Το παρακάτω βίντεο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: αποδεικνύει πως στη Κύπρο στο τομέα των Ειδικών Δυνάμεων έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής ενώ οι συνεκπαιδεύσεις με τους Ισραηλινούς έχουν αποδώσει τα μέγιστα στη βελτίωση τακτικών και τεχνικών από το προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.

Στο παρακάτω βίντεο από ρεπορτάζ του Άλφα Κύπρου προβάλλονται οι 31 και 33 Μοίρες Καταδρομών ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων. Όπως μπορείτε να δείτε έχουν γίνει τεράστια άλματα σε επίπεδο υλικών και φορητού οπλισμού.

Στο βίντεο ξεχωρίζει ο νέος φορητός οπλισμός ο οποίος περιλαμβάνει:

Τα καινούργια βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar (Special Operations Forces Combat Assault Rifle), της βιομηχανίας FN. Άλλα Scar-L διαμετρήματος 5,56Χ45 και άλλα, Scar-H, ειδικής ακρίβειας τυφέκια ακροβολιστών, διαμετρήματος 7,62Χ51χλστ.

Το πολυβόλο Minimi της βελγικής FN, διαμετρήματος 5,56Χ45

Τα Tavor που πέτυχαν ήδη να προμηθευτούν από τον Ισραήλ οι Δυνάμεις Καταδρομών της ΕΦ. Πρόκειται για Tavor TAR-21 με διαμέτρημα 5,56Χ45

Πληθώρα νέων υλικών όπως: συστήματα ενδοεπικοινωνίας, αντιβαλλιστικά γυαλιά, σκοπευτικά βοηθήματα ερυθράς κουκίδας, γιλέκα μάχης με φορείς κεραμικών πλακών, νέες παραλλαγές multicam, αορτήρες τριών σημείων, συσκευές παρατήρησης και σκόπευσης ημέρας και νύχτας, νέα κράνη κατηγορίας high cut.

Oι Κύπριοι έχουν κάνει πολλά βήματα προόδου. Και σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως αμφότερη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατανοεί το γεγονός πως οι Ειδικές Δυνάμεις είναι στρατηγικό εργαλείο. Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως αφομοίωσαν και ενσωμάτωσαν διδάγματα από τους Ισραηλινούς κομάντος που διεξάγουν πραγματικές επιχειρήσεις.

Υποσχόμαστε πως για όλα αυτά θα κάνουμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα.