Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αεροπορική Βάση της 114 Πτέρυγας Μάχης στη Τανάγρα υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική. Πρωτίστως γιατί κομίζει πολλά και καλά νέα για τις Ένοπλες Δυνάμεις επισφραγίζοντας τα με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Χαρακτήρισε πως τα γαλλικά Rafale αποτελούν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος σημειώνοντας πως η απόκτησή τους συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της πολεμικής μας αεροπορίας, που είχε χαρακτηριστεί κατεπείγουσα, απαντά ωστόσο και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο, συνεχίζοτας την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που ξεκινά από τη Μεταπολίτευση.

Τόνισε πως πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, που καθιστά την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας, δινοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο, πιο ειρηνικό αύριο για την ευρύτερη περιοχή. 

H ομιλία του πρωθυπουργού υπήρξε πολύ επεξηγηματική καθότι διευκρίνισε πως εκτός της προμήθειας των 24 Rafale F3R και οι άλλοι δυο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων σύντομα θα ενισχυθούν καταλυτικά. Σημείωσε επίσης πως άμεσα αναβαθμίζεται και η αεροπορική εκπαίδευση για τη ΠΑ με την υλοποίηση του νέου εκπαιδευτικού κέντρο στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στη Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) αναφέρθηκε στην απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN καθώς και στη παραλαβή μέσα στο έτος των πρώτων δύο ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R από τα συνολικά 7 ενώ για τον Στρατό Ξηράς αναφέρθηκε σε νέα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης.

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η αναφορά του πρωθυπουργού στον Ελεύθεριο Βενιζέλο λέγοντας πως «τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι. Όπως «Ιέραξ» ονομάστηκε ένα από τα πρώτα πολεμικά αεροπλάνα που έλαβε ξανά η Ελλάδα πριν από 110 χρόνια από τη Γαλλία επί Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Καλωσορίζω τους χειριστές των Rafale, που τα έφεραν εδώ από τη Γαλλία, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντα την πρόοδο των εθνών κι έχω την ελπίδα πως δια των αεροπλάνων μας, θα ανυψωθεί η εθνική μας ελπίδα».