay έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο. Φαίνεται ότι το πυροβόλου δεν είναι το L55 των 120 χιλιοστών, το οποίο κατασκευάζει η τουρκική MKEK για τα Altay, κατόπιν άδειας της γερμανικής Rheinmetall, αλλά το L44, επίσης των 120 χιλιοστών, που φέρουν τα Leopard-2A4. Δεν γνωρίζουμε το λόγο που υιοθετήθηκε το L44 αντί του L55. Ίσως να επιλέχθηκε έτσι ώστε να συμπιεστεί το κόστος, ίσως να είναι αποτέλεσμα του γερμανικού εμπάργκο εξαγωγών προς την Τουρκία, λόγω της εμπλοκής της στη Συρία, όπως γίνεται με τους κινητήρες και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης που προορίζονται για τα Altay. Να υπενθυμίσουμε ότι για το λόγο αυτό υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην έναρξη παραγωγής του Altay, στροφή της Άγκυρας προς τη Νότιο Κορέα για αναζήτηση εναλλακτικής λύσης, και εγχώρια προσπάθεια ανάπτυξης κινητήρα ισχύος 1.500 ίππων.

Το Altay με τον πύργο μάχης του.

Μια άλλη εξήγηση είναι η πιθανή επιλογή της Aselsan να αναβαθμίσει το πακέτο αναβάθμισης Leopard-2NG ώστε να συμπεριλάβει πολλά υπό-συστήματα από το πρόγραμμα Altay, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ομοιοτυπία. Επίσης η φωτογραφία δείχνει ότι το όχημα του Leopard-2A4 είναι ήδη αναβαθμισμένο με επιπλέον θωράκιση, όπως δείχνουν παλαιότερες φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει η Aselsan και αφορούν το Leopard-2NG. Σε κάθε περίπτωση η ενσωμάτωση του πύργου μάχης του Altay, επί του Leopard-2A4, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση κοινών συστημάτων μεταξύ των δύο αρμάτων μάχης θα επιφέρει ομοιοτυπία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και τα Leopard-2A4 θα αναβαθμιστούν σε ένα επίπεδο πολύ κοντά στο Altay, αλλά και το Altay θα τεθεί τελικά σε μαζική παραγωγή, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι μια προοπτική που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις.