46 χρόνια από την εισβολή στη Κύπρο και το μήνυμα για ισχυρή αποτροπή και ένοπλη ισχύς που εγγυάται τα δίκαια του Έθνους μας πιο επίκαιρο από ποτέ. Ότι χάνεται με αίμα και ξίφος κερδίζεται πίσω με αίμα και ξίφος. Δεν ξεχνώ.

Σήμερα η ανάγκη για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς θυσιών είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά. Αποτροπή σημαίνει θυσίες. Οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές.

Αποτροπή σημαίνει θητεία τουλάχιστον 14 μηνών με σκληρή και εντατική εκπαίδευση, αξιοποίηση της εφεδρείας και όχι εγκατάλειψη, σύγχρονη δομή δυνάμεων και όχι με γνώμονα τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις τοπικές κοινωνίες, στήριξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με όραμα και προγραμματισμό, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονο υλικό και ανάκτηση ποιοτικής ισχύος, μέριμνα για το προσωπικό των ΕΔ και λήψης μέτρων για την ανανέωση αυτού, διαρκές πρόγραμμα ασκήσεων και δραστηριοτήτων και πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση και πυγμή.

Αποτροπή σημαίνει να είμαστε έτοιμοι για νέες θυσίες με βαρύ φόρο αίματος. Για να είναι αξιόπιστη η αποτροπή πρέπει το μήνυμα στην άλλη πλευρά να περνάει με πράξεις όχι με λόγια στις παρελάσεις, στις τελετές ή στις εορτές. Πράξεις σημαίνει πολεμική προπαρασκευή και προετοιμασία με ενέργειες και κινήσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, πράξεις συνεπάγεται η κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού στην επόμενη υπερπτήση άνωθεν εθνικού εδάφους ή η επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Ή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει οι Τούρκοι να κάνουν υπερπτήσεις και εμείς να συνεχίζουμε τα ΜΟΕ…

Έτσι θα μας πάρουν στα σοβαρά όχι μόνον οι Τούρκοι αλλά και οι σύμμαχοι μας.

Σήμερα η απειλή είναι εκεί και καραδοκεί. Περιμένει τη κατάλληλη ευκαιρία και στιγμή όταν θα της το επιτρέπουν οι πολιτικές και στρατιωτικές παράμετροι όπως το 1974.

Δυστυχώς είναι κοινός τόπος πως το πολιτικό σύστημα και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξακολουθεί να κοιμάται και να σφυρίζει αδιάφορα για πραγματική ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Ελπίζουμε να επέλθει εθνική αφύπνιση.

Δεν ξεχνώ τους αγνοούμενους, τις εκτελέσεις αιχμαλώτων, τις σφαγές αμάχων, τη παράνομη κατοχή της σκλαβωμένης μας πατρίδας. Η φωτό από τη Μοίρα Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών στη Σχολή Πυροβολικού εκεί όπου κάθε μέρα παίρναμε τη πρωινή μας αναφορά.