Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή η Αθήνα έχει αποφασίσει και αναμένεται να πραγματοποιήσει απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στην χώρα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορούνται, προφανώς με αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις, για απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Βασίλη Νέδου, μέσω της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων προσπαθούν να επηρεάσουν Δήμους και Μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση και σύγκρουση με την αρχή της απρόσκοπτης άσκησης κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Στο άκουσμα της είδησης άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας και όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».