Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται για την Κυπριακή Δημοκρατία σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. Το ταξίδι του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ έχει επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων αφού όπως αναφέρουν τα δεδομένα κατά τον παρόντα χρόνο θα αρθεί το εμπάργκο θανατηφόρων όπλων από τις ΗΠΑ προς τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει μια σωρεία διευκολύνσεων σε επίπεδο αξιοποίησης στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα παραμένει πάγιο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης η πλήρης απαλλαγή των ρωσικών οπλικών συστημάτων που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης έχει ζητήσει τη άρση του εμπάργκο οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα τη προμήθεια αμερικανικού εξοπλισμού για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ξεκαθάρισε πως είναι δυνατή και εφικτή η αντικατάσταση των ρωσικών οπλικών συστημάτων που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά με τη προϋπόθεση πως θα αποκτηθούν αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων παραμένουν πολλά αμερικανικά οπλικά συστήματα εκ των οποίων ορισμένα είναι μεταχειρισμένα ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για καινούργιο αμυντικό υλικό προς όφελος της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης τόνισε για πολλοστή φορά στη κυβέρνηση των ΗΠΑ πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαθέσει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία εάν πρώτα δεν εξασφαλιστεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη αντικατάσταση τους από δυτικό υλικό.

Πρόσφατα είχαμε συζητήσει τα παραπάνω θέματα με τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη: