Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπλήρωσε την περασμένη Δευτέρα 58 χρόνια ζωής. 58 χρόνια πολυτάραχης ζωής, κατά τα οποία έμελλε να ζήσει μεγάλα δεινά, με αποκορύφωμα τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ για το REPORTER

Απότοκο της τουρκικής εισβολής, πέραν των όσων άλλων δεινών συσσώρευσε στο νησί, υπήρξε και η παράνομη ανακήρυξη της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στις 15 Νοεμβρίου 1983, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Έχοντας αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος πέραν της Τουρκίας, το καθεστώς που παρανόμως η Άγκυρα εγκαθίδρυσε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, επιδίωξε και επιδιώκει με κάθε ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική αναβάθμισή του, έχοντας ως στόχευση-αν και εφόσον του το επιτρέψουν οι συνθήκες-, την de jure αναγνώρισή του.

Η λεγόμενη ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα παράνομων οντοτήτων που αυτοανακηρύχθηκαν σε… κράτη, επιδιώκοντας αναγνώριση.

Ανάλογες περιπτώσεις, με τις δικές τους βεβαίως ιδιομορφίες, συναντάμε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Σομαλιλάνδη

Η Σομαλιλάνδη αποτελεί τη μοναδική παράνομη οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Η Σομαλιλάνδη αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991 και θεωρεί τον εαυτό της αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας. Εκδίδει μάλιστα, παράνομα, και το δικό της νόμισμα, το Σελίνι της Σομαλιλάνδης, το οποίο δεν έχει πιστοποίηση ISO.

Η Σομαλία είναι ο διεκδικήτρια του εδάφους της Σομαλιλάνδης, αφού το θεωρεί μέρος της επικράτειας της.

 

Αρτσάχ ή Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Αρτσάχ ή Ναγκόρνο-Καραμπάχ (από το 2017 Δημοκρατία του Αρτσάχ) αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1992. Είναι αναγνωρισμένο από τρία μη μέλη του ΟΗΕ, την Αμπχαζία, την Νότια Οσσετία, και την Υπερδνειστερία, τα οποία επίσης δεν αναγνωρίζονται ως κράτη. H περιοχή χρησιμοποιεί παράνομα ως νόμισμα το Ντραμ της Αρμενίας.

Την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διεκδικεί το Αζερμπαϊτζάν ως μέρος της επικράτειάς του. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε σημείο διένεξης ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, αφού οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητούσαν ένωσή τους με την Αρμενία.

Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία (γνωστή ως Υπερδνειστερία) αυτοανακήρυξε την… ανεξαρτησία της το 1990. Αναγνωρίζεται από τρία κράτη μη μέλη του ΟΗΕ, την Αμπχαζία, την Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και την Νότια Οσσετία, τα οποία επίσης δεν αναγνωρίζονται ως κράτη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο η Υπερδνειστερία, δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία της, αλλά να γίνει επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκδίδει παράνομα το δικό της νόμισμα. το Ρούβλι Τρανσνίστριας, το οποίο δεν έχει πιστοποίηση ISO.

Την περιοχή διεκδικεί ως μέρος της η Μολδαβία. Η περιοχή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990 μετά από πόλεμο στον οποίο ενεπλάκη με τις μολδαβικές δυνάμεις και κατόπιν υποστήριξης της από Ρώσους, Καζάκους και Ουκρανούς.

Αμπχαζία

Η Αμπχαζία αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1999 και είχε αναγνωριστεί από έξι μέλη κράτη του ΟΗΕ (Ρωσία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Ναουρού, Τουβαλού και Βανουατού), με τα τρία τελευταία να την αναγνωρίζουν, αλλά μετά να αποσύρουν την αναγνώρισή τους, καθώς και τρία μη μέλη του ΟΗΕ (Νότια Οσσετία, Υπερδνειστερία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Την περιοχή διεκδικεί η Γεωργία ως μέρος της επικράτειας της.

Η Αμπχαζία αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990 μετά από πόλεμο στην περιοχή.

Ταϊβάν

Η Δημοκρατία της Κίνας, ευρέως γνωστή και ως Ταϊβάν, η οποία συνταγματικά δημιουργήθηκε το 1912, αναγνωρίζεται από 21 κράτη μέλη του ΟΗΕ, καθώς και από το Βατικανό. Όλα τα άλλα κράτη του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κράτος. Κάποια από αυτά θεωρούν τα ελεγχόμενα από αυτήν εδάφη ως de jure μέρος της Κίνας, ενώ άλλα έχουν χρησιμοποιήσει προσεκτική διπλωματική γλώσσα για το αν τα εδάφη της Ταϊβάν ανήκουν στην Κίνα.

Κατά καιρούς η Ταϊβάν έχει υιοθετήσει διαφορετικές θέσεις για την ταυτόχρονη αναγνώριση της Ταϊβάν και Κίνας από τις άλλες χώρες. Την περιοχή διεκδικεί η Κίνα.

Κόσοβο

Το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Έχει αναγνωριστεί από 110 μέλη του ΟΗΕ, και ένα μη μέλος, την Ταϊβάν. Τα Ηνωμένα Έθνη διοικούν την περιοχή σύμφωνα με την Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1999, και με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008. Είναι μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο Κοσσυφοπέδιο, οι πλείστοι κάτοικοι είναι Αλβανοί και η περιοχή αποτελεί σημείο διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρξουν συγκρούσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Παλαιστίνη

Άλλη μια περιοχή που βρίσκεται για χρόνια στο επίκεντρο διαμαχών, είναι αυτή της Παλαιστίνης. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση (ΟΑΠ) της Παλαιστίνης αυτοανακήρυξε την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στο Αλγέρι το 1988. Εκείνη την στιγμή η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν κατείχε κανένα από τα εδάφη που περιλαμβάνονταν στο αυτοανακηρυχθέν κράτος.

Είναι αναγνωρισμένη ως κράτος από 134 κράτη μέλη του ΟΗΕ και από ένα μη μέλος του ΟΗΕ, τη Δυτική Σαχάρα. Σήμερα, η ΟΑΠ ασκεί κάποιες εξουσίες στα παλαιστινιακά εδάφη, ανάλογα με την περιοχή, μέσω της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής που εγκαθιδρύθηκε το 1994 μετά τη Συμφωνία του Όσλο και την Ενδιάμεση Ισραηλινό-Παλαιστινιακή Συμφωνία.

Η Παλαιστίνη συμμετέχει στον ΟΗΕ υπό το καθεστώς παρατηρητή και είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Ουνέσκο. Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης και ελέγχει εδάφη τα οποία διεκδικούνται από αυτό. Τα εδάφη αυτά είναι αντικείμενο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, οι οποίες σε κάποιες στιγμές εκτραχύνονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόλεμες ζώνες με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας.

Δυτική Σαχάρα

Το  όνομα του… κράτους είναι Δημοκρατία της Σαχάρας και διεκδικεί την περιοχή της Δυτική Σαχάρας, την οποία επίσης διεκδικεί και το Μαρόκο. Κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1976 και έχει αναγνωριστεί από 84 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Είναι μέλος της Αφρικανικής Ένωσης. Από τότε, 39 κράτη ανακάλεσαν την αναγνώριση σε αναμονή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

Η Δυτική Σαχάρα δεν αναγνωρίζεται ως μέρος του Μαρόκου από κανένα κράτος, αλλά κάποια κράτη στηρίζουν το πλάνο για την Αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας του Μαρόκου. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει ταχθεί υπέρ της «εδαφικής συνοχής» του Μαρόκου.

Νότια Οσσετία

Η Νότια Οσσετία αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Έχει αναγνωριστεί από πέντε μέλη του ΟΗΕ (Ρωσία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, και τις Ναουρού, και Τουβαλού), τα οποία απέσυραν κατόπιν την αναγνώριση, και τρία μη μέλη του ΟΗΕ, την Αμπχαζία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Υπερδνειστερία.

Την περιοχή, όπως και την Αμπχαζία, διεκδικεί η Γεωργία ως μέρος της επικράτειας της.

Κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν αναγνωρίζονται από τουλάχιστον ένα μέλος του ΟΗΕ

Συνολικά πέντε κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζονται από τουλάχιστον ένα άλλο κράτος μέλος.

Πρόκειται:

*Για την Αρμενία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πακιστάν.

*Την Κύπρο, που δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.

*Το Ισραήλ, που δεν αναγνωρίζεται από συνολικά 32 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα η Βόρειος Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν αναγνωρίζεται από τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ η Νότιος Κορέα δεν αναγνωρίζεται από τη Βόρειο Κορέα.

*Με πληροφορίες από το wikipedia

ΠΗΓΗ: REPORTER