Το σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσε το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε τις προηγούμενες εβδομάδες κατά το οποίο τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα και κυρίως αυτά του Πολεμικού Ναυτικού μετατίθενται προς υλοποίηση μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η πολιτική ηγεσία γνωμοδότησε για τη παραπομπή τόσο του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ όσο και αυτού της πρόσκτησης των νέων κορβετών για μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Χρονικώς με τον παρόντα σχεδιασμό της κυβέρνησης τα προγράμματα τοποθετούνται προς υλοποίηση μετά το καλοκαίρι εντός Φθινοπώρου.

Δυστυχώς δυσοίωνη παραμένει και η κατάσταση σχετικώς με την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τη τέταρτη FDI HN για το ΠΝ σε μια ιδιαιτέρως προνομιακή τιμή των 975 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου πακέτου τεχνικής υποστήριξης και φόρτων όπλων.

Κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των μελών του ΚΥΣΕΑ ήταν το πρόγραμμα απόκτησης των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPIKE καθώς και του προγράμματος αναβάθμισης των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 A Apache της Αεροπορίας Στρατού τα οποία εκτός της εγκατάστασης νέων βελτιωμένων ηλεκτρονικών θα εξοπλιστούν και ορισμένα εξ αυτών με τους πυραύλους SPIKE NLOS. Εκτιμάται πως κατά το προσεχές διάστημα το πρόγραμμα θα συμβασιοποιηθεί από τη κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη φορά που το πρόγραμμα των SPIKE NLOS και ER2 εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αναφορικώς με τη προμήθεια του F-35 για τη Πολεμική Αεροπορία, η κυβέρνηση προτίθεται να αποστείλει τη σχετική επιστολή αποδοχής (LoA, Letter Of Acceptance) μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr αναφορικά με άλλα προγράμματα που προωθούνται από το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τα οποία υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός. Ως εκ τούτων, θα συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο.