Στον τελευταίο θύλακα  του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας προωθούνται τις τελευταίες ώρες οι Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν το Σάββατο και επικεντρώνονται στην επαρχία  Ντέιρ αλ-Ζορ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΡΑΚΙΝΟΣ για το SL PRESS

Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός κάνει λόγο για την «τελική μάχη» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, καθώς επιτίθενται πλέον εναντίον της μοναδικής έκτασης που ελέγχουν οι τρομοκράτες. Πρόκειται για έναν τομέα περίπου τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο οποίος εκτείνεται από το Μπαγούζ μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν μειώσει την δραστηριότητά τους τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Από την συγκεκριμένη περιοχή έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με τον αραβοκουρδικό συνασπισμό, «περισσότεροι από 20.000 άμαχοι», παραμένουν, ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες άμαχοι και περίπου «500-600 τζιχαντιστές», οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αλλοδαποί. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάντως κάνει λόγο για χιλιάδες εγκλωβισμένους άμαχους και εκφράζει φόβους για την ζωή τους.

Έρχεται το τέλος

Οι Κούρδοι εκτιμούν ότι οι μάχες στην Ντέιρ αλ-Ζορ θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, μαζί με αυτές όμως θα ολοκληρωθούν και οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στην περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο  και είχαν ως αποτέλεσμα ο αραβοκουρδικός συνασπισμός (SDF) να ανακαταλάβει, το ένα μετά το άλλο, όλα τα σημεία που ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Οι επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ντέιρ αλ-Ζορ είναι ύψιστης σημασίας για τις εξελίξεις στην Συρία, καθώς επηρεάζουν την αμερικανική αποχώρηση, αλλά και τον ρόλο που θέλει να παίξει ο Ερντογάν, από την ημέρα που ο Τραμπ τον «έχρισε αρχιστράτηγο».

Ο ίδιος ο Τραμπ άλλωστε είπε πει, μόλις πριν τρεις ημέρες, ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να ανακηρύξει την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτήν την δήλωση για να αμβλύνει την κριτική που εξακολουθεί να δέχεται για την απόφασή του να αποσύρει τον στρατό των ΗΠΑ από την Συρία. Οι εξελίξεις επί του πεδίου δείχνουν ωστόσο να τον δικαιώνουν, για την ώρα τουλάχιστον.

Οι δηλώσεις του Τραμπ είχαν γίνει όμως την ίδια ημέρα που ο Ερντογάν, μιλώντας  στο Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, επαναλάμβανε την ετοιμότητα τη Άγκυρας να υποκαταστήσει τους Αμερικανούς στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεν παρέλειπε βεβαίως να αναφερθεί και στο σχέδιο του για ζώνη ασφαλείας στα κουρδικά εδάφη της βόρειας Συρίας, κάτι που σε συνδυασμό με τις απειλές του για εισβολή έχει στείλει τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ.

Στα δύσκολα ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα όμως και ο διεθνής, υπό τις ΗΠΑ, συνασπισμός ανακοίνωνε ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει σήμερα λιγότερο από το 1% των εδαφών που κατείχε το «χαλιφάτο» στο απόγειο της ισχύος του το 2014.  Ο Βρετανός υποδιοικητής του μάλιστα ανέφερε ότι ο αραβοκουρδικός συνασπισμός στην Συρία έχει «απελευθερώσει περίπου το 99,5% των εδαφών που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού  Κράτους».

Ο Ερντογάν βέβαια, με πρόσχημα το Ισλαμικό Κράτος, μιλούσε γενικώς για «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Συρία και σαφέστατα αναφερόταν στην κουρδική πολιτοφυλακή της YPG, των οποία θεωρεί ως τον συριακό βραχίονα του παράνομου στην Τουρκία PKK. Οι Αμερικανοί όμως έχουν ζητήσει διαβεβαιώσεις και έχουν συνδέσει την αποχώρησή τους από την Συρία με την προστασία των Κούρδων Πολιτοφυλάκων, οι οποίοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών.

Η νίκη πάντως επί του Ισλαμικού Κράτους που αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως ο Τραμπ τις επόμενες ημέρες εξασθενεί, αν δεν εξαλείφει, τα επιχειρήματα του Τούρκου προέδρου και περιορίζει τον ρόλο που θα ήθελε να διαδραματίσει  στην περιοχή. Το σχέδιό του άλλωστε δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Μόσχα που επιδιώκει την επέκταση της εξουσίας του Άσαντ και στηρίζει την προσέγγιση του Σύρου προέδρου με τους Κούρδους.

Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν άλλωστε την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά τα θέματα στις 14 Φεβρουαρίου στο Σότσι, στην τριμερή σύνοδο (μετέχει και το Ιράν) για την Συρία στο πλαίσιο της συμφωνίας της Αστάνας. Κούρδοι και Αμερικανοί ωστόσο διαμορφώνουν επί του πεδίου συνθήκες που δεν λειτουργούν υπέρ του Τούρκου προέδρου.

ΠΗΓΗ: SL PRESS