Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία αποτέλεσαν κεντρικό θέμα στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Στη συνεδρίαση βρέθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος ανέλυσε τη κατάσταση σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Κεντρικό ζήτημα κατά τη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής φυσικού αερίου για τη χώρα μας καθώς και η μέριμνα που ενδεχομένως να απαιτηθεί για τους ομογενείς της Ουκρανίας. Ως προς το πρώτο η κυβέρνηση σχεδιάζει είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος όπου χρειαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, συζητήθηκε η περίπτωση να ζητηθεί από τη χώρα μας να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία, εξαρτάται 100% από τη Ρωσία, σε αντίθεση με τη χώρα μας που εξαρτάται σε ποσοστό 40-45%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος όπου χρειαστεί στην κρίση για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Εξετάζουμε όχι επαναλειτουργία καινούριων μονάδων αλλά εργοστάσια που μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες με αλλαγή του μείγματος. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην κινδυνέψει ο εφοδιασμός της χώρας μας με φυσικό αέριο. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην έχουμε πρόβλημα. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο αλλά είχαμε μείζονες εξελίξεις χθες και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε λάβει μέτρα για να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός. Είτε με υγροποιημένο αέριο LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος. Οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά έχουν αντανάκλαση και σε άλλα επίπεδα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην διαταραχθεί η πορεία ανάπτυξης. Οι εξωγενείς κρίσεις μας δημιουργούν προβλήματα αλλά παρακολουθούμε τα δεδομένα και διαχειριζόμαστε τις δυσμενείς συνέπειες των επάλληλων κρίσεων».