Το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την σημερινή τακτική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τέλος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Οικονόμου, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Στη σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Κεντρικό θέμα στα εξοπλιστικά του ΚΥΣΕΑ υπήρξαν προγράμματα του Στρατού Ξηράς λόγω και της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα την 26η Οκτωβρίου. Ιδιαίτερες είναι οι ζυμώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη σύναψη διακρατικής σύμβασης με τη γερμανική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του αρματικού δυναμικού καθώς τα νέα ΤΟΜΑ Lynx με παράλληλη επένδυση και τόνωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από πλευράς της Rheinmetall.

Είναι σαφές πως η Αθήνα στοχεύει στη πολιτική στήριξη της Γερμανίας και της γερμανικής κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα διπλωματικής και πολιτικής υφής. Ταυτοχρόνως κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα της πρόσκτησης των νέων κορβετών αφού όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες του γράφοντος σε πολιτικό επίπεδο οι ιταλικές κορβέτες Doha βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο. Σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε σύναψη αμυντικής συμφωνίας με την Ιταλία έχοντας ως σκοπό να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρώμης σε πλειάδα ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ από τη TKMS και τη Thales Netherlands.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών υπάρχει αυξημένη διπλωματική και αμυντική ετοιμότητα αφού εκτιμάται πως η Άγκυρα θα κλιμάκωσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτων αποφασίστηκε η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος για τη καλύτερη φύλαξη και προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.