Η ιταλική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είναι η τρίτη σε σειρά που υποβλήθηκε επισήμως μετά τους Γάλλους (GOWIND) και τους Ολλανδούς (SIGMA). Η πρόταση βασίζεται στη ναυπήγηση κορβετών κλάσης Doha εκ των οποίων η πρώτη θα ναυπηγηθεί στην Ιταλία και οι υπόλοιπες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα ναυπηγεία Ελευσίνας οι Ιταλοί της Ficantieri προτείνουν τη ναυπήγηση του πρώτου πλοίου στην Ιταλία και ακολούθως των υπολοίπων στην Ελλάδα. Στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες (επενδύσεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή) ώστε τα ναυπηγεία Ελευσίνας να είναι έτοιμα να ναυπηγήσουν τα υπόλοιπα πλοία.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο της πρότασης της Ficantieri για τις κορβέτες κλάσης Doha του ΠΝ είναι η εγκατάσταση σόναρ τρόπιδας (Hull-mounted sonar). Σημειώνεται πως στις κορβέτες κλάσης Doha του Ναυτικού του Κατάρ δεν υπάρχει σόναρ τρόπιδας ενώ για τις κορβέτες του ΠΝ προτείνεται.
Ο υπόλοιπος οπλισμός των πλοίων περιλαμβάνει 16 βλήματα μέσης ακτίνας VL MICA, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους EXOCET BLOCK IIIC καθώς και RAM. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως κοινή συνισταμένη και των τριών προτάσεων (Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας) είναι η ύπαρξη βλημάτων μέσης ακτίνας VL MICA και μάλιστα στον ίδιο αριθμό (16 ανά πλοίο). Το ίδιο ισχύει και για τα βλήματα κατά στόχων επιφανείας. Επίσης, στην ιταλική πρόταση περιλαμβάνεται και το πυροβόλο 76 χιλιοστών.
Σε άλλη περίπτωση το ΠΝ μπορεί να επιλέξει τη διαμόρφωση Ναυτικού Κατάρ με 16 ASTER 30 ανά πλοίο συνδυαστικά με πλήρες πακέτο ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων.
Στον τομέα των αισθητήρων- ραντάρ προτείνεται το Kronos σε συνδυασμό με το τακτικό σύστημα ATHENA.
Ως προς το οικονομικό σκέλος της ιταλικής πρότασης το κόστος ανέρχεται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ (κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ) και φυσικά η ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών συμπεριλαμβανομένων κόστους υποστήριξης και οπλικών συστημάτων.
Ορθή επισήμανση: Σε συνέχεια του αρχικού μας άρθρου, νεότερες πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως η ιταλική πρόταση περιλαμβάνει και συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS). Ειδικότερα, προτείνονται δυο διαφορετικές επιλογές τόσο για σόναρ τρόπιδας όσο και μεταβλητού βάθους. Συγκεκριμένα προτείνεται το Captas 2 καθώς και το Kingklip για λόγους ομοιοτυπίας καθώς και δυο διαφορετικές επιλογές σόναρ τρόπιδας και μεταβλητού βάθους, αμφότερα ιταλικά. Επίσης, στην πρόταση της Ficantieri δύναται να τοποθετηθεί και το Strales έναντι του βασικού πυροβόλου Oto Melara. Εναλλακτικά υπάρχει και η επιλογή για την εγκατάσταση των αμερικανικών ESSM αντί των γαλλικών VL MICA.