H oικογένεια σκαφών Gowind έχει κατασκευαστεί από την French Naval Group για τις ανάγκες του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη ταχυκίνητων πλοίων με μικρό ηλεκτρομαγνητικό/ακουστικό αποτύπωμα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των σκαφών επιφανείας σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μάχης, οι κορβέτες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να φέρουν μη επανδρωμένα αεροχήματα στο πίσω μέρος του πλοίου, τα οποία είναι ικανά να διεξάγουν προωθημένες επιχειρήσεις αναγνώρισης και ιχνηλάτησης στόχου, σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 χιλιομέτρων.

Gowind 1000

Η Gowind 1000 είναι μία κορβέτα βάρους 1000 τόνων με μήκος 87 μέτρα, πλάτος 11 μέτρα, Σύστημα Πρόωσης Τύπου CODAD ενώ κινείται μέσω 2 κινητήρων diesel V12. Έχει ως μέγιστη ταχύτητα τους 21 κόμβους με μέγιστη ακτίνα δράσης τα 8.000 ναυτικά μίλια πλέοντας με ταχύτητα 12 κόμβων.

Ο οπλισμός αποτελείται από ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών Oto Melara, 2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών Nexter Narwhal, 8 εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων VL MICA της MBDA και 4 εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων ΜΜ40 Exocet.

Φέρει σύστημα διαχείρισης μάχης DCNS Polaris, συνδυασμό ραντάρ αέρος/επιφανείας Terma Scanter 6002 και Terma Scander 4102 (Ι Band), σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Thales Altesse, ηλεκτροπτικό σύστημα πολλαπλών αισθητήρων Sagem EOMS καθώς και το σύστημα υποβοήθησης προσγείωσης ελικοπτέρου LinkSrechts.

Το ελικόπτερο που μεταφέρει στο πίσω μέρος της κορβέτας μπορεί να έχει ως μέγιστο βάρος τους 5 τόνους, ενώ σύμφωνα με την κατασκευάστρια η κορβέτα μπορεί να επιχειρεί συνεργατικά με μη επανδρωμένο αερόχημα τύπου Schiebel Camcopter S-100.

Ο σχεδιασμός Gowind είναι μια οικογένεια κορβετών που αναπτύχθηκε το 2006 από την Naval Group, πρώην DCNS, για τη διεξαγωγή αποστολών σε παράκτιο περιβάλλον.

Ο οπλισμός αποτελείται από ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών Oto Melara, 2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών Nexter Narwhal, 8 εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων VL MICA της MBDA και 4 εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων ΜΜ40 Exocet.

Gowind 2500

H κορβέτα Gowind 2500 έχει μήκος 102 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα, ζυγίζει 2.600 τόνους, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων, ενώ ως μέγιστη ακτίνα δράσης έχει τα 3.700 ναυτικά μίλια (πλέοντας με 15 κόμβους). Περιλαμβάνει το συνδυασμένο σύστημα πρόωσης CODED το οποίο αποτελείται από δύο κινητήρες diesel (MTU) και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες Leroy-Somer για προωστική ισχύ 10 MW.

Η κορβέτα περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS, σονάρ VDS Captas-2, ραντάρ αέρος/επιφανείας SMART-S Mk.2 σε ιστό PSIM.

Η κορβέτα περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS, σονάρ VDS Captas-2, ραντάρ αέρος/επιφανείας SMART-S Mk.2 σε ιστό PSIM και σύστημα εγγύς αυτοπροστασίας πλοίου Sylena MK2.

Ο οπλισμός αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών Oto Melara, δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα Nexter Narwal των 20 χιλιοστών, 8 βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block ΙΙΙ Exocet, 16 αντιαεροπορικά βλήματα VL MICA και 2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στην διαμόρφωση που επέλεξαν τα ΗΑΕ, η Gowind 2500 αντί για 16 αντιαεροπορικά βλήματα, φέρει 32 βλήματα ESSM.

Στο πίσω μέρος της κορβέτας υπάρχει ελικοδρόμιο με υπόστεγο για μεταφορά ελικοπτέρου των 10 τόνων ή ενός ελικοπτέρου 5 τόνων σε συνδυασμό με μη επανδρωμένο αερόχημα κάθετης απογείωσης. 

Τέλος στο πίσω μέρος της κορβέτας υπάρχει ελικοδρόμιο με υπόστεγο για μεταφορά ελικοπτέρου των 10 τόνων ή ενός ελικοπτέρου 5 τόνων σε συνδυασμό με μη επανδρωμένο αερόχημα κάθετης απογείωσης. 

Gowind 3100

Η Gowind 3100 έχει μήκος 111 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα και χρησιμοποιεί συνδυασμένο σύστημα πρόωσης CODED το οποίο περιλαμβάνει 4 κινητήρες MTU 20V 1163 M94 με ισχύ 7.400 kW έκαστος. Η συνολική ταχύτητα που αναπτύσσει ανέρχεται στους 28 κόμβους, ενώ ως μέγιστη ακτίνα δράσης έχει τα 5.000 ναυτικά μίλια, πλέοντας με 15 κόμβους.

Μέσω έρευνας από ανοιχτές πηγές γίνεται αντιληπτό πως η τιμή των κορβετών Gowind αυξάνεται παράλληλα με το εκτόπισμα του πλοίου.

Φέρει σύστημα διαχείρισης μάχης DCNS SETIS συνδυασμό ραντάρ επιφανείας/αέρος SMART-S Mk2 της Thales, ραντάρ ελέγχου πυρός TMEO Mk2 της Rheinmetall, σουίτα CAPTAS-2 ASW με συρόμενο σόναρ και σόναρ γάστρας, ενώ τέλος φέρει και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Thales Vigile.

To πρόγραμμα της Μαλαισίας ξεκίνησε το 2011 και αφορούσε στην απόκτηση έξι πλοίων δεύτερης γενιάς, στο πλαίσιο του οποίου υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση της DCNS,συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας/τεχνολογίας για την εγχώρια ναυπήγηση.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει 1 πυροβόλο Bofors των 57 χιλιοστών, 2 πυροβόλα εγγύς αυτοπροστασίας MSI DS30M των 30 χιλιοστών, 8 αντιπλοϊκά βλήματα NSM, 2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών και 16 κάθετους εκτοξευτές Sylver VLS εξοπλισμένους με αντιαεροπορικά βλήματα VL MICA.

Στο πίσω μέρος της κορβέτας εδράζεται ελικοδρόμιο με υπόστεγο για μεταφορά ενός ελικοπτέρου των 10 (μέχρι 12 τόνων τύπου NH90) ή ακόμα και μη επανδρωμένου αεροχήματος κάθετης απογείωσης. 

Στο περιβάλλον του Αιγαίου και δεδομένων των υψηλών απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό, κορβέτες σαν τις Gowind είναι απαραίτητο να εφοδιαστούν με σύστημα εγγύς αυτοπροστασίας τύπου RAM καθώς και το πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών στην έκδοση STRALES.

Αεράμυνα μέσου βεληνεκούς

Ο γαλλικός πύραυλος επιφανείας-αέρος VL MICA NG βάλεται από τον εκτοξευτή CLA . Γι’αυτό τον λόγο η MBDA προσφέρει έναν εσωτερικά σχεδιασμένο εκτοξευτή, εν ονόματι CLA (Conteneur Lanceur Autonome – or Autonomous Launch Container), που μπορεί να εγκατασταθεί και σε πολλές κορβέτες. Αυτό το σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφρύ για εγκατάσταση ειδικά από την άποψη του βάρους και των συνδέσεων που πρέπει να ενσωματωθούν.

Ο CLA έχει υποστεί λιγότερη βελτιστοποίηση από τον SYLVER, λόγω του ότι δεν ομαδοποιείται κατά 8αδες ή 4αδες, σε αντίθεση με τους SYLVER A35. Ωστόσο, ο CLA προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε: ακόμα και σε μια «απλή τρύπα» στο κατάστρωμα με 4 μέτρα βάθος ή και στην θέση του ελικοδρομίου, χωρίς να απαιτείται κανένας ιδιαίτερος δομικός περιορισμός στην περιοχή που φιλοξενεί τους εκτοξευτές. Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως στις κορβέτες Gowind είναι εφικτή (και σχετικά φθηνή) η τοποθέτηση 24 ή 32 κελιών βλημάτων τύπου MICA για αεράμυνα μέσου βεληνεκούς.

Ραντάρ

Ραντάρ NS-100

Το ραντάρ αέρος/επιφανείας NS-100 της Γαλλικής Thales είναι ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA E/F Band με ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού στόχου. Ως μέγιστη εμβέλεια εναέριας 4D παρακολούθησης έχει τα 280 χιλιόμετρα ενώ ως μέγιστη εμβέλεια 3D παρακολούθησης στόχων επιφανείας έχει τα 80 χιλιόμετρα. Είναι ικανό να ιχνηλατεί περισσότερους από 1.000 στόχους ταυτόχρονα και να αξιολογεί τις απειλές, δεδομένου ότι μπορεί να καθοδηγεί και στην κατεύθυνση πυραύλων προς τον στόχο.

To ραντάρ NS-100 ως μέγιστη εμβέλεια εναέριας 4D παρακολούθησης έχει τα 280 χιλιόμετρα ενώ ως μέγιστη εμβέλεια 3D παρακολούθησης στόχων επιφανείας έχει τα 80 χιλιόμετρα.

Ραντάρ NS-200

Το ραντάρ αέρος/επιφανείας NS-200 της Γαλλικής Thales είναι ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA E/F Band με ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού στόχου. Το NS-200 αξιοποιείται κυρίως για ιχνηλάτηση στόχων σε μεγάλες αποστάσεις καθώς ως μέγιστη εμβέλεια 4D παρακολούθησης εναέριων απειλών έχει τα 400 χιλιόμετρα. Όπως και το NS-100 μπορεί να αναγνωρίσει στόχους επιφανείας στα 80 χιλιόμετρα και να παρακολουθεί περισσότερους από 1.000 εξ αυτών, κατευθύνοντας φίλια βλήματα προς την τοποθεσία της απειλής.  

Το ραντάρ αέρος/επιφανείας NS-200 της Γαλλικής Thales είναι ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA E/F Band με ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού στόχου

Ανακεφαλαιώνοντας οι κορβέτες Gowind στην έκδοση 3100 αποτελούν μία ιδανική προσθήκη για το Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ανανέωση των μονάδων επιφανείας και ειδικά για το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου, όπου το εκτόπισμά τους σε συνδυασμό με τα όπλα/ραντάρ/αισθητήρες που φέρουν τα καθιστούν μία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή ώστε να καλύψουν όλο το φάσμα των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων (πόλεμος επιφανείας, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, αεράμυνα μέσου βεληνεκούς με βλήματα ESSM ή MICA NG), το λιγότερο με 16 βλήματα ανά πλοίο.

Ειδικά στην διαμόρφωση των ΗΑΕ με 32 ESSM ανά πλοίο και συγκεκριμένα με τον νεότερο ESSM Block II ή εναλλακτικά με την εγκατάσταση 16/24/32 VL MICA NG τα πλοία διαθέτουν μία αξιοσημείωτη ισχύ πυρός ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εναέριες απειλές. Εκτίμησή μας είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό είτε θα μπορούσε να επιλέξει την αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση Gowind 3100 των ΗΑΕ, είτε να διαμορφώσει την δικιά του Gowind 3100 με πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα (VL MICA NG) καθώς και ικανότερο συγκρότημα αισθητήρων/ραντάρ (NS-100, NS-200).

Ο γαλλικός πύραυλος επιφανείας-αέρος VL MICA NG βάλεται από τον εκτοξευτή CLA . Γι’αυτό τον λόγο η MBDA προσφέρει έναν εσωτερικά σχεδιασμένο εκτοξευτή, εν ονόματι CLA (Conteneur Lanceur Autonome – or Autonomous Launch Container), που μπορεί να εγκατασταθεί και σε πολλές κορβέτες. Αυτό το σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφρύ για εγκατάσταση ειδικά από την άποψη του βάρους και των συνδέσεων που πρέπει να ενσωματωθούν.

Βέβαια μία τέτοια περίπτωση θα απαιτούσε επιπρόσθετο κόστος συγκριτικά με την Gowind των ΗΑΕ δεδομένου ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθούν και να διασυνδεθούν τα ραντάρ με τα όπλα και το τακτικό σύστημα του πλοίου. Η Gowind 3100 δεν αποτελεί μονόδρομο καθώς υπάρχουν και άλλες αξιόλογες κλάσεις όπως η European Patrol Corvette στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, ή κάποια άλλη εγχώρια σχεδίαση.

Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό δεδομένου ότι εκτός από ποιότητα μονάδων χρειάζεται και ικανή ποσότητα (το λιγότερο 14 κύριες μονάδες επιφανείας) είναι αναγκασμένο να εισάγει την κορβέτα στον στόλο του. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να επιλέξει μία σχεδίαση με τα κατάλληλα όπλα (είτε ESSM Block II, είτε VL MICA NG) καθώς και την κατάλληλα σουίτα αισθητήρων ραντάρ. Οι κορβέτες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ή να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μεγαλύτερες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες με ενισχυμένες ικανότητες αεράμυνας περιοχής με βλήματα είτε Aster 30 είτε SM-2, δεδομένου ικανού φόρτου βλημάτων) στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Για το Αιγαίο όμως αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα ως προς λύση κόστους/οφέλους.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των VL MICA NG είναι οι πολλαπλές και ταυτόχρονες εμπλοκές στόχων. Το βλήμα είναι fire and forget.

Comments

 1. Οι MMSC HN αν συγκριθεί με Gowind ειναι πολύ καλύτερη και Αμερικάνικη !!! Δεν υπαρχει λογος να παρουμε Gowind ενω εχουμε προσφορα απο MMSC . Καλύτερα λοιπον 6 MMSC HN αντι 6 Gowin καθε ειδους . Δεν θα αρεσει αυτο σε μερικους αλλά οι προδιαγραφές των MMSC HN ειναι καλύτερες .

  Να αναφέρω οτι διάβασα την Διαμόρφωση Α300 και ειναι μακράν οι Καλύτερη απο όλες (τουλαχιστον απο αυτα που έχουμε ακούσει)

  1. Πόσα λεφτά θές για 6 MMSC HN και πόσα για 6 gowind σαν των Uae ας πούμε που έχουν και πολύ βαρύ (για το μεγεθός τους) και αμερικάνικο οπλισμό?
   Να σου πω?
   6 δις ευρώ με όπλα και υποστήριξη για τις 6 MMSC HN
   και 3 δις ευρώ μέ όπλα και υποστήριξη για τις 6 gowind Uae.

   1. Καταρχην αυτη η Gowind που υπονοείς δεν υπάρχει /NS100 κτλπ !!! Εχει οπλισμο οπως φαινετε μιας γαλλικης FDI …Τα 750 σταδιο 2 δεν τα γλυτώσεις !!! Στο υπογράφω .

    Το ιδιο το αρθρο που διαβασαμε τωρα λεει επι λεξη οτι ολα αυτα που προτεινει πρεπει να πιστοποιηθουν !!!

    »Βέβαια μία τέτοια περίπτωση θα απαιτούσε επιπρόσθετο κόστος συγκριτικά με την Gowind των ΗΑΕ δεδομένου ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθούν και να διασυνδεθούν τα ραντάρ με τα όπλα και το τακτικό σύστημα του πλοίου. »

    Η MMSC ΗΝ ειναι τουμπανο στα ανθυπροβρηχιακα ,εχουν 32 ESSMb2 και ακομα μερικα εχτρα κελια …. 510 στάδιο 2 .

    1. «Η MMSC ΗΝ ειναι τουμπανο στα ανθυπροβρηχιακα»
     Για πες τι περιλαμβανουν τα ανθυ/ακα της mmsc και τι της gowind;

     «εχουν 32 ESSMb2»
     και στις gowind μπορεις να βαλεις 32 essm bl2

     1. @Digenis
      Το αμερικάνικο σκάφος δεν αξίζει ούτε για ποτάμιες περιπολίες σε δέλτα της Αφρικής. Δε συζητώ τι τύχη θα έχει στο πρώτο πλήγμα που θα δεχτεί. Μη γράφουμε ξσνσ και ξανάτα ίδια. Όσο για τη Gowind 2500 χρειάζεται το Ram κατ’ εμέ. Το σκάφος μπορεί να έρθει με αμερικανικό οπλισμό (προσωπικά είμαι κατά) δηλ. με essm2. Η έκδοση με το smart-s mk2 δε μου αρέσει καθώς πρόκειται για ραντάρ που γνωρίζουν πολύ καλά οι Μπούφοι.

     2. @Π.Α
      Υπάρχει αυτή η MMSC HN η μήπως είναι άλλο ένα φάντασμα για να αποτραπεί μια επικράτηση ευρωπαικης πρότασης;

      Εγώ πιστεύω ότι αυτή η «MMSC HN» είναι μια χαζομάρα και μισή που δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο θα έγραφαν τον λογαριασμό για αυτό το Love Boat που υποτίθεται ότι θα αλλάξει τα πράγματα.

    2. Μας δουλευεις ρε Διγενη; Τα αμερικανικα σαπακια τουμπανο στο ASW ; Εδω δεν εχουν σοναρ γάστρας, και εχει η Gowind, που εχει 40 % μικροτερο εκτοπισμα και 60 % χαμηλοτερη τιμη!
     Δεν χρειαζομαστε τα αμερικανικά σαπακια του 1 δισ. $$, και δεν τα αντεχει και η τσεπη μας.

   2. Θεωρητικά… μία και σε κάτι αντίστοιχο είμαστε συμπαραγωγός και από το 2030 έρχονται δηλαδή η Ευροκορβετα… που θα είναι σε 3 διαμορφωσεις έως σε δυνατότητες ισχυρής φρεγάτας.
    Η Gowind των 2500 είναι μια υπό σκέψη οκ λύση με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    1ον θέλει RAM
    2ον θέλει τουλάχιστον 40 Mica NG ή ακόμη καλύτερα 44 ESSM 2 που είναι άμεσα διαθέσιμοι.
    3ον ελικόπτερο RH60
    4ον με την προϋπόθεση ότι δε μιλάμε γύρω στα 350 εκατ. ευρώ….αλλιώς φρεγάτες.
    Βέβαια να πούμε ότι το mica NG θα είναι διαθέσιμο από το 2026 μετά για τις πρώτες παραγγελίες που ήδη έχουν γίνει. Για μας μετά το 2028-2029 στην καλύτερη στα πλοία μας!

  2. Οι MMSC HN αν συγκριθεί με Gowind ειναι πολύ χειρότερη και Αμερικάνικη !!!
   Δεν υπαρχει λογος να παρουμε MMSC HN ενω εχουμε προσφορα απο Gowind . Καλύτερα λοιπον 6 Gowind αντι 6 MMSC HN καθε ειδους . Δεν θα αρεσει αυτο σε μερικους αλλά οι προδιαγραφές των Gowind ειναι καλύτερες .

     1. Μη σου πω και 6 MMSC ΗΝ και τις 4 LCS … να φύγεις πύραυλος στο διάστημα … Δεν πειράζει συνήθεια ειναι …

  3. Φίλε Διγενή,
   Είμαι στους μερικούς που πιστεύουν οτι οι MMSC, όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά δεν αποτελεί καν λύση Οι λόγοι ακαταλληλότητας έχουν αναλυθεί επαρκώς τους τελευταίους μήνες, ενώ παραμένει η λιγότερη ελκυστική επιχειρησιακώς πρόταση έναντι όλων των υπολοίπων Ευρωπαϊκών.
   Όμως η γνώμη όλων είναι σεβαστή και το σίγουρο είναι οτι πάντα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και συμπεράσματα σε δύσκολα θέματα.

   Όσον αφορά την ΜΕΚΟ Α300, διάβασα και εγώ την πρόταση (αν πράγματι ισχύει) της γερμανική TKMS που προτείνει δύο σχέδια: το “κλασικό” και επιτυχημένο εξαγωγικά ΜΕΚΟ Α200 μήκους 121 μέτρων και εκτοπίσματος τάξεως 3.800 τόνων και το άγνωστο, καθώς ακόμη δεν έχει παραγγελθεί για να ναυπηγηθεί, Α300, που αφορά μια μεγαλύτερη έκδοση εκτοπίσματος 5.500 τόνων

   Μπορεί να εντυπωσιάζει με το φόρτο των όπλων που μπορεί να φέρει στην βασική διαμόρφωση (έως 64 Α/Α πυραύλους εκ των οποίων το 50% μεγάλου βεληνεκούς) πυροβόλο 127 mm και δυνατότητα μεταφοράς 16 πυραύλων, αναλόγως του βαλαντίου του πελάτη, όμως:

   Για 4 ΜΕΚΟ Α300, 2 υποβρύχια Type 214 και τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ, το συνολικό κόστος χωρίς τα όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στην περιοχή μεταξύ 4,5 – 5 δισ. € (πολύ αισιόδοξο), αλλά δεν συμπεριλαμβάνει όπλα, εκπαίδευση, FOS κτλπ , που διαφοροποιούν πολύ προς τα πάνω το κόστος

   Τέλος, το ‘Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας’ και πάλι ξαφνικά μόλις μυρίστηκαν… αίμα, δεν μου κάθεται καλά στο στομάχι, ούτε πιστεύω να αλλάξουν το ρόλο του αναχώματος των Ευρωπαϊκών αντιδράσεων έναντι των πραγματικών διαχρονικά φίλων τους και γειτόνων μας

  4. Τι λες μωρέ…
   Πρώτων ,η μόνη διαφορά των gowind με τις mmcs είναι ο τι η gowind απλός ιστερει στο σειρομενο σόναρ…αλλά δεν είναι τίποτα να πληρώσουμε και λίγα εκατ παραπανω και να πάρουμε μια gowind στους 3100 τόνους ,με 32 ssm2 και ένα σειρομενο σόναρ captas-4 , stratles,ram, ns200 ραντάρ….μια χαρά μας κάνει ,και εάν πληρούμε και καμία 550 ΕΚΑΤ όλο το πλοίο ίσος να περισευουν λεφτά και να τις μεγαλώσουμε και λιγάκι,αλλαγή των κηνοιτηρων για να πιάνουμε μια ταχύτητα των 33 κόμβων και είναι κομπλέ

    1. Μια mmcs κοστίζει 1 δις,μια gowind με 32 ssm2 κόστιζει 450 εκατομ….!!!
     Στην μια mmcs αγωραζεις 2 gowind με τα ίδιο όπλα και ραντάρ,απλός η gowind φέρει και σόναρ τορπιδας ενός η mmcs δεν έχει ούτε κατά διάνοια!!!!!

  5. Από που προκύπτει πως είναι καλύτερη; Δεν έχει καν σόναρ τρόπιδας. Σε συνδυασμό με την χαμηλότερη τιμή της υπερέχει της MMSC. Ιδίως η Gowind των ΗΑΕ είναι πολύ καλό πλοίο.

  6. Άσε μας ρε φίλε με την αποτυχία, πάρε και ένα ρυμουλκο δώρο μαζί με το mmsc όταν θα μένει μεσοπελαγα.
   Έλεος πια με το άχρηστο σκάφος

 2. Πολύ καλή κορβέτα/ελαφριά φρεγάτα και στην «Γαλλικη» έκδοση των 3100tn της μαλαισίας και στην «αμερικανοποιημένη» των 2700tn των UAE, όχι και τόσο στους 2500tn της αιγύπτου και της ρουμανίας.

  Αλλά δέν μας ενδιαφέρει άμεσα απο τη στιγμη που αποφασίσαμε να ότι θέλουμε να παραγγείλουμε τώρα 4 νέες φρεγάτες των 4000tn και πάνω και Αμεσα 2 μεταχειρισμένες σε παρόμοιο η οριακά μικρότερο τονάζ, που να επιχειρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ανεφοδιασμό σε ΝΑ μεσόγειο.

  Από τι στιγμή που μπήκαμε συνέταιροι στο πρότζεκτ της EPC/eurocorvette τα πλοία αυτού του μεγέθους (και λίγο μεγαλύτερου μαλλον 3000-3300tn) θα γίνουν η κύρια μονάδα του στόλου μας την επόμενη 10ετία με πολύ μικρότερο κόστος (απο το να χτίζαμε μόνοι μας ένα ανάλογο πλοίο) λόγω του κόστους
  που θα αποροφήσει η ΕΕνωση.

  1. Το συμβόλαιο που ετοιμάζετε τώρα για τις 4 φρεγάτες θα καθορίσει και τα όπλα που θα πάρουν οι επόμενες κορβετο-φρεγατες μας … οψόμεθα .Ο διαγωνισμός που τρεχει τωρα θα καθορίσει το ΠΝ και τις προμήθειες για τα επόμενα 40 χρόνια (LM/Reython ή Thales/MBDA) . Υποψιάζομαι οτι παιντεν με τον πρέσβης θα μας βάλουν τις συμπληγάδες και θα αρχίσουν τα ζόρια στο μητσοτακη ρίχνοντας κάθε τόσο »τυράκια» …

     1. Κατάλαβα θα πήξουμε στα υπερόπλα/σαπάκια kiowa και Μ1117, για να είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράσουμε απο αμερική?
      Ειλικρiνά δεν καταλαβαίνω το πάθος σου υπέρ των MMSC.
      To πλοίο είναι τραγικό και πανάκριβο γι αυτά που προσφέρει.

     2. @Sapionderoga
      Φαίνεται πως o Digenis είχε μεγάλη απαγοήτευση από τη χυλόπιτα που έφαγαν οι [email protected] πέρσι τον Ιούλιο και αναζήτησε νέες αγαπημένες!!!

      xa xa xa xa xa xa xa xa xa xa

      PS:@Digenis: NTOUGKOU NTOUGKOU NTOUGKOU einai kai oi GOWIND!!

     3. Για το μόνο τυράκι που θα άξιζε η αγορά MMSC HN είναι τουλάχιστον 2 Arleigh Burke class φουλ έξτρα με hot transfer. Τίποτα λιγότερο!

     4. @Digenis
      FMF δεν υπάρχουν. Δεν τα ‘μαθες; Ο Βασιλειάς είναι γυμνός αλλά κατά τα άλλα στρατηγικός σύμμαχος!!!🤣🤣🤣

     5. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      διακρίνω έναν αντιαμερικανισμό, κι είναι λάθος όσο κι ο φιλαμερικανισμός.
      Όπου έχουμε συμφέρον ας κάνουμε κολεγιά (κι υπάρχουν αρκετοί τομείς που έχουμε κοινά συμφέροντα), κι όπου πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο ας ακολουθήσουμε άλλο δρόμο. Συμβιβάζονται αυτά τα δύο..

     6. FMF αποκλειεται συμφωνα με την αμερικανικη νομοθεσια ειναι ΜΟΝΟ για εκτος νατο, το θεμα στην αποφαση φρεγατων ειναι αν θα εχουν επαρκη αμυνα περιοχης αλλιως κυριοι ξεχναμε κυπρο-καστελλοριζο.

     7. @npo
      Έχω συνεργαστεί σε 2 διαφορετικά επαγγελματικά πεδία με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των κρατικών φορέων τους επί πολλά έτη. Οι Αμερικάνοι μου έχουν αφήσει τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις. Θα συμφωνήσω ασφαλώς πως δεν πρέπει να επιτρέπουμε στο συναίσθημα να θολώνει την κρίση μας. Η διαχρονική στάση των Ουσσαίων ως προς τη χώρα μας πάντως πιστεύω απόλυτα πως δεν αφήνει περιθώρια να τους θεωρούμε συμμάχους.

     8. @npo
      στις 13:54
      @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      «διακρίνω έναν αντιαμερικανισμό…»

      Αντιαμερικανισμό δεν θα το έλεγα αλλά αντιζητιανισμό.
      Οι εντυπώσεις του Πόρτερ απο το σύστημα που εφαρμόζεται και επικρατεί στην Ελλάδα που περιέγραψε σε ένα περιοδικό είναι μέχρι σήμερα ντροπιαστικές και χτυπάνε άσχημα.

      «Απ’ ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολι­τική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος… […….] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομιών μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.»

      Οι αναφορές του ίδιου στην έκθεση προς το αμερικανικό κογκρέσο περιέγραφαν την ίδια εικόνα.

      «Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.»

   1. @ Sapionderonga

    Η τουρκος ειναι ή της LM σκυλακι, μην απορεις..

    οι της πτησης προδοτες της πατριδος (για το χρημα) καλυμενοι πισω απο ενα πληκτρολογιο

   2. @Digenis
    Το κάνουν ήδη.
    Ο ποδηλάτης φρόντισε να φτάσουν κάτι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς ύψους 9 εκ. δολ. και έβαλε τον αγκαλίτσα να βγάλει άγονο το διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά…

    1. @ Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
     Η αποδοχή των ασύρματων είναι ίση με παραδοχή ότι δεν έχουν ούτε τα χρήματα για ασυρμάτους. Αλλά θέλουν να μιλάνε για F-35 και νέα πλοία.

     1. @WTF
      Μάλλον επικοινωνιακός σανός όπως και τα pics από τον κόλπο των Μεγάρων με τη Δ.Υ.Κ. και τα «state of the art» σκαφάκια του San Diego’s «junkyard»…

  2. Το EPC είναι paper project. Εάν ποτε αποδώσει πλοία θα είναι για εμάς μετά το 2030!
   Με ποίες εταιρίες ναυπηγεία μετέχουμε άραγε?Για ποια κομμάτια θα είμαστε υπεύθυνοι??
   Αέρας Κοπανιστός!!

   Τα FMF έχουν αποκλειστεί από τους Aμερικανους κατά το ΒΉΜΑ της προηγουμενης Κυριακής

   Οι GOWIND @2700/3100tn μια χαρά λύση είναι προς αντικατάσταση των S
   Οικονομικά στη απόκτηση και στη χρήση παραδοτέα σε μήνες οποτε ούτε ενδιάμεσα προβλήματα ούτε τίποτα

   Να προσθέσω πως σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι GOWIND των UAE θα έχουν MK56 αντί MK41 VLS με 16 ESSM

   1. Οι epc θα βγουν στην παραγωγη ck, θα μπορουσαν να κανουν εναν εκσ/μο 4 S (εαν βασταει ακομα το σκαρι τους βεβαια), χωρις Α/Α καθαρα για ανθ/κο πολεμο (οι υπολοιπες ανταλ/κα), εισαγωγη 4 gowind 3100t και οι 6 epc.

    «Να προσθέσω πως σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι GOWIND των UAE θα έχουν MK56 αντί MK41 VLS με 16 ESSM»

    Και για μενα θα ηταν προτιμωτερο αυτο σε επιπεδο κορβετας, 32 πυραυλοι τους θεωρω πολλους

    1. Ποτε ??
     Το 27??το πρώτο πλοίο για το Ιταλικό Ναυτικό
     Ξέρεις τι γίνετε τελικά σε τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα
     Η κάθε χωρα από ένα σημείο και μετά τραβάει το δικό της δρόμο για να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα HORIZON/TYPE45
     Και όσα ευρωπαϊκά προχωρήσουν τελικά είναι με μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους A400M,NH90,EF,../

     Οι GOWIND είναι ΉΔΗ δοκιμασμένο και πετυχημένο εμπορικα πλοίο
     και παραδοτέο γρήγορα σε 29? μήνες

  3. @Sapionderoga
   Αγαπητέ φίλε, Σχετικά με το κόστος που θα πληρώσει η Ε.Ε.,για τιςEPC,μήπως μπορείς εσύ η` κάποιος άλλος φίλος να το προσδιορίσει?αν υποθετικα το ναυπηγημα κοστίσει 100(γιατί νομίζω ότι για αισθητήρες και όπλα δεν θα πληρωσουν)τι πληρώνει η Ε.Ε. και τι εμείς??για να καταλάβουμε συμφέρει η` όχι??

   1. Δεν έχω βρεί κάποια αναφορά για χρηματοδότηση και για κόστος γενικότερα αλλα η ταυτόχρονη εμπλοκή στο πρότζεκτ εκτός απο την Permanent Structured Cooperation (PESCO) και της European Defence Agency (EDA) που δέχεται μεγάλη χρηματοδότηση απο τα μέλη, αφήνει ελπίδες ότι η τελική χρηματοδότηση θα είναι μεγάλη.
    Νομίζω εκτός απο ιταλία, γαλλία,ισπανία, ελλάδα, είναι ήδη ετοιμη να μπεί και η πορτογαλία και θεωρώ και άλλες χώρες στη συνέχεια. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν μπαίνει η κύπρος?

   2. @CK

    Η PESCO πληρωνει μονο το κοστος Ερευνας και Αναπτυξης, δηλαδη θα παρουν χρηματα κυριως οι Ιταλοι της Fincantieri ωστε να εξελιξουν περισσοτερο την Multirole Corvette.

    Οι Γαλλοι μπηκαν στο σχημα ωστε να αποκτησουν σχεδιο χωρις να χρειαστει μεγαλο κοστος αναπτυξης, καθως οι Ιταλοι κατασκευαζουν σχεδιασεις που κερδιζουν μεχρι και διαγωνισμους στις ΗΠΑ, και θελουν και αυτοι να μπουν στο παιχνιδι.

    Εμεις δεν θα δουμε φραγκο καθως ουτε ναυπηγεια εχουμε ουτε τιποτα. Μπηκαμε στο σχημα ωστε να αποκτησουμε ενα φτηνοτερο πλοιο για να αντικαταστησουμε τις S καθως οι Μπελαδες ηταν πανακριβες και θα ειχαμε δυνατοτητα μονο για 2 πλοια, ενω πρεπει να αντικαταστησουμε 10.

 3. Είμαι της άποψης οτι οτιδήποτε πάρουμε πρέπει να είναι στην διαμόρφωση που υπηρετεί σε άλλα ναυτικά ή σε αυτήν που το δίνει ο κατασκευαστής. Άντε με μικροπροσθήκες ή να τρο πω αλλιώς με «εύκολες» προσθήκες / αλλαγές.

  Όλη αυτή η μόδα με τα Hellenic και Hellenique θα μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι με αποτέλεσμα να έχουμε βιτρίνα κι απο πίσω τίποτα, Κι αν χάσουμε τις θάλασσες μάλλον θα εξαφανιστούμε κι ως έθνος.

  1. @Digenis
   Αγαπητε φιλε η Α300 στα χαρτια φαινεται εντυπωσιακη,αλλα επειδη τους γερμανους τους εχω παρει με φοβο μηπως ψαχνουν κοροιδα για να πληρώσουν το σχεδιο ενος πλοιου όπως με τα Τ214,που πληρώσαμε όλες τις παιδικές ασθένειες του τύπου και μετά αυτοί θησαύρισαν, πουλώντας το χωρίς τα προβλήματα??

   1. Τα 214 ηταν νεά σχεδιαση ενω η Α300 ειναι απλα μεγενθυνση της Α200 με λιγοτερες κρισιμες τεχνολογιες..Με τις ΜΕΚΟ επαθες τιποτα τοσα χρονια;
    Τα 214 ειναι τα κορυφαια υ/β στην περιοχη δικαιωνοντας την επιλογη τους.
    Κανεις αλλος δεν δινει στην τιμη αυτη εστω και χωρις οπλα και FOS που θα ειναι μικροτερη καθε αλλης προτασης αφου πολλα συστηματα υπηρετουν ηδη στο ΠΝ ,2 ολοκαινουργια υποβρυχια και τεσσερεις φρεγατες κορυφαιων επιδοσεων.
    Δυστυχως ο στειρος αντιγερμανισμος και οι πολιτικες αποφασεις της πλακας με ‘στοχο’συμμαχιες με αστεια η ανυπαρκτα πρακτικα ανταλλαγματα μαλλον θα αγνοησουν την προταση οπως και την εξαιρετικη της KMW για τα ΕΑΣ ..

  2. @Digenis
   6 μμσψ=6 δις ευρώ
   4 Α300=5 δις ευρώ
   Σύνολο 11 δις ευρώ

   Ξεκινήσαμε να εξάγουμε φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα και δεν το ξέρουμε; Πέραν του ότι η μμσψ είναι άχρηστη που θα βρεθούν τόσα χρήματα;
   Μια Gowind 2500 είναι ένα καλύτερο και φθηνότερο πλοίο, ειδικά στον ανθυποβρυχιακό αγώνα. Πόσο μάλλον μια Sigma 11515 με 2 ραντάρ και πλήρη ανθυποβρυχιακή σουίτα με 16 ή 32 κελιά σε αντίθεση με την ψαρότρατα της Lockheed που έχει μετά βίας 11 κελιά (κάπου πρέπει να μπουν και οι asroc γιατί τους φτιάχνει η μαμά Lockheed και αυτούς), 1 συρόμενο captas 2 (ούτε καν το -4), ραντάρ για κλάματα (σε σύγκριση με SeaFire, Apar 2,NS-200, Smart L, Sea Master 400 των άλλων προτάσεων).

   Έχω μια καλύτερη πρόταση

   4 δις για 6 ενισχυμένες Sigma με 32 κελιά, 2 ραντάρ, σόναρ συρόμενο και τόρπιδος
   ή
   4 δις για 5 Arrowhead 140 (Iver Huitfeldt διαμόρφωση) με 56 κελιά (32 mk41, 24 mk56), δυο ραντάρ, σόναρ συρόμενο και τόρπιδος.

   ΥΓ1: Η εμμονή σας με τις μμσψ (Μην Μου Σκιάζετε τα Ψάρια) είναι ανεξήγητη. Είναι η χειρότερη και ακριβότερη λύση. Τόσο απλά.

   ΥΓ 2: Θυμάστε που στα σχόλια σας τονίζατε ότι οι μμσψ θα έρθουν με 24-32 κελιά, ραντάρ σταθερής διάταξης και αλλά τόσα; Λοιπόν, οι θεωρίες σας αποδείχθηκαν λάθος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

   1. Ωστε ετσι ρε Φωκά με τις MMSC (Μη Μου Σκίζετε το Cαλσόν)
    Πλοιο 4500 τονων και 1 δισ. $$, και δεν παιρνει μεγαλο συρομενο σοναρ. Εδω δεν παιρνει καν σοναρ γάστρας. Εντελως ΓΤΠ (για τα πανηγυρια) δηλαδη!
    Θα μας δωσουν λεει και δικα τους LCS οι Αμερικανοι σεω»χαμηλη τιμη» !
    Ερωτηση αφελους: Αφου ειναι τοσο καλα, γιατι τα αποσυρουν τοσο γρηγορα;
    Κανουν λεει για την Ανατολικη Μεσογειο. Α ναι;
    LCS : Littoral Combat Ship=Πλοιο παρακτιας μαχης

    Ειμαστε σαν φυλη ιθαγενων του 16ου αιωνα. Ο Θείος Σαμ ερχεται ως αλλος Ισπανός θαλασσοπορος ισχυριζομενος οτι θελει να κανει μαζι μας εμπόριο, και αφου λαδωσει τον φύλαρχο, μας προσφερει χάντρες και καθρεφτακια για να μας παρει το χρυσάφι!

    1. @ΝF
     Το ΠΝ ήθελε τις μμσψ ως λαγό για 2 Arleigh Burke. Τώρα που δεν δίνουν Arleigh Burke οι αμερικάνοι δεν δέχονται τις μμσψ ούτε με Ticonderoga. Θα τις δεχθούν με lcs; Γι’αυτό και δεν έχει φύγει ακόμα η LoR. Αυτά περί μμσψ και lcs είναι φαντασιώσεις φιλοαμερικάνων που θέλουν να πάρει ο μπαρμπΣάμ το πρόγραμμα με κάθε κόστος. Έτσι και αλλιώς lcs δεν θα παίρναμε ούτε για το Λιμενικό. Μεγάλη κατανάλωση, προβλήματα αξιοπιστίας, υψηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης. Οπλισμός μερικοί hellfire και ένα 57mm. Ούτε αντιπλοϊκοί, ούτε αντιαεροπορικοί μέσης εμβέλειας, ούτε τορπίλες. Απλά ένα τραγικό πλοίο που αν έρθει στο ΠΝ μαζί με μμσψ τότε θα κλαίμε όλοι ομαδικώς.

     ΥΓ: Οι lcs κοστίζουν 750 εκατομμύρια δολάρια με τον οπλισμό που προανέφερα. Σε εμάς πόσο θα τις πουλούσαν; 300-400 εκατομμύρια; Αν είναι να πετάξουμε 300+ εκατομμύρια για μεταχειρισμένη lcs είμαστε για κλάματα.

  3. @ Digenis

   Θα παμε δηλαδη να παρουμε και MMSC αλλα και MEKO A300??? Μας δουλευεις ???

   Δυο εντελως διαφορετικα πλοια απο δυο εντελως διαφορετικες χωρες με εντελως διαφορετικα συστηματα? Δεν θα μπορουμε ουτε γραμμη παραγωγης να φτιαξουμε στα ναυπηγεια, ουτε να εχουμε βιομηχανικη συμμετοχη, θα εχουμε διαφορετικους κινητηρες, διαφορετικα ηλεκτρονικα, διαφορετικα οπλα, διαφορετικα Συστηματα Διαχειρησης Μαχης, διαφορετικη εκπαιδευση κτλ κτλ κτλ.

   Η λογιστικη υποστηριξη θα ειναι εξαιρετικα δυσκολη, και στο τελος θα εχουμε τα πλοια στο ναυσταθμο χωρις ανταλλακτικα.

   Δυο εξηγησεις υπαρχουν, η τα κοπαναγες εχθες το βραδυ και δεν ξερεις τι γραφεις, η καποιος αλλος γραφει με το ονομα σου

  4. Γιατι 6 MMSC? Εδω το Αμερικανικο ναυτικο δεν τις θελει αλλα κανουν για εμας? Για περιπολιες στον Πειραια? Δεν με ενδιαφερει πια αλλη λυση αρκη να μην ειναι MMSC οχι τιποτα αλλο αλλα γιατι μετα θα πρεπει να κυριξουμε και διαγονισμο για 4 καικια να τις σερνουν πισω οταν μενουν στη μεση του Αιγαιου και ο προυπολογισμος μας δεν συκωνει καικια.

   4 x Α300 οκ, +2 x 214 + 4 MEKO (Γιατι αυτο ειναι το πακετο της Γερμανιας) 5δις
   22 Rafale 2 δις το ξερουμε και αυτο
   Τωρα για τα υπολοιπα 6 δις αντι για MMSC παρε επιπλεον 2 x Α300 για 2 δις και 16 ALS 100 κορβετες για 4 δις. Για να μην σου πεφτει μακρια το Καστελοριζο η Κυπρος η Κρητη η Κερκυρα και για να βρεθει δουλεια για τα ναυπηγια απο εμας και οχι απο το μπαρμπα απο το Αμερικα.
   Και αυτα για αρχη γιατι χρειαζομαστε αλλα 22 Rafale και 20 F-35, 6 φρεγατες, 4 υποβριχια για να μπορεσουμε να παροπλυσουμε τα 209 τις S και τις μισες πυραυλακατους που ειναι 30 και πλεον χρονων και ολες τις κανονιοφορους. Το επος του ’21 ελειξε πριν 200 χρονια. Και φυσικα 10 x οπλισμο για ολα αυτα απο οτι εχουμε σημερα. Δεν τα θελουμε για ειρηνη αλλα για πολεμο και προσωπικα βρισκω την ταση να αγοραζουμε Ferrari διχως λαστιχα τελειος βλακωδη.

 4. @Digenis
  A300 στα χαρτιά σαν τη MEKO D – Ουδείς ασχολείται. Το δίλημμα του ΠΝ είναι σήμερα ευρωπαικά όπλα ή αμερικάνικα. Ανάλογα και το σκάφος.

 5. Οι GOWIND των ΗΑΕ έχουν ΚΑΙ RAM KAI STRALES KAI ESSM ενσωματωμένα στο SETIS.

  Είχε δίκιο λοιπόν ο CK όταν έλεγε ότι είναι εφικτό να τοποθετηθούν αμερικάνικα όπλα στην Belharra – θα μπορούσε να έχει 32 ESSM και 16 Aster 30 κάνοντάς το, πλοίο πρότυπο.

  Απλά οι φίλοι μας οι Γάλλοι θέλουν και τα δύο νεφρά μας για να μας πουλήσουν πλοίο με πλήρη οπλισμό.

  ΥΓ. Με τα πάμπολλα λάθη του άρθρου θα ασχοληθώ αργότερα, αν δεν βαριέμαι…

   1. Οι GOWIND των ΗΑΕ έχουν SETIS, δεν θα άφηναν το CMS στους Ολλανδούς! Αν το γκουγκλάρεις θα το βρεις αμέσως, το έχει γράψει ακόμα και η Φτύση.

    Νεότερος σύνδεσμος για το πλοίο είναι εδώ https://twitter.com/D__Mitch/status/1364989853981679624

    Το πλοίο έχει ΜΚ-56, φαίνεται ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο βάθος για ΜΚ-41 ή δεν ενδιαφέρει αυτή η λύση τα ΗΑΕ.

  1. Ακριβώς
   Για να μην χάσουν μερικούς πυραυλους ASTER από το συμβόλαιο κινδυνεύουν να χάσουν το ίδιο το συμβόλαιο

   Βεβαια κατά κάποιες πληροφορίες το συμβόλαιο με τα UAE είναι στον αέρα λόγω Γερμανικών αντιδράσεων
   (MTU)
   Θα δείξει

   1. Ειδες αρτηριοσκληρηνση οι βατραχοι; ενω οι ουσαιοι σου δινουν την εναλλακτικη: Μπορεις πχ με τα Βαιπερ που θα παρεις να πιστοποιησεις Μετεορ ή οτι αλλο πυραυλακι θελεις.
    Για τις δε μμψσ τα ειπαμε ξανα: Αστροπλοια, δεν πλεουν, πετανε οποτε εχουν ελαφρυ οπλισμο χαμηλο rcs για να μειωνει την οπισθελκουσα και να «τραβαει» καλα στα g

    1. Αμα πλειρωσεις ολα πιστοποιουνται απο ολους. Το προβλημα ειναι θεωριτικο αν ειχαμε την τεχνογνωσια οπως καλη ωρα κανει η Τουρκια να μπορουσαμε να φτιαξουμε οσα θελουμε απο αυτα που μας αρεσουν και μετα να επιδωθουμε σε καινουργιες δικες μας επιλογες η και συμπαραγωγη με την χωρα προελευσης. Δεν ειμαστε ομως απο οτι φαινεται το ιδιο εξυπνοι με τους Τουρκους αλλα πραγματικα χαιβανια.

     1. Πέστα αδερφέ μήπως και ακούσουν.βεβαια θα σου πουν ότι οι Τούρκοι, παράγουν ελλατωματικα αντίγραφα ξένων συστημάτων.ομως αυτοί βρίσκουν και τα λεφτά και τα μυαλά,εμείς είμαστε σταθεροί στο τίποτα.με όλα αυτά χτίζουμε το παραγωγικό μέλλον της χώρας σε σταθερές βασεις

 6. Και μια διόρθωση. Το NS-200 είναι αν δεν κάνω λάθος της Ολλανδικής Thales, όχι της Γαλλικής.
  Παλιότερα Thomson-CSF Signaal (Thomson ήταν η Γαλλική νύν Thales που την εξαγόρασε) και πιο πριν Hollandse Signaalapparaten B.V. και πιο πριν NV Hazemeyer’s Fabriek van Signaalapparaten.

  Ναι, ίδια εταιρία είναι, αλλά αυτό το ραντάρ κατασκευάζεται στην Ολλανδία, και οι γάλλοι φυσικά προτιμάνε αυτά που κατασκευάζονται στην χώρα τους.

  1. Σχεδόν όλα τα γνωστά ραντάρ της Thales είναι ολλανδικά, φαίνεται στις μπροσούρες της εταιρείας: Thales Netherlands, η πρώην Hollandse Signaalapparaten που αναφέρεις.

   Οι Γάλλοι έχουν «υιοθετήσει» δύο απ’ αυτά – το Smart-S και το Herakles τα οποία βάζουν κατά κόρον στα πλοία τους. Πιθανόν μετέφεραν την παραγωγή στο έδαφός τους, στην πρώην Thomson.

 7. Ιδανικές (στην έκδοση 3100) για αντικατάσταση των «S» , θα έπρεπε όμως να γίνει επιλογή μεταξύ αυτών και EPC… Εγώ θα πήγαινα στην παρούσα συμφωνία για 4 Bell HN και 3 Gowind (συν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ) στα 5,5 δις κομπλέ… και την επόμενη δεκαετία 2 Bell+ 5 Gowind…

 8. Ο ΚοςΠρέσβης μοίρασε …σοκολατάκια πάλι: Μας είχανε τάξει δωρεάν ασυρμάτους για το τέλος του ’21 και τους ξεφορτώσανε χθες , κάνοντας την υπέρβαση.

  Με άλλη μία βυθοκόρο, καμιά 20 Μaverick missiles και 2 Mark V και βλέπω να ανεβαίνει πολύ η Αμερικάνικη πρόταση: από τον πάτο μπορεί να φτάσει έως και …προτελευταία

  1. @Διηνέκης
   Κελεπούρια λέμε, όχι αστεία! Την επόμενη φορά να χαρίσει και μερικά oakley και κανένα ποδήλατο cannondale😂😂😂

 9. Αν οι Γάλλοι έδιναν 4 Gowind 2500, 2 Belharra HN (χωρίς scalp naval, μόνο 32 Aster 30), και αναβάθμιση Meko στα 4.5 δις όλα μέσα θα είχαν κερδίσει από το 2019 και τώρα θα είχαμε την πρώτη (ή τις πρώτες Gowind) σε φάση δοκιμών. Δεν είναι συνεργάσιμοι όμως. Ακόμα και τώρα αν έβαζαν 1 mk41 με 32 essm στην Belharra θα είχαν κερδίσει. Ή τουλάχιστον ας βάλουν κάποιον άλλον πύραυλο μέσης εμβέλειας σε τετράδες.

 10. Η Gowind 2500 εχει και σοναρ γαστρας Kingklip, και αυτο αναφερεται στην ιστοσελιδα της DCNS.
  Το κοστος της Gowind 2500 ειναι το πολυ 300 εκατομμυρια χωρις τα οπλα και 370 με τα οπλα.
  Ο χρονος παραδοσης ειναι 2.5 χρονια.

  Ειναι καλυτερο να παρει κανεις την τυποποιημενη γαλλικη εκδοση και να αποφυγει την αμερικανικη. Σαφως πρεπει να παρει αντιπυραυλικο συστημα. Δεν ξερω αν παιρνει RAM, αλλα μπορει να παρει Strales.

  Ειναι μια παρα πολυ καλη λυση για ταχεια και οικονομικη ενισχυση του Ναυτικου, ιδιως σε αυτο που θα επρεπε να ειναι η κυρια αποστολη του: Η ανθυποβρυχιακη αμυνα στο Αιγαιο.

 11. Κυριε Χωριανοπουλε

  Εχω καποια ερωτηματα.
  1. Για ποιόν λογο η οικονομιμοτατη και ικανοτατη Gowind 2500 δεν μπορει να αντικαταστησει πληρως τις φρεγατες στο κλειστο, νησιωτικο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου;

  2. Για ποιό λογο πιστευουμε οτι οι «φρεγατες αεραμυνας περιοχης» στην Ανατολικη Μεσογειο θα εχουν καλυτερη τυχη απο τα αντιτορπιλλικα αεραμυνας περιοχης κλασεως Sheffield των Βρεττανων στα Φώλκλαντς;

  3. Τι ακριβως θα πανε να κανει το Ναυτικο στην Ανατολικη Μεσογειο εν καιρω πολεμου; Η κοινη λογικη λεει οτι θα παει να αποκοψει τις θσλασσιες συγκοινωνιες των τουρκικων λιμενων με την κατεχομενη Κυπρο και τον υπολοιπο κοσμο, ομως για αυτη τη δουλεια τα υποβρυχια ειναι απειρως καταλληλοτερα.

  1. Καλησπέρα, στο πρώτο σας ερώτημα γνώμη μου είναι πως η φρεγάτα λόγω οπλιμσού και επάνδρωσης μπορεί να αντέξει στο Αιγαίο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη γκάμα απειλών και κυρίως λόγω επάνδρωσης να διαχειριστεί και χτυπήματα (σε αντίθεση με τις κορβέτες που το προσωπικό είναι λιγότερο). Όσο για το δεύτερο γεγονός δεν μπορώ να απαντήσω δεν ‘έχω μελετήσει σε βάθος την περίπτωση ούτε τα εξοπλιστικά της εποχής. Στο τρίτο ερώτημα κατεμέ η βαση της απάντησης είναι απλή. Π΄ρωτον λόγω πολιτικής πρωτοβουλίας κινήσεων η Άγκυρα θα καθορίσει το πεδίο σύγκρουσης και δεύτερον με την έλευση νέων τουρκικών υποβρυχίων τα 214 τα δικά μας δεν θα μπορούν από μόνα τους να επιχειρήσουν στην ανατολική μεσόγειο. Πάντως αν έχετε κάποια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τα Φωκλαντς πείτε μου

   1. κ. Χωριανοπουλε

    1. Ο οπλισμος της Gowind 2500 λιγο υστερει απο αυτον μιας καλης ελαφρας φρεγατας γενικης χρησης οπως πχ η ΜΕΚΟ 200. Ενα πολεμικο πλοιο καλυπτει την αποσταση απο το Ναυσταθμο ως την Κάλυμνο σε 4 ωρες, το Αιγαιο ειναι κλειστη θαλασσα, δεν φαινεται να ισχυει λοιπον το επιχειρημα της αυτονομιας. Το μικροτερο πληρωμα θεωρειται συνηθως προσον. Τα αντιτορπιλλικα Adams ειχαν 300 ατομα πληρωμα. Μπορουσαν να διαχειριστουν καλυτερα τα πληγματα και τις απειλες απο τις φρεγατες Standard με τα 170 ατομα πληρωμα;

    Σε ο,τι αφορα τις πληροφοριες που ζγρατε, γραψτε απλως στο Google τις λεξεις type 42 destroyers falklands και θα σας βγαλει πολυ ενδιαφεροντα πραγματα.

    Δεν αντιλαμβανομαι γιατι η ελευση των τουρκικων υποβρυχιων 214 θα αφαιρεσει την ικανοτητα των δικων μας «να επιχειρησουν απο μονα τους στην Ανατολικη Μεσογειο» . Σε καθε περιπτωση παραμενει το ερωτημα τι ακριβως θα πανε να κανουν οι φρεγατες στην Ανατολικη Μεσογειο σε περιπτωση πολεμου.
    Στο Αιγαιο ο τουρκικος πολεμικος στολος θα επιχειρησει πχ να αποκοψει τις θαλασσιες συγκοινωνιες των νησιων με την υπολοιπη Ελλαδα, (ιδιως με υποβρυχια) και κατοπιν θα μεταφερει και θα συνοδευσει τις δυναμεις εισβολης στα νησια-στοχους. Και εμεις θα του επιτεθουμε για να αποτρεψουμε την εκτελεση αυτων των αποστολων του. Στην Ανατολικη Μεσογειο; Θα αναπτυχθουν τα τουρκικα πλοια καπου στη μεση της Ανατολικης Μεσογείου και θα πουν «ελατε ωρε γκιαούρηδες να ναυμαχησουμε»;

    1. Υποτίθεται είμαστε εγγυήτρια δύναμη και μίας Κύπρου και θέλουμε να έχουμε μία γενικότερη παρουσία σε Α. Μεσόγειο, κόλπο του Άντεν, προβολή ισχύος στην Λατάκια και στα Στενά του Σουέζ αλλά και στις Λιβυκές ακτές σε περίπτωση που δημιουργηθεί τουρκικός ναύσταθμος. Το ξέρω η πολιτική ηγεσία δεν ανταπιοκρίνεται σε τέτοιες απαιτήσεις αλλά δεδομένης της διεθνούς πραγματικότητας πρ’επει να δομήσουμε έναν στόλο που θα λειτουργεί πολύ ευρύτερα γιαυτό πιστεύω θα αξιοποιούντο περισσότεροι οι φρεγάτες και σε μία τέτοια »εξωπραγματική» λογική στηρίζω εν μέρη την άποψη περί φρεγατών.

     1. Κυριε Χωριανοπουλε
      Αντιπαρερχομαι τα περι προβολης ισχυος σε Αντεν, Λατακειας, Σουεζ και τουρκικων ναυσταθμων στη Λιβυη.
      Αφου ειμαστε εγγυητρια δυναμη της Κυπρου ας μετατρεψουμε την ΕΛΔΥΚ σε Τεθωρακισμενη Ταξιαρχια με συγχρονο εξοπλισμο. Κοστιζει πολυ λιγοτερο απο τις φρεγατες και ειναι πολυ ουσιαστικοτερο. Τι ακριβως θα κανουν οι φρεγατες αν οι Τουρκοι επιτεθουν στο Παραλίμνι ή τη Λευκωσια, «επιδειξη σημαιας» ;

  2. Θα επιχειρησω να απαντησω αν και δεν εχω τις γνωσεις του Κου Χωριανοπουλου και χωρις να θελω να αντισταθμισω την απαντηση του, απλα επειδη το εχω ψαξει το θεμα.

   Η λογικη κορβετες ποιο μικρες αρα μια χαρα για το «κλειστο Αιγαιο» ειναι λογικη τυπου «μικρο αυτοκινητο για την πολη» προσαρμοσμενη στη θαλασσα και το ΠΝ.
   Περαν της διαφορας στο βυθισμα, που ειναι αμελητεα επιχειρησιακα, και του ελαχιστα μικροτερου κοστους με ολα τα υπολοιπα σημεια ιδια, πχ οπλισμος και συστηματα, η κορβετα εχει μονο μειονεκτηματα. Επιβιωσιμοτητα, μελλοντικη αναβαθμιση, συνθηκες διαβιωσης, ηθικο, επιχειρησιακος φακελος με καιρο, κλπ κλπ. Τα μεγαλυτερα πλοια τεινουν να ειναι και ταχυτερα.

   Οι κορβετες ειναι μια χαρα σαν πλοια αντικαταστασης ΤΠΚ και οι 2500τν ειναι το ιδανικο εκτοπισμα γιατι μπορει να φερει επαρκη α/α αμυνα για αυτοπροστασια και για καλυχη των γυμνων απεναντι στις σγχχρονες απειλες SuperVita.

   Τα αντιτορπιλικα ΑΑΠ προστατυεουν τα ποιο πολυτιμα assets της θαλασσας, τα αεροπλανοφορα. Ειναι λογικο να πιστευουμε οτι ειναι αυτο που χρειαζομαστε για να παρεχουμε αεροπρικη καλυψη οπου και οταν χρειαστει. Δεν μπορυμε να εχουμε παντου Patriot και S 300 και σιγουρα οχι στην ανοιχτη θαλασσα, αλλα και αν μπορουσαμε, η στατικοτητα της φυσης της σημαινει οτι ο αντιπαλος θα εχει λαβει τα μετρα του να την εξουδετερωσει πρωτου επιχειρησει.

   Το πορισμα τη ερευνας για το περιστατικο με το Sheffield αποδιδει ξεκαθαρα τις ευθυνες στα πληρωματα. Τιποτα δεν λειτουργησε οπως επρεπε. Αυτο δειχνει ποσο σημαντικη ειναι η εκπαιδευση και η ετοιμοτητα., οπως και η διακλαδικοτητα. Το ΠΝ δεν θα επιχειρει μονο του. Υπαρχει και η ΠΑ και τα ΑΣΕΠΕ τα οποια δινουν εικονα και εγκαιρη ειδοποιηση. Αλλα τα ΑΣΕΠΕ αποτελουν στρατηγικους στοχους και αυτο σημαινει οτι χρειαζονται και αυτα καλυψη . Επισης δεν μπορουν να ειναι στον αερα συνεχεια. Τα 4 που εχουμε επαρκουν οριακα ανα αναλογιστουμε διαθεσιμοτητες και το ευρος του θεατρου επιχειρησεων απο τον Εβρο μεχρι την Κυπρο.

   Ας φανταστουμε ομως το ιδιο ακριβως σεναριο με πλοιο των 8000τν και την αυξημενη επιβιωσιμοτητα (εναντι των 4500τν) οπως τα Τικο με το πανισχυρο ρανταρ τους ακομα και για τα σημερινα δεδομενα, και με 2 Phalanx που δεν υπηρχαν στα Sheffield αλλα και τους SM2. Αυτο ακριβψς ειναι το πλεονεκτημα των ρανταρ και πυραυλων μεγαλου βεληνεκους. Εντοπιζουν και εμπλεκουν τα αεροσκαφη φορεις πολυ νωριτερα υποχρεωνοντας τα να εκτοξευσουν τα οπλα τους απο πολυ μεγαλυτερη αποσταση που σημαινει μεγαλυτερες πιθανοτητες καταρριψης με διαφορετικα βληματα, ληψη μετρων οπως αντιμετρα και ελιγμοι, αλλα ακομα και λιγοτερο καυσιμο στα βληματα αν αυτα χτυπησουν το πλοιο και μικροτερη ζημια αλλα και πολλαπλα επιπεδα αμυνας.
   https://www.theguardian.com/uk-news/2017/oct/15/revealed-full-story-behind-sinking-of-falklands-warship-hms-sheffield

   Κανενας δε αμφισβητει την αξια των υποβρυχιων γενικα και ειδικοτερα στην αποκοπη θαλασσιω συγκοινωνιων.
   Τα υποβρυχια ομως δεν μπορουν να εμπλεξουν στοχους στον αερα, δεν μπορουν να ενισχυσουν νησια, δεν μπορουν παρεχουν πυρα υποστηριξης, δεν μπορουν να ελεγξουν περιοχη και χρειαζονται και αυτα καλυψη απο πλοια επιφανειας και αεροσκαφη. Πρεπει επιτελους να καταλαβουμε οτι δεν υπαρχουν μαγικα υπεροπλα που απο μονα τους λυνουν το προβλημα μας. Αν υπαρχει ενα μαγικο υπεροπλο αυτο ειναι η διακλαδικοτητα και συνεργασια των Οπλων και Μεσων και αυτη ειναι ισως η μεγαλυτερη μας αδυναμια σημερα.

   1. Μικρές παρατηρήσεις:
    – Οι κορβέτες είναι μικρές φρεγάτες, δεν αντικαθιστούν τις ΤΠΚ – άλλο δόγμα επιχειρήσεων.
    – Ιστορικά, οι αναμετρήσεις μεταξύ αεροπλάνου και Α/Α κατέληξαν σε συντριπτικό βαθμό υπέρ του αεροπλάνου. Οι Ισραηλινοί που ξέρουν καλά το σπορ, λένε ότι τα καλύτερα Α/Α είναι τα αεροπλάνα…
    – Τα τουρκικά υποβρυχια θα είναι τα πρώτα που θα μπορουν να εμπλεξουν στοχους στον αέρα καθώς θα είναι οπλισμένα με Iris-T (4 σε 1 τορπιλοσωλήνα). Μπορεί να θεωρείται λύση απελπισίας αλλά θα απειλούν τα Α/Υ ελικόπτερά μας.

    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

     Θα έχουν τα Τoυρκικά t-214 Ιρις-Τ ??..
     Πολύ επικίνδυνο, έστω κι αν για ελικόπτερα είναι εντελώς overkill.

     Υποθέτω δεν υπάρχει περίπτωση να εκοξεύεται υπο κατάδυση ε?

     1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Και πως θα λοκάρει υπο κατάδυση? Ή ακόμα και με lock after launch που θα ξέρει προς τα που να στραφεί αρχικά?
      Αυτό το IDAS μιλάει για man in the loop μέσω οπτικής ίνας, δλδ δεν πρόκειται για Iris-T.

      Όπως και να έχει την βάψαμε αν δεν βρούμε τρόπο αντιμετώπισης, θανάσιμος κίνδυνος για τα ελικόπτερά μας και τα MH-60R που παίρνουμε ακριβώς για τα τουρκικά 214.

     2. @npo
      Ο IDAS που έχει ικανότητα Man in the Loop αν και είναι αντιαεροπορικό σύστημα θα απειλεί και πλοία η εγκαταστάσεις στα παράλια. Η Ελλάδα αν έδειχνε το ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει πρίν απο την Τουρκία αυτό τον πύραυλο,αλλά όπως και στην περίπτωση των σύγχρονων τορπίλων αδιαφορούσε.
      Όταν μερικοί εκθείαζαν εδώ τα MH-60R που παίρνει το ναυτικό,οιΤούρκοι που εργαζόταν στην ενσωμάτωση του IDAS στα υποβρύχια θα παρακολουθούσαν με ικανοποίηση και χαμόγελα(γνωρίζοντας για τις ελπίδες επιβίωσης ενός ελικόπτερου απέναντι σε έναν εξελιγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο που δεν τσιμπάει(παραπλανάται) απο τα γνωστά αντίμετρα,ούτε αποφεύγεται απο ελιγμούς που μπορεί να εκτελέσει ένα ελικόπτερο.

      https://esut.de/wp-content/uploads/2019/04/Deutschland-will-U-Boot-Flugk%C3%B6rper-beschaffen.jpg

     3. @WTF

      Ναι..
      Πάντως δεν μου είναι πολύ προφανές πως θα αποκτήσει εικόνα του εναέριου χώρου το υποβρύχιο. Το μόνο που θα ξέρει θα είναι πως ενα πλoίο τύπoυ x βρίσκεται περίπου στο σημείο x.. Και αν βρίσκεται κοντά στο πλοίο μάλλον όλοι στο υποβρύχιο καλά θα κάνουν να κρατάνε την αναπνοή τους. (εκτός αν το πλοίο είναι MSSC με το συρόμενο captas-2 μη ανεπτυγμένο..

      Α, ξέχασα, τα σόναρ τρόπιδος είναι άχρηστα.. Τάδε έφη ΠΛΗΞΗ.

     4. Αν το Ε/Π έχει ποντίσει σόναρ, τότε το Υ/Β μπορεί άνετα να το εντοπίσει (εντός εμβέλειας) και να το στοχοποιήσει.
      Το πλοίο φορέας δεν έχει σχέση, ούτε πρόκειται ποτέ να ρίξει πύραυλο το Υ/Β σε πλοίο, εκτός κι αν στοχοποιηθεί απ’ αυτό και του έχουν τελειώσει οι τορπίλες!

     5. @npo
      Εικόνα για τον εναέριο χώρο δεν έχουν τα υποβρύχια ,με πρόλαβε όμως ο συνομιλητής Παναγιώτης για απάντηση στο ερώτημα πως εντοπίζεται ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο απο ένα υποβρύχιο.
      Έχει αναφερθεί επίσης ότι ένα χαμηλά ιπτάμενο ελικόπτερο εντοπίζεται και απο τον θόρυβο/ήχο που παράγουν οι έλικες όταν ποντίζει το σόναρ για έρευνα/εντοπισμό υποβρυχίου.
      Όσο για την σειρά απο τον εντοπισμό μέχρι την εξουδετέρωση του αντιπάλου ελικόπτερου απο το υποβρύχιο, ίσως να εξηγείται στην παρακάτω απεικόνιση που περιγράφει αυτή την εφαρμογή.

      https://i.imgur.com/kf4g3tg.png

   2. Να είστε καλά για τις πληροφορίες, αρκετές εξ αυτών δεν τις είχα συνδυασμένες έτσι στο μυαλό μου. Η συνθετότητα των απειλών και το πολυποίκιλο περιβάλλον δράσης της Α.Μεσογείου/Αιγαίου πιστεύω είναι αυτά που μας οδηγούν επιτακτικά στην διακλαδικότητα που αναφέρατε και μέχιρ ενός σημείου η ορθη διακλαδική λειτουργία του ΠΝ σε συνδυασμό με την ΠΑ αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το όποιο τεχνολογικό κενό μπορεί να έχουμε (αν έχουμε) με την Τουρκία.

    1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΛΕΝΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ WTF ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΕΙ ΧΑΜΗΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΡΕΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Υ/Β ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΛΟΓΩ ΘΟΡΥΒΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ-ΕΛΙΚΑΣ

 12. Επειγόντος Patriots στην Σαουδική Αραβία,στενές επαφές με τα ΗΑΕ,αποστολή κλιμακίου ειδικών δυνάμεων στο Μαλι και όπου χρειαστούν οι σύμμαχοί μας.Ελπίζω το ΓΕΕΘΑ να έχει στείλει αξιωματικούς παντού για την πρόσκτηση των καλύτερων μεταχειρισμένων συστθμάτων.Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση.Τώρα μόνο τα πετροδόλλαρα μπορούν να το κάνουν αυτό.

  1. @Aegean Blue
   Συνελθε φιλε.
   Δεν υπαρχει περιπτωση να στειλουμε Ελληνες στρατιωτες να σκοτωθουν πολεμώντας τους Μάο Μάο στη ζούγκλα ή τους φελλάχους στις ερημους της Μεσης Ανατολης. Και αν οι «Σύμμαχοι» θελουν στρατευματα ενοικιαζουν μισθοφορους, πιο φθηνα θα τους ελθει απο τα «ανταλλαγματα» που εμεις ονειρευομαστε.

   1. Έχουμε να πολεμήσουμε 70 χρόνια αδερφε και τα σενάρια πολέμου βρίσκονται στα συρτάρια.Μας λείπει η εμπειρία.Κι κάτι άλλο.Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ.Εχουμε και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα.

    1. @ΑegeanBlue

     Και τι «δικαιωματα» εχουμε εμεις στο ΝΑΤΟ, απο τι ακριβως μας προστατευει, απο την ανυπαρκτη ρωσικη απειλη;

     Τους δινουμε ελευθερη χρηση των στρατιωτικων μας εγκαταστασεων, δινουμε τη Σουδα, ψωνιζουμε απο την πολεμικη βιομηχανια τους. Ειναι αρκετα, ισως κιολας πολλα.

     Στελνουμε λοιπον «κλιμακιο Ειδικων Δυναμεων». Ποσο μεγαλο θα ειναι αυτο; Μια ομαδα; Μια διμοιρία; Ενας λοχος; Ενα Ταγμα; Και τι θα τους πουμε; «Πατε να σκοτωθειτε για να ευαρεστηθει ο θείος Σαμ να μας δωσει μεταχειρισμενα θωρακισμενα οχηματα»; Και τι θα πουμε στις οικογενειες των νεκρων; «Επεσε υπερ της αποκτησης μεταχειρισμενων ταχυπλοων Mark V!» ;

     Αγαπητε φιλε, κανενας δεν εμποδιζει ολους εσας που εχετε αυτες τις ιδεες να συγκροτησετε Σωμα Εθελοντων και να πατε να πολεμησετε υπερ των «Συμμαχων» , ωστε να δωσετε και το καλο παραδειγμα. 😁😁

 13. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα πλοία επιφανείας όταν ξέρουμε πως σε περίοδο επιχειρήσεων ,με τις απειλές που υπάρχουν ,μόνο για επίδειξη σημαίας πλέπυν και θα πάνε κατα το κοινώς λεγόμενον,άκλαφτα αμεσως..Νομίζω πως οι κορβέτες είναι ιδανικές και όχι περισσοτερες από 10 μαζί με τισ 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ.Τα χρήματα πρέπει ασυζητητί να πανε στην ΠΑ!Αυτή θα συντρίψει τον εχθρό και θα δώσει χρόνο στα άλλα Όπλα να τον κατανικήσουν.

  1. @ ΑegeanBlue
   Kαι ο Στρατός τι θα παρει βρε κουμπάρε; Πάλι πτωχος συγγενης; Στον πολεμο του 1973 οι Αιγυπτιοι καταφεραν να απωθησουν τις πρωτες μερες την ισραηλινη Αεροπορια χαρη στα νεα σοβιετικα αντιαεροπορικα τους, και τελικα το φίδι απο την τρυπα το εβγαλε ο Στρατός.
   Για τα πλοια επιφανειας συμφωνουμε, χρειαζονται οικονομικες λυσεις.

   1. Δεν είμαστε στο 1973 αγαπητέ φίλε.Ο ΣΞ ,ακόμη μπορεί να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό και να αναβαθμίσει σημαντικά την ισχύ του με πολύ αξιόμαχο μεταχειρισμένο υλικό.Με σεβασμο.

   2. @NF
    Πες τα ρε φίλε.
    Έχω κουραστεί εδώ πέρα.
    Αντε να δώσουμε εδώ σε όλους τους Μελλοντικούς «Ναυαρχους» την χαρά να πάρουν 4 φρεγάτες, και μετά να λέμε γιατί ο Μεμετ έφτασε μέχρι την Ορεστιάδα ,επειδή όταν είχαμε τα χρήματα, τα δώσαμε για να πάρουμε 4 φρεγάτες!!
    Έχουμε λέει πλοία 40 ετών, όταν όλοι οι φαντάροι στον Έβρο ακόμα και τώρα είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν στα «κινούμενα μολότοφ» Μ113 της εποχής του παππού μου!!
    Αα ξέχασα, θα βγάλουμε τον στόλο και σαν χώρα σωθήκαμε!

    Ήμαρτον!!

 14. Πιστεύω οτι ολη η συζήτηση γίνεται τσάμπα δυστυχώς.

  1.ΣΦΑΛΜΑ: παμε για 4 φρεγατες. ΤΈΣΣΕΡΙΣ. Αντι να κανουνε διαγωνισμό με μπατζετ κ να βαλουμε ξεκάθαρα κριτήρια.

  2. ΣΦΑΛΜΑ: Οτι μας πιεζουν οι αμερικανοί να πάρουμε τα σαπακια τους κ οι δικοι μας πολιτικοί κ στρατιωτικοί ειτε πουλημένοι (βλεπε αδωνη) ειτε κότες δεν λένε δημοσίως οτι τα σαραβαλα μμσψ ΔΕΝ μας κανουν.

  Απο την στιγμή που ειμαστε στο πρόγραμμα επσ κ λογικά τέλη του 20 θα παρουμε την πρώτη κορβέτα, δεν συμφερει να πάρουμε τώρα gowind2500.
  Εξαίρεση θα ητανε η 3100 ομως αντι για 4 πχ να παμε για 6-8 κ με βαρύ οπλισμό.

  Τωρα ετσι πως ειναι τα πράγματα, ας ελπίσουμε ολοι να μην φαμε πακετο κ υπογράψουμε οριστικά το τελος του ΠΝ με την αγορά μμσψ.

  Οι σαουδαραβες απο’τι δείχνει θα έχουν θεματα με τους αμερικανούς…ισως ο φίλος @paradox μπορει να πει κάτι παραπανο κ αν επηρεάζει τα δικά μας ψώνια.

  1. Δεν γίνεται καθόλου τσάμπα. Δεν είναι επιτακτικό να ενημερώνεται ο κόσμος μόνο για τα νέα των φρεγατών καθώς δεν γίνεται ανάλυση μόνο για τα ζητήματα επικαιρότητας πχ ευρωκορβέτες. αν κάποιος θέλει να έχει μία γενική εικόνα καλό θαήταν να κοιτάει και ευρύτερα.

  2. @Βασίλης
   Παλι τα ιδια θα λεμε; Δεν υπαρχει καμια «πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια» , κανενας «Αδωνις», και κανενας «Παναγιωτοπουλος». Ενας και μονο ενας κρυβεται πίσω απο ομη αυτην την βρωμικη ιστορια των ΜΜSC, και αυτος ειναι ο Εl Manco και κανενας αλλος. Ολους αυτους τους διωχνει αυριο αν θελει.
   Ειναι δυνατον να εξηγω συνεχεια τα προφανη; Τι ειναι ο El Manco, κανενα παιδάκι που παρασυρεται απο μοχθηρους υφισταμένους;
   Ας υποθεσουμε οτι ειναι ετσι. Ας πούμε οτι ο El Manco ηταν τιμιος, αλλα λογω αγνοιας του αντοκειμενου τον ξεγελουσε η ONEX, o Μπουμπούκος, η Πρεσβεία, και δεν ξερω ποιός αλλος. Τοτε η ηγεσια του Ναυτικου απλως θα πηγαινε να τον βρει και θα του ελεγε: «Κυριε Πρωθυπουργέ, ο Παναγιωτοπουλος, ο Μπουμπούκος, οι ταδε επιχειρηματιες και οι Αμερικανοί μας πιεζουν αφορητα να παρουμε πλοια που εμεις θεωρουμε τελειως ακαταλληλα! » Και τοτε βεβαια αυτος θα επραττε τα δεοντα.
   Το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι κυριοι!

 15. GOWIND= 75% BELLARA (80% NARWHAL GUNS YES /BELLARA FR NARWHAL GUN NO BY BILDING)

  GOWING LOWER COST

  IF YOU COMPEAR THE TWOS=
  IN REALITY 6 GW=4.8 BELLARAS
  BETTER SHIP BETER COST

  NOW GOWIND= OPV/CFG

  AND MMSC IS….FISHING BOAD JET SKY

  REMEMBER BLUE STAR FERRY WITH TRUSH STUCT IN THE WATER JETS IN 2020 SUMMER?

  ….SOS …CALL THE COAST GUARD AND A TAG BOAD…

  MMSC 4M IN SEA SERVICE 1M INSPECTION=
  1YEAR 3 VSLS IN SERVISE TOPS BY ACOST OF CHECING IT OUT $10 MIL/VSL
  ($40MIL/YEAR FOUR 4 VSLS= 3 VSLS ON SERVICE+1 IN DOCK)

  ITS OK
  (4 FIGY ISLANDS)

  NOW IF YOU ARE GREECE YOU NEAD A DDG(FFG) JUST 4 OPERATIONAL NEADS IN PEACE TIME NOW
  IN WAR…

  MMSC IN GREECE ITS ONLY FOR LAKE PATROL BOAD FE PRESPAS OR DOIRANY

  AND A CLOASED SEA(AEGEAN SEA) THE SIZE OF LAKE SUPIRIOR IN MIT/US
  OR EVEN WORST (IN THE MED) A MEXICAN GOLF-CARREBEAN SEA SIZE SEA

  IAM A GREEK AMERICAN AND I SAY TOY »ALL

  FORGET MMSC IS IN REALLITY
  AN OVERSIZED FISHING YACH (AND UGGLY ONE TWO)

  YOU WANT PROOF?
  JUST LOOK THE SHIAPE AND BILDING MATERIAL OF THE (BURG…) SORRY THE VSL

 16. Οπως ειχα γραψει και πριν λιγο καιρο οι Γερμανοι εκαναν εναν πανεξυπνο συνδιασμο προτασεων που προσφερει τα παντα στο Π.Ν.

  Πλοιο AAW(Α300) + πλοιο GP(Α200) + υποβρυχια + δυνατοτητα ναυπηγησης μοναδων εγχωρια για μεγαλητερο αριθμο + ικανοτητα διαμορφωσης(προσφερουν την Α300 με Aster) + δικαιωματα ΠΡΩΤΟΥ πελατη(για το Α300) + ομογενοποιηση του στολου.

  Το Α300 δεν ειναι paper project αφου βασιζεται στο Α200.Οποτε ειναι μελετημενο σχεδιο με πολυ λιγοτερα ρισκα απο αυτα που πηραμε αγοραζοντας τα 214.

  Οι Γερμανοι μας προσφερουν αυτα που ζηταμε + την δυνατοτητα να χτισουμε ενα ΝΕΟ πλοιο που θα αποφασιζουμε ΚΑΙ εμεις που και σε ποιον θα πωληθει(οπως τα 214 αλλα εκει ειχαμε Μπενυ).

  Μπορει να ειμαι πολεμιος καθε τι Γερμανικου αλλα δεν μπορω να μην δεχθω πως η προταση αυτη βαζει πολλα οπλα στα χερια μου.Το κακο ειναι οτι οι Γερμανοι ξερουν οτι η προταση αυτη ΔΕΝ θα αξιοποιηθει στο συνολο της ακομα και αν υιοθετηθει γιαυτο και την κανουν.Ξερουν πολυ καλα το Ελληνικο πολιτικο συστημα και ειναι «ανετοι» στο να προσφερουν κατι τοσο δυνατο.Δεν θα χασουν οπως δεν εχασαν με τα 214.Μαλιστα πονταρουν στο να επαναληφθει ακριβως η ιδια ιστορια.

  Υ.Γ: Ανεκδοτα περι συγκρισεως μεταξυ MMSC και Gowind καλητερα να αποφευγονται.Εκθετουν ανεπανορθωτα αυτον που τις κανει,προσφερουν απλετο γελιο σε ολους τους υπολοιπους συμμετεχοντες αλλα ηρεμουν τις πεστροφες του Μισσισιπι που αισθανονται ασφαλης ακριβως λογω παρουσιας των πρωτων και οχι των δευτερων στην περιοχη τους αφου ως γνωστων αυτες οι πρωτες ουτε τις πεστροφες δεν μπορουν να δουν.

  Υ.Γ.2: Ξαφνικα η Ισπανικη φρεγατα εγινε η «καλητερη φρεγατα».Ταδε εφη βαθια MMSCοπληκτο μεσον του χωρου.Κατι λεει αυτο.

  Υ.Γ.3: Πιθανη αποφαση υπερ των MMSC θα εχει συνεπειες για τους λαμβανοντες την αποφαση αναλογες με αυτες για «αριστο» θεατρανθρωπο.Το θεμα εχει λαβει πολυ μεγαλη δημοσιοτητα και οι ελλειψεις/βαρια ακαταλληλοτητα του Αμερικανικου πλοιου ειναι πια γνωστες σε πολυ μεγαλο μερος της κοινης γνωμης.

  1. EPIC MAN JUST EPIC

   YOUR 1ST PS:
   …MIS.RIVER TR…

   CNN: ( 20.00 EST NEWS BUL:)
   …3 DAYS AGO AN MMSC WAS KILLED BY A SEA GAUL….
   … D.O.D DENILLE THE NEWS…NO COMENT…

   IAM FROM NORFLOK VA AKA POTOMAK RIVER…
   BY THE WAY NORFLOK IS THE USN N.ATL.FLEET HQ

   YOU ARE THE BEST
   RESPECT

 17. Αυτή τη στιγμή γίνεται σκληρό πρέσινγκ στη γαλλική πλευρά για 2 fremm.
  Δεν πιστέυω ότι θα είναι οι 2 FREMM DA αλλα οι 2 παλιότερες
  FR‑ASW.
  Ας ελπίσουμε να ευοδοθεί.

  1. Πηγή;

   Γτ δυστυχώς πολλοί λενε διαφορα. Κολλητος μου μου ειπε, πως του είπε Αξιωματικός οτι πήραμε οριστικά Μπελ κ θα παρουμε Α/Α Συστήματα με εμβέλεια 450+κμ , κ νεα ρανταρ. Μακάρι να ηταν Αλήθεια ολα αυτα, αλλα όσο δεν επίσημες δηλώσεις οτι πήραμε Μπελ, δεν πιστεύω τπτ.

   Επίσης 1φρεμμ κ μια. Εκσυγχρονισμένη λαφαγεττε μια χαρα ειναι για ενδιάμεσες λύσεις.
   Μην το δυσκολέψουν τοσο πολύ, που στο τέλος θα χαθούν οι Μπελχ@ρρα.

   1. @Βασίλης
    Γιατί μία Λαφαγιέτ? Δύο.
    Τις Λαφαγιέττες μπορούν να μας τις δώσουν όλες εν ευθέτω χρόνω. Όποτε αντικαθιστούν μία Λαφαγιέτ με νέα FDI μπορούν να μας την δίνουν.. Και σαν πλοία είναι εξαιρετικά οικονομικά για παρουσία μακριά απ τον ναύσταθμο. Απλά στην παρούσα κατάστασή τους είναι πρακτικά άοπλα. ΑΝ μπoύν όμως αυτά που βάζουν οι γάλλοι στον εκσυγχρονισμό κάτι γίνεται.

    Τι θα μπεί:
    – Νέο σύστημα ηλεκτρονικών και νέο CMS
    – Σόναρ τρόπιδος KingKlip Mk2 (ίδιο με των Μπέλ)
    – Δύο εκτοξευτές SADRAL με MISTRAL Mk3 αντί των Crotale. Βασικά εναντίων ασύμμετρων απειλών.

    Για πόλεμο δεν πολυ-είναι, αλλά όσο έχουμε ειρήνη, για αποστολές προς Ινδία, ανατολική Μεσόγειο κλπ είναι ιδανικές.

    1. Με στοιχειώδη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική προστασία δεν έχουν πολλές ελπίδες επιβίωσης έτσι και αρχίσει το πιστολίδι
     Ίδιο A/A οπλισμό με περιπολικό 500tn έχουν!!

     1. @CK

      Νομίζω οι Bell δρούν συνεργατικά, αν έχει δύο στην ίδια περιοχή η μία μπορεί να κατευθύνει τους πυραύλους της άλλης.

      Επίσης θα πρέπει να οργανώσουμε τις διοικήσεις κάπως διαφορετικά, σαν να έχουμε αεροναυτικές ομάδες μάχης. Τα πλοία πρέπει να επιχειρούν συνδυαστικά με την αεροπορία. Κι οι Aster 30 (που ΔΕΝ έχουν τα περιπολικά 500tn) δίνουν χώρο στο αεροπορικό σκέλος να δράσει.

      Κι εγώ θα προτιμούσα να υπάρχει και RAM και ένα στρώμα μέσης εμβέλειας και 64 πύραυλοι, αλλά νομίζω πρέπει να κοιτάμε και το κόστος γιατί θα μείνουμε με 4 πλοία στο τέλος..

      Δεν ξέρω… Δεν είνι απλό το σενάριο..

     2. @npo

      Στις Lafayette αναφερόμουνα όχι στις BELL!!
      υποεξοπλισμενες τις κράζω αλλα όχι ότι είναι στα απαράδεκτα επίπεδα των Lapayette

     3. @CK

      Κι οι Μπέλλ υποοεξπλισμένες είναι : )

      Οι Λαφαγιέττες είναι πολυεργαλείο, για περιόδους ειρήνης : )

      Τι να πω φίλε μου, με 5 δις που διαθέτουμε, και θέλουμε σε αυτά να περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός των MEKO συν πλοία ενδιάμεσης χρήσης, έ, δεν θα δούμε και τίποτα σούπερ εξοπλισμένες φρεγάτες. Τουλάχιστον να κάνουν την δουλειά και να είναι ενταγμένες σε κάποιο σχέδιο για τον στόλο, αυτό θέλω.

  2. FR‑ASW???
   ΜΑΚΑΡΙ.. έχουν και δύο Sylver A70, να φύγει η κάψα κι ο καημός των ναυταίων μας για υποστρατηγική κρούση (ακατανόητη κάψα στα μάτια μου).
   Κι έτσι οι 4 Μπελλάρες θα έχουν μόνο Aster-30 κι ASΤER-15, πιο λογικό, κι μικρότερο κόστος.
   Ιδανικά 4 Sylver A50, αν δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τροποποιήσει απ την Γαλλική διαμόρφωση.. Σύν Strales αντι του Rapido, συν ένα ECM και νομίζω καλά είμαστε. Όχι ιδανικά, αλλά καλά.

   Αν και το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να μας δώσουν τις υπερπολίτιμες γι αυτούς FREMM….

   1. JUST STAY THERE

    BY THE WAY WEE BAY LOUSSIANA FROM FRANCE FROGS JUST FOR NAPOLEON TO PAY ITS DEPTS

    PS GO F..K YOU TO

    REMEMBER FRENCH FRIES AND WINE EMBARGO BY GWB AN WHAT FRENCH AND FR.SPEAKERS LIKE U DID ?
    A YES…
    THEY SUCK UR D.

    BY THE WAY I DESEND FROM MACEDONIA NAOUSSA

    WHIAT ABOUT YOU EVERY SUMMER GO TOU YOUR VILLAGE

    …QUE CON..
    OR
    WHAT AN A-HOLE.

 18. Έχουμε πολύ πλάκα, καθώς διαβάζουμε άρθρα για το με τι πλοία θα συμπληρωθεί ο στόλος μετά την αγορά των 4 φρεγατών…

  Αν οι 4 φρεγάτες αγοραστούν σε πάνω από 3 δις, πολύ απλά δεν θα υπάρχει καμία άλλη αγορά καινούργιου πλοίου για 20 χρόνια, θα πάρουμε μόνο μεταχειρισμένες(το οποίο δεν είναι απαραίτητα άσχημο αν σκεφτεί κάποιος ότι σε μερικά χρόνια θα απελευθερωθούν πολύ καλά πλοία όπως οι LCF κτλ)

  1. Όπερ όλο το ψητό είναι οι 4 τωρινές και όχι το τι πλοία θα πάρουμε μετά.

   Επίσης επειδή πολύ συζήτηση γίνεται σχετικά με το αν χρειάζεται ή όχι σόναρ γάστρας καθώς το συρόμενο κα του ελικοπτέρου είναι καλύτερα κτλ κτλ.

   Το πρόβλημα και η ανάγκη να έχουν σόναρ γάστρας είναι το γεγονός ότι στο Αιγαίο δεν δίνουν ραντεβού πότε θα συναντηθούν με το υποβρύχιο, να κατεβάσουν το συρόμενο και να απογειώσουν το ελικόπτερο. Όταν από το πουθενά προκύψει υποβρύχιο και μια επερχόμενη τορπίλη θα πρέπει να έχει το πλοίο την πιθανότητα να το δει έγκαιρα 7/24 και αυτό γίνεται μόνο με το σόναρ γάστρας.

   1. Για αυτό και είπα ότι διαβάζουμε, και δεν είπα ότι γράφτηκε ή αναρτήθηκε τέτοιο άρθρο, δεν ήταν κακό που γράφτηκε και είναι ενδιαφέρον, πιο πολύ ήθελα να τονίσω την μεγάλη ζημιά που θα κάνει το να πάρουμε (αν πάρουμε) πάρα πολύ ακριβή φρεγάτα

    Επίσης κάτι που δεν καταλαβαίνω, και ειδικά με το βάρος που έχει η Γαλλία στην ΕΕ, γιατί η Pesco στην ουσία να μην είναι η Gowind είτε ατόφια είτε με μικροβελτιώσεις όπως η Fremm ήταν η ευρωπαική φρεγάτα, η Gowind να είναι η ευρωπαικη κορβέτα

    1. H EPC έγινε κυρίως ως προίκα του γάμου της Naviris. Η Naval Group εξαναγκάστηκε εν ολίγοις να μπει στο πρότζεκτ παρότι λόγω των Gowind δεν είχε κανένα λόγο να προωθήσει το σχέδιο. Από την αρχή δε, η λογική των Γάλλων ήταν να περιοριστούν σε περιπολικά πλοία για ανοιχτές θάλασσες αλλά με ελαφρύ οπλισμό, ενώ οι Ιταλοί έσπρωχναν για κάτι αρκετά πιο εξοπλισμένο. Οι υπόλοιποι έχουν μπει ο καθένας για τους δικούς του λόγους, οι Έλληνες κυρίως για να καλύψουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, οι Ισπανοί μάλλον κατά βάση για εμπορικούς-βιομηχανικούς.
     Το ερώτημα βέβαια τώρα είναι ποιο θα είναι το μέλλον του πρότζεκτ. Αν θυμάστε, η Naviris προέκυψε ως λύση όταν η Fincantieri πήγε να αγοράσει τα ναυπηγεία του Ατλαντικού της STX, κι οι Γάλλοι δεν τους άφησαν με την δικαιολογία ότι σε αυτά φτιάχνουν τα αεροπλανοφόρα τους και δεν μπορούν να δώσουν τον έλεγχο ολοκληρωτικά στους Ιταλούς(ενώ πριν τα ναυπηγεία τα είχαν οι Κορεάτες…). Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι τα εν λόγω ναυπηγεία τελικά δεν θα εξαγορασθούν από την Ιταλική εταιρία, οπότε η αιτία για τη δημιουργία της Naviris εξέλιπε. Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον ιδιαίτερος λόγος για τους Γάλλους να δώσουν την προίκα (ευρωκορβέτα) αφού ο βασικός λόγος για τον γάμο δεν υπάρχει.

 19. Ωραια πλοια και οτι πρεπει για αντικατασταση ΤΠΚ στο εκτοπισμα των 2500τν.

  Προτιμω ομως τις ALS100 και ο λογος ειναι οτι πρεπει επιτελους σε καποιο σημειο να επενδυσουμε και στα εγωρια μυαλα.

  Το ΠΝ χρειαζεται πολλα πλοια στο μελλον. Εχει να αντικαταστησει τις 12 ΤΠΚ που πλεο ειναι στοχοι για UCAV, 10 φρεγατες S, 8 υποβρυχια, και σε μια δεκαετια θα πρεπει να εχει δρομολογησει και την αντικατασταση των ΜΕΚΟ αφου μεχρι πεσουν στη θαλασσα οι αντικαταστατες τους θα παρει αλλη μια πενταετια. Σε δεκα χρονια οι ΜΕΚΟ θα ειναι αισιως 35 ετων. +5, 40.

  Ειναι τραγικο να εχουμε αναγκη για τοσα πλοια, ναυτικη παραδοση, αρχιπελαγικη γεωγραφια, και να αναζητουμε λυσεις απο εξω, με σκαρια που εχεουν σχεδιαστει για αλλα ναυτικα, με αλλες αναγκες και που πιθανοτατα δεν θα πολεμησουν ποτε και σιγουρα οχι με τοσο ισχυρο αντιπαλο και πιθανοτατα μονα τους οπως εμεις.

  Τα περι αντικαταστασης των φρεγατν με πλοια των 2500 ακομα και 3500τν ειναι αφελη.
  Ο στολος οπως εχει σημερα αντικατοπριζει αναγκες του περασμενου αιωνα με εναν αντιπαλο επισης του περασμενου αιωνα που εχει πλεον επενδυσει στην αμυνα και την αμυντικη βιομηχανια του και εχει δυνατοτητα να παραγει απειλες διαρκως με δικα του συτηματα σε χαμηλο σχετικα κοστος και με εξαγωγικες επιτυχιες.

  Οι φρεγατες πρεπει να ειναι δυστυχως ξενα σκαρια αφου δεν κινηθηκαμε σωστα την τελευταια δεκαετια.
  Κρυφτηκαμε πισω απο την κριση και δεν επενδυσαμε 1-2δις σε μια εθνικη κορβετα που σημερα θα ειχε εξυγιανει τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα και θα ειχε ηταν στο νερο, επιχειρησιακη, δοκιμασμενη και θα μπορουσε να αποτελεσει τη βαση για την ελληνικη φρεγατα.

  Με την αναγκη αντικαταστασης τοσων πλοιων θα ειναι εγκληματικο να μην αδραξουμε την ευκαιρια και να προχωρησουμε εστω και σε κορβετα ελληνικης σχεδιασης.
  Οσο και αν μου αρεσουν οι Gowind και πολλα αλλα ξενα σχεδια.

  Με 12 ΤΠΚ προς αντικατασταση 6 κορβετες, ιδανικα 8, ALS100 θα ηταν οτι πρεπει. Με 32 βληματα ESSM που υπηρετουν ηδη στις ΕΔ , δεν θα πηγαινα σε βλημα που δεν εχουμε ηδη, μπορουν να εχουν επαρκη αυτοπροστασια αλλα και να καλυψουν τις υπαρχουσες SV. (οι MICA NG δεν μπαινουν ουτε στους εκτοξευτες των ΜΕΚΟ ου θα θελαμε να ανακυκλωσουμε σε 4 απο τις κορβετες ουτε στον ΜΚ41 που θα θελαμε για την απιστευτη συμβατοτητα με οπλα που εχει)

  Για φρεγατες εχω ηδη τοποθετηθει αλλα θα το επαναλαβω.
  Χρειαζομαστε μεγαλα πλοια ASW multirole 6000τν και το πιο οικονομικο σκαρι που μπορουμε να βρουμε ωστε να παραχθει σε 10 κομματια και να αντικαταστησει τις S. Ακομα και με οπλισμο κορβετας αν χρειαστει ωχτε να κρατηθει το κοστος χαμηλα , αλλα με προβλεψη fitted for but not with για περισσοτερα οπλα στο μελλον.

  Υπαρχουν τετοια σκαρια. Οι Sigma πχ ειναι οτι πρεπει αρκει να μην πεσουμε στην παγιδα της ενδιαμεσης λυσης τους που δεν προσφερει τιποτα επιπλεον επιχειρησιακα.

  Η μονη ρεαλιστικη ενδιαμεση λυση για μια 15ετια ειναι τα Τικοντερογκα που θα δωσουν απιστευτη ισχυ πυρος με επενδυση 2δις το πολυ για τα οπλα τους και χρονο ωστε να μπορεσει να στηθει το ΠΝ εκ νεου. Σε 15 χρονια γινονται πολλα αν τρεξουμε με τους ρυθμους που τρεχουμε σημερα.

  Το μεγαλυτερο λαθος που γινεται αυτη τη στιγμη ειναι οτι αντι να σχδιασουμε το ΠΝ με οριζοντα 20ετιας, οπως ολα τα σοβαρα ΠΝ του κοσμου, παμε σε βιαστικες κινησεις 4 +2 πλοιων .

  10 φρεγατες χρειαζομαστε, 10 πρεπει να ναυπηγησουμε και τα περι κοστους ειναι αστεια αφου δεν ειναι σουπερμαρκετ που πας και τις πληρωνεις μπροστα.

  Ο υπαρχων προυπολογισμος ειναι υπεραρκετος για την εκκινηση του προτζεκτ και τα υπολοιπα χρηματα για τα υπολοιπα πλοια θα ερθουν απο επομενους προυπολοισμους. Μιλαμε για 10 πλοια σε 10-15 χρονια.

  Τα Τικοντερογκα φερουν οπλα που θα ειναι σε υπηρεσια για 40 χρονια ακομα. Ο ΜΚ41 ειναι ο πιο ευρειας χρησης εκτοξευτης και με την μεγαλυτερη γκαμα πλων. Ο LRASM , το Hoplite, υπερσυγχρονα οπλα που σχεδιαζονται για αυτον, ακομα και αντιμετρα Nulka μπορουν να εκτοξευτουν, οπως και ο ASROC που ειναι οτι πρεπει για αμεση αυτοπροστασια του πλοιου απο υποβρυχια ειδικα σε συνδυασμο με μελλοντικα ASW UAV που θα πολλαπλασιασουν την ανθυποβρυχιακη ικανοτητα των πλοιων.

  Με 6 Τικοντερογκα μπορυμε να χτισουμε 12 πλοια με 61 κελια, 127αρι πυροβολο αναβαθμισμενο σε Vulcano, 76αρι απο τις S αναβαθμισμενο σε Strales, 2 Phalanx απο τα Τικο και τις S εκσυγχρονισμενα, και με δυνατοτητα να τοποθετησουμε και ενα επιπλεον RAM αργοτερα.

  Μιλαμε για την πλεον πολυστρωματικη αμυνα, απιστευτη ισχυ πυρος, εξαιρετικη ομοιογενεια και ευελιξια αλλαγης πληρωματων, χαμηλο λειτουργικο κοστος και πανω απο ολα χαμηλο κοστος κτησης με μεταχειρισμενα οπλα οπως εκαναν οι Δανοι.

 20. IF GREECE WANTS AN OPV AFTER THE NAVAL PROGRAMM END

  WAY NOT ….AN KORTENAER (S CLASS) OPV
  AKA S FFG—.S 3 HN OPV (GRCG)

  LET SEE…

  FACT

  6 S2
  3 S1
  1 BOUBOULINA RETIRED
  +
  SPEAR PARTS BY 2 UAE
  OR QATAR GIFT (I STEEL DONT REMEMBER)

  AND NOW…

  1X76MM MG (KEEP THE GUN)
  400R
  2-4 DUBLE 4OMM GUNS LIKE THE HN MSSLB BY COMBATANTE C3A/B)
  2-4 FIM 92B OR C BY HLA/HAF (1X10=1O FIM92C= 2/4X10=20-40 FIM92B/C V.SHORADS)
  2-4 KORNET-E (BY HMWWS HLA)=(1X10=10K-E=2/4X10=20-40 K-E ATGMS)
  8 M2HB O.50″ CAL HMGS
  8 FN FAL/MG3/HK11A1 O.308 CAL
  2 RHIB-L ZODIAC’S
  1 AB 212 IN SORV.ROLE ARMT WITH 2 MG3/M2HB/HK11A1/FN FAL

  AND YOU GAT YOUR SHIELVES A…
  GREEK LEGEND CLASS (USCG)OPV

  AND ALL BY CANIBALISED 10 VSL (40-50 Y/O VSLS?!?) AND REALLY OLD ASW HC AB 212= A MODERN M 109 MESSERSMIT (IN HELLO CAT.)

  1O S CLASS= 4 OPVS IN SERVICE 4 THE COAST GURD TO 2055
  MIL.OF MUNITTIONS 4 FREE/ENGINES/RADARS ETS

  FINAL AND TOTAL COST:(WITH NEW PAINTIG AND GR.COAST GUARD S.N …)
  $ 35,000,000/Y/VSL=
  $35 MIL X 4 S CLASS OPVS=$140,OOO,OOOC

  WAY SO LOW COST

  LETS COMPER

  A NIMITZ (YES YOU READ RIGHT) CVN DAYLY COST IS $6,OOO,OOO,OOO.OOc
  …SO…
  FOR A 40-50 YEAR OLD FREEGATTE(ALWREADY YOUSED BY THE DUCH NAVY IN THE 80’S…)
  TURN TO AN OPV BY YOUSEING ALLREADY EXISTING MATERIALS (VSLS/HELLOS/EL ETS) IN VAST CONTITYS FOR FREE BY THE NAVY(NO NEAD TO BAY NOTHING)

  THIEN A 35 MIL/VSL JUST TO OPERATE IT IN A THIRD CAREAR TO 2055 ITS
  A GOOOOOOOOOOOOOOOD IDEA

  REMEMBER
  JUST A NEW FCC 4 NAVY VSL COST’S $36 MIL)

  …I REALY NEED A HEAD EXAMD BY A SREENK…
  …IN THE MAD HOUSE ASYLUM TREATMEND FACILLITY…
  … COME ON…

  THING IT OVER…

 21. Εχουμε να αντικαταστησουμε 10 φρεγατες S στα επομενα 10-15 χρονια. Πρεπει να κανουμε τα κουμαντα μας απο σημερα κιολας.

  ΔΕΝ μας κανουν ουτε οι φρεγατες κοντα στο 1 δισεκατομμυριο, ουτε θα πρεπει να σκεφτομαστε να αγορασουμε 4 φρεγατες φετος, και σε 5-6 χρονια να αγορασουμε τις κορβετοφρεγατες EPC . Δεν μπορει να κανουμε συλλογη απο πλοια με εντελως διαφορετικα ηλεκτρονικα, διαφορετικους κινητηρες, διαφορετικα οπλα, διαφορετικα συστηματα κτλ.

  Αυτο που θα πρεπει να σκεφτομαστε ειναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΟΙΟΥ το οποιο θα μπορει να παραχθει σε διαφορετικες εκδοσεις (π.χ. ΑντιΑεροπορικου πολεμου, Γενικης Χρησης, Ανθυποβρυχιακο πολεμο κτλ) με ελαχιστες αλλαγες και με χαμηλο κοστος. Ετσι θα μπορεσουμε να κατασκευασουμε γραμμη παραγωγης στα Ελληνικα ναυπηγεια, θα μπορεσουμε να αγορασουμε μεγαλες ποσοτητες απο κινητηρες, ηλεκτρονικα, σοναρ, οπλα κτλ ωστε να απλοποιηθει το κοστος αποκτησης και το κοστος διατηρησης σε υπηρεσια.

  Τα ιδια ηλεκτρονικα και συστηματα που θα τοποθετηθουν σε αυτες τις φρεγατες θα πρεπει να τοποθετηθουν και στις ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονισουμε, ωστε να υπαρχει ομοιομορφια μεταξυ των συστηματων, ηλεκτρονικων κτλ.

  Οι Τουρκοι για παραδειγμα αγορασαν μεγαλη ποσοτητα απο ρανταρ SMART-S για ολα τα πλοια τους, και εξασφαλισαν δικαιωμα παραγωγης των ρανταρ αυτων στην Τουρκια. Το ιδιο εκαναν με τα ελικοπτερα Τ-129 απο την Augusta και σημερα κανουν εξαγωγες στο Πακισταν και παραλιγο στις Φιλιππινες.

  Το ιδιο εκαναν με τα F-16 παλιοτερα και εφτιαξαν γραμμη παραγωγης στην Τουρκια, και εκαναν εξαγωγες στην Αιγυπτο. Αντιθετως εμεις πηγαμε και πηραμε 40 F-16 και 40 Mirage-2000 αντι να παρουμε ΜΟΝΟ εναν τυπο αεροσκαφους και να το κατασκευασουμε στην Ελλαδα. Και αργοτερα καναμε επιπλεον παραγγελιες F-16 αλλα και Mirage-2000 παλι με ελαχιστη βιομηχανικη συμμετοχη λογω μικρων παραγγελιων. Ειναι εντελως παρανοικη και καταστροφικη πολιτικη.

  Ποτε θα μαθουμε επιτελους πως παιζεται το παιχνιδι???? Θα μπορουσαμε απλα να ειχαμε αγορασει μονο Γαλλικα αεροσκαφη Mirage-2000, και μονο Αμερικανικα ελικοπτερα Blackhawk, η το αντιστροφο, δηλαδη Αμερικανικα F-16 και Γαλλικα ελικοπτερα Super Puma. Δεν υπαρχει κανενα οφελος απο το σπασιμο των παραγγελιων, δεν εξασφαλιζουμε ουτε βιομηχανικη συμπαραγωγη, ουτε μεταφορα τεχνογνωσιας, ουτε αναπτυξη της εθνικης οικονομιας, ουτε αναπτυξη της εγχωριας αμυντικης βιομηχανιας, ουτε δημιουργια θεσεων εργασιας για επιστημονες και τεχνικους ουτε τιποτα.

  Οι μπουνταλαδες γειτονες το καταλαβαν αυτο απο τη δεκαετια του 1980, εμεις εδω ακομη και σημερα 40 χρονια μετα δεν μπορουμε να το καταλαβουμε. Βλεπεις κοσμο που γραφουν απιστευτα πραγματα, να αγορασουμε 2 FREMM, 2 Belharra, 4 EPC κτλ, λες και θα κανουμε συλλογη απο πλοια. Δεν θα παραγουμε τιποτα, δεν θα εχουμε χρηματα για ανταλλακτικα, και δεν θα λειτουργει τιποτα.

  Ας αγορασουμε ενα φτηνο σχεδιο πλοιου σε 2 διαφορετικες διαμορφωσεις (δηλαδη Aντιαεροπορικου πολεμου και Γενικης Χρησης) οπως Arrowhead-140/Τype-31, MEKO A-200/MEKO A-300, Sigma ισως και Gowind 3100.

  1. @G_P
   Αγαπητέ φίλε, έχεις απόλυτο δίκιο.η λύση ηταν/είναι το σχέδιο ΑΛΣ, αλλά ξέρεις την ιστορια του.οποτε θα αγοράσουμε ο,τι βρούμε από εδώ και από εκεί γιατί δεν μάθαμε την παροιμία: των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
   Όσο για την πολεμική βιομηχανία μας, οι κυβερνήσεις της Γ’ελληνικης δημοκρατίας, δεν ήθελαν ποτέ να την δημιουργήσουν ,ίσα ίσα ήθελαν όπως έλεγαν να την μετασχηματίσουν σε ειρηνική οπως ελεγαν.βλεπεις,διαχρονικά προτιμούν να παίρνουν δανεικά για να διορίζουν ψηφοφόρους.

 22. Εμεις καιγομαστε για FREMM και FREDA , οι Γαλλοι θελουν να μας δωσουν BELHARRA για
  να μειωσουν τα κοστη της και για να δωσουν και ωθηση στις πωλησεις της.
  Στο τραπεζι απο μερος τους δεν υπαρχει η Gowind για να καταληξουμε στη BELHARRA.
  Αν καταληξουμε σε BELHARRA καλα θα ειναι να μην ανακατευτουμε με κορβετες, ακομα
  και με τις EPC αν δεν υπαρχει σημαντικη συμμετοχη στο κοστος απο την ΕΕ.
  Καλυτερα αντι κορβετες να κατασκευασουμε στο μελλον την BELHARRA του φτωχου
  κρατωντας μονο το σκαρι και οτι αλλο θεωρησουμε απαραιτητο και με φθηνοτερα τα
  υπολοιπα, να εχουμε φρεγατες που θα αντεξουν μια χαρα και στην επομενη αναβαθμιση.
  Στις ΜΕΚΟ 200 ΗΝ λογω μεγεθους η αναβαθμιση θα ειναι κουτση, ειναι κριμα να την
  πατησουμε ξανα και με κορβετες.
  Μεσα σε 15 χρονια 4 FREDA, 4 BELHARRA και 8 BELHARRA του φτωχου με τις τελευταιες
  κατασκευασμενες εδω, ισως να ειναι καλη λυση.

  Αν και καλυτερη λυση θα ηταν ακομα 22 RAFALE μαζι με 4 FREDA και αμυντικη συμφωνια.
  Το ανθρωπακι δυσκολα να κανει κατι τετοιο θα το κανει ο επομενος.

 23. A:A2D FIRST
  B:NEW NAVAL CLASS LATER

  #A: A2D:BRACHMOS SSCM 9X72= $97 MIL/BAT
  600 KM RANGE
  (ST NIKOLAS CREETE-PORTO LAGOS FREE THRASE: 5.8 MIN)
  US CARRYERS KILLER
  OFFENC/DEF.
  NON INTERSEPTED MSSL

  BLAST REASOLD: EQUAL TO AN ORBITALL KINETICK BOMBARDMEND BY SIDE WAYS

  ORB.KIN.BOMB PHISICS:
  2MXO.35CM RAD BY 200 KM HIGHT=IN TERMINAL VELLOCITY 144 TONS OF TNT

  BRACHMOS AFTER INPACT JUST CONTINUES TO EXELLARATE
  (SEE THE TEST VIDEO: BRACHMOS SSCM VS FFG) INDIAN GOV.

  YOU NEAD THIEME BEAFOUR TRK BYE BASTION-P EXP.VERS. BY RUS.

  NEXT STEAP AFTER SA21/S4OO NATO

  PS TUREKY ITS ALLREADY AN SCO/CSTO »OBSERVER»

  CSTO/SCO IS ENEMY OF US

  US WELL LOOK THE OTHER WAY LIKE BE 200 (SAFRAN ENGINES) CASE

  INDIA AND ISRAEL COMEND REASURCH PROGRAMM AND ARM SALE
  (US VS CHINA DEAL)

  ALWSOW BRACHMOSS SSCM ARE AJUST IN RAFALE’S NOW DAYS)

  WAY NOT ITS AFTER ALL AGAINST SCO/CSTO (RUSSIA-CHINA) MEMBER

  AND ITS TROJAN HORSE (TUREKY)TO US/NATO/WEST….

 24. Καλησπέρα σε όλους.γράφω για πρώτη φορά. Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά άρθρα τον τελευταίο μήνα και χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση θεωρώ τα εξής
  Η καλύτερη οικονομικά,γρηγορότερη ως προς την παράδοση ,πιο συμβατή με τα υπάρχοντα όπλα αλλά και επιχειρησιακά συμβατή με τα θέλω του πολεμικού μας ναυτικού , είναι η Ολλανδική.
  Με 600 εκ πέρνει φρεγάτες αξιοπλοες με τον κατάλληλο οπλισμό ραντάρ ηλεκτρονικά και Υποστιρηξη. 4×600(+50 για επιπλέον 16 κελιά) 2.6Δ
  400 εκ για τις ΜΕΚΟ + 200 ή 300 για 2 M που θα είναι εφάμιλλες με τις ΜΕΚΟ και θα επιχειρούν για αλλά 10-15 χρόνια.
  Το σύνολο ~3.3Δ
  Για πιστοποίηση και προμήθεια camm-er και αγορά SM2 αλλά 400 εκ ( εφόσον τα θέλει το ΠΝ) πάμε στα 3.7-3.8
  Και τελειώνεις μια και καλή με τα σκάφη επιφάνειας αγοράζοντας εκτός τις sigma 11514 άλλες 4 10514 με 1.2 Δ τούμπανο μικρές φρεγάτες για ASW ASuW στις οποίες μπορείς να μεταφέρεις και ότι κρίνεις επιχειρησιακά ικανό ως όπλο από τις S.
  Με 5 Δ έχεις 8 νέα αξιολογότατα πλοία(4 AAW-GP και 4 AWS-ASuW)και 6 αξιόμαχα και ικανά να προσφέρουν αναβαθμισμένα σκάφη.
  Εναλλακτικά αγοράζουμε τα 4 πρώτα (11515) ΜΕΚΟ και 2 M και όλα τα χρήματα που περισσεύουν πάνε στη Γαλλία (+ αλλά τόσα ) για 4-5 SMX 31 με scalp naval .
  Βέβαια κανείς δε θα φέρει αντίρρηση στις μπελαρα αν δεχτούν επιτέλους να μας παραχωρήσουν δυο FREMM ( επιχειρησιακά το βέλτιστο νομίζω )
  Ευχαριστώ για οποία απάντηση σχόλιο
  Ευχαριστώ για οποία απάντηση σχόλιο

 25. Αν μερικοί εδω πιστεύουν οτι θα υπογραφή συμβόλαιο για Bel με 3 Sylver ,ρανταρ 300 χλμ 925εκ € σταδιο 2 αν το ξεχάσουν καλύτερα … Ουτε η καλυτερη πρόταση ειναι επιχειρισιακα ουτε Value for money .Δεν υπαρχει καποιος που θα βαλει την υπογραφή του σε τετοιο ετεροβαρές συμβόλαιο .

  Και για να απαντήσω σε μερικούς που θεωρούν την MMSC κακο σκαφος να πω οτι η MMSC HN εχει ανα πλοιο 100εκ € παραπάνω σε Finishing equipment απο την αραβικη προταση … Βαλτε στο νουσας τι μπορει να ειναι αυτο με αυτα που διαβαζετε .. Οποτε η MMSC ΗΝ σε συνολογικο συμβολαιο σταδιο 4 ειναι το ποιο Value for money πλοιο ανάμεσα στις προσφορές που εχουμε διαβάσει, οχι ομως η καλύτερη επιχειρησιακά .

  Οι Γερμανικές μέχρι τώρα ειναι τα καλύτερα επιχειρησιακά πλοία στα 800+εκ .

  1. ARROW HEAD+IVH configuration/ARMAMENT NS200+APAR2+CAPTAS4: 600-650ml

   Οι Γερμανικές A300 που αναφέρεσαι είναι paper project

   Οι ARROWHEAD έχουν eπιλέγeι από δυο ΝΑΤΟΪΚA ναυτικά TESTED &PROVEN

   Οι MMSCrap είναι ΑΠΑΡ’AΔΕΚΤΕΣ από επιχειρησιακής άποψης
   Τόσο από προδιαγραφές επιβιvσιμοτιτας όσο και από επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας

   Οι BELADES είναι πανάκριβες ΑΔΟΚΊΜΑΣΤΕΣ και υποεκσοπλισμενες

   1. @@ arrow, δεν υπάρχει κατι σε προσφορά που να ξέρουμε τι περιλαμβάνει τελικη τιμη σταδίου 2 …. Οποτε μεχρι τωρα ειναι στην απέξω .

    Μονο οι γερμανοι εφεραν προσφορα για 32 κελια + 32 πυραυλους 4πλου κανιστρου Apart 2 +Smart L .Όλοι οι άλλοι 16 και βλέπουμε .Επισης ειμαι σιγουρος οτι οι Ναυρχοι ελιωσαν μολις ακουσα 2 υποβρύχια 214 Apar +Smart L … Ειναι πολυ σοβαρη προσφορα και επιχειρισιακα και σε τιμη . Επισης ειναι η μόνη προσφορά που βάζεις οτι γουσταρης .ΠΧ 32 Aster 30 και 32 ESSMBl2 …

    1. Είναι στην απέξω διότι το παιχνίδι είναι πολιτικο μεταξύ Γάλλων και Aμερικανων οποτε δεν ασχολούνται much!

     Από τεχνικό /επιχειρησιακής και οικονομικής άποψης είναι η καλύτερη πρόταση

     Μην περιμένεις να σου δώσουν οι γάλλοι ASTER /SF για γερμανικές πλατφόρμες

     Ρωτα τους αιγυπτιους!!

     1. @CK
      Οι άστερ είναι γαλλοιταλικοί, δεν ξέρω αν έχουν κι οι Βρετανοί μερίδιο.
      Σαφώς και θα σου δώσουν.

      Το πρόβλημα και ταυτόχρονα το παράδοξο με αυτόν τον διαγωνισμό (θεός να τον κάνει) είναι η απαίτηση ενδιάμεσης λύσης, που μοιάζει η ενδιάμεση λύση πάντα να είναι πιο αξιόμαχη απ την νέα φρεγάτα που θα αγοράσουμε…

    2. Γιατί επειδή έγραψε ο ανώνυμος τις πτήσης 925εκ για Belharra
     (η μονη «πηγή» που αναφέρεται σε τετοιο πόσο αν μπορεί να θεωρηθεί πηγή)
     και μάλιστα χωρίς πυραύλους και υποδομές υποστήριξης,
     πάει να πει ότι ισχύει αυτο το πόσο???

     Και θα το διαδιδουμε παντού ως θέσφατο και δεδομένο, ενώ ειναι γνώστη η αναξιοπιστία της συγκεκριμένης «πηγής»?

     Εδώ αυτό, σε αυτό το μπλογκ που γράφεις δεν έχεις διαβάσει ρεποταζ με τιμές, με όνομα και υπογραφή??

     Μονο του ανώνυμου οι «πληροφορίες» έχουν αξία για εσένα, δεν εχουν οι επώνυμες αναφορές???

     Δεν τα είδες τα παρκαρισμένα ΑΒ στον Ναύσταθμο?
     Δεν τα έμαθες τα νέα προ εξάμηνου πως έκλεισε το θέμα των φρεγατων μηδενικού ρολού
     με το υπέρ ραντάρ, με τους 4 ΜΚ-41 και τους 40kt, και τις νέες 1200 θεσεις εργασίας στα ανύπαρκτα πλέον σούπερ ναυπηγεία της χώρας μας?

     1. @PANOS
      Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το ποσό για τα MMCS, παρά που έχει επισημανθεί και για αυτά ότι δεν ισχύει (ούτε είναι λογικό) το πόσο του 1billion(με όλα μέσα) που συνεχίζουν μερικοί να αναφέρουν.

   2. Οι Α300 ειναι απλα μεγενθυνση υπαρχοντος σχεδιου και τα 214 οταν τα αγορασαμε ηταν paper project.
    Aν επιθυμεις ποιοτικη υπεροχη επενδυεις σε κατι νεο και ικανοτερο αλλιως παιρνεις MMSC.

  2. Βρε ανθρωπε δεν ηρθε εδω η ΛΜ προσφατα και εκανε παρουσιαση του σκαφους στους αρμοδιους; Τι περιελαμβανε η προταση θυμασαι;
   https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-teleytaia-amerika/
   Το Σαουντικο πλοιο ουσιαστικα. Αν θελουμε εξτρα μπλιμπλικια ανεβαινει ο λογαριασμος.

   1. Η προσφορα εξελίχθηκε .Το ΠΝ συζήτησε τις μεγαλυτερες δυνατότητες που μεχρι το αθρο Link Που εχεις βαλει δεν ειχε γινει …Οι προσθηκες που εγιναν κοστίζουν 100εκ ανα σκαφος …

     1. Αααα καλα. Σαν αυτο με τα ΑΒ που ειναι δεμενα στο ΝΚ απο περσι τον Μαιο και τοοοσα αλλα. Καλα κρασα….

  3. Ρε Διγεννή, οι MMSC -αν υποθέσουμε οτι λύθηκαν τα προβλήματα του συστήματος πρόωσης – θέλουν κι ένα πετρελαιοφόρο δίπλα τους να τις ανεφοδιάζει καύσιμο, θα μας τρελάνεις?
   Δεν έχει καν σημασία τι οπλισμό φέρουνε.

   Εκτός αν τις θέλουμε μόνο για το δυτικό Αιγαίο..

   1. Ρε συ μην ακους τριχες δεξια και αριστερά … Το σύστημα κίνησης ρυθμίζετε διαφορετικά και πιστοποιείτε για τις επιδόσεις που θελουμε και τις αντοχες που θέλουμε .Ποιος παπαρ τα λεει αυτα οτι θα παρουμε τετοιο σκαφος με τετοια εμβελεια και καταναλωση ? Ρε συ κατάλαβε ότι αυτα που λες ειναι αναπαραγωγή κατευθυνόμενης προπαγάνδας . Δεν προκειται να μπουν υπογραφες για 925 εκ € πλοιο με 3 Sylver στο σταδιο 2 οσο και να το θελουν μερικοι δημοσιογραφοι !!!

     1. Fotis η MMSC HN εχει 510εκ με Finishing equipment χωρις οπλα,χωρις Fos ,χωρις εκπαίδευση και παρελκόμενα …
      1 δις κοστίζει με ολα μεσα που οι περισσότεροι δεν μπορουν να δωσουν καν προσφορα γιατι τα πλοια δεν ειναι υπαρκτα και δεν ξέρουν κοστοι ενω το USN σε εντασει κατευθείαν στην δικα του υπαρκτή αλυσίδα υποστήριξης .

    1. Σου δίνω παραπάνω το comprison με τις εμβέλειες MMSC/GOWIND/MEKO!!

     Το πλοίο για να έχει αξιοπρεπή εμβέλεια πρέπει να πλέει με ..10 KNOTS!!

     ΔΕΝ μπορεί να ακολουθήσει τον υπόλοιπο στόλο στις επιχειρήσεις

     Δεν τα είδες τα νούμερα???

     Θα πρέπει να έχει βυτιοφόρο από πίσω η να γυρίζει πίσω σε λιμάνι για ανεφοδιασμό

     Το σύστημα προώθησης είναι optimized gisa συνεχής πλεύση 240knots όπως ήταν η απαίτηση στα LCS

     Δεν είναι για κάνει συνεχής πλεύση με 18knots όπως οι MEKOας πούμε

     1. Ρε συ αυτα που μου λες ειναι ρυθμισεις LCS οχι MMSC … Μην ερχεσε εδω και μου λες μπαρουφες πωληταδων και Brocures !!!

     2. Τα νούμερα είναι από τη παρουσίαση της LM για τα MMSC!!
      Δεν έχει ανεβεί το σχόλιο επειδή έχει links
      MMSC:Με 14knots έχει εμβέλεια 2500nm
      Oi MEKO @18knots 4100NM
      GOWIND:@15KNOTS: 3700NM!!!

     3. CK έχει πήξει στην μπροσουρα . Οπως τοτε που δεν μπορουσες να καταλαβεις οτι το active radar homing του ESSMbl2 ειναι ιδια τεχνολογια με του Camm . Μεχρι να καταλαβεις οτι ειναι τα ιδια μου τα ειχε κανεις @@

     4. @Digenis
      Σου ξαναγράφω πως τα νούμερα εμβέλειας /tαχυτητας @MMSC είναι από τη μπροσαρα της LM!!

      Δεν έχω κάνα MMSC να το δοκιμάσω μονο μου

      Τώρα για τα ESSM/CAMM που γραφεις όπως έχω γράψει δεν ασχολούμαι με μπούρδες
      και μπουρδιτσες!!

     1. @Digenis
      Απο τον ανώνυμο της πτησης???
      Αυτόν που δεν εχει ακούσει πότε το SPY-6 και δεν ξέρει τι ραντάρ θα φορέσει η FFGX?

      Το ρεπορταζ σε αυτό εδώ το μπλογκ που είναι επώνυμο δεν σου κάνει?
      Θα προτιμούμε τα ανώνυμα αυτών που είναι καταφανώς άσχετοι?

      Άλλο τι διαβάζουμε απο εδώ και απο εκεί, και τι μεταφέρουμε ή υιοθετουμε ως βάση σηζητησης!

     2. @Digenis
      Περα απο την αναξιοπιστία του αρθρογράφου,
      Την τελευταία παράγραφο του αρθρου την πρόσεξες?

      Σου την θυμιζω:
      «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι τιμές προέρχονται από δημοσιογραφική έρευνα, από ανοιχτές πηγές (υπογεγραμμένα συμβόλαια άλλων Πολεμικών Ναυτικών), δημοσιογραφικές πηγές (όπως για παράδειγμα τα εξαιρετικά ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου από την Καθημερινή) κοκ. Καμία εταιρεία δεν αποκαλύπτει τις τιμές των πλοίων, πριν την τελική διαπραγμάτευση, προκειμένου να μην δώσει πλεονέκτημα στους ανταγωνιστές.»

      Ο τύπος στο τέλος το γυρίζει… δεν είδα δεν ξέρω τπτ !
      Δλδ μας λέει οτι δεν έχει πληροφορίες απο δικές του πηγές,
      Εχουν λόγο σοβαρό το την γράφουν αυτην την παράγραφο!

      Ελα όμως, που μόνο μια τιμή από όσες αναφέρει, δεν εχει ξανά γραφεί ΠΟΥΘΕΝΑ άλλου, αυτήν των 925εκ για Belharra χωρις πυραύλους και χωρίς υποδομές υποστηρίξεις/υποστήριξη!!!

      Το αρθρο γράφτηκε ειδικά για να αναφερθεί αυτή η τιμή!
      ΔΗΛΑΔΗ και πόσο ακριβοί είναι δήθεν οι Γαλλοι σε αντιπαραβολή με το πόσο τελικά χαμηλή είναι η τιμη κατασκευής των MMSC και πως το ΠΝ ειδικά για τις MMSC ζητα τις πανάγιας τα ματια γιαυτό και διπλασιάζεται η τιμή της στα 1δις χωρίς προσθήκη νέων συστημάτων. Όλα τα άλλα είναι γαρνιτούρα !

      Μέχρι τώρα τον «ανώνυμο» της πτησης τον έχω χαρακτηρίσει ευγενικά ως άσχετο (σε αντίθεση με άλλους σχολιαστές που δεν είναι τόσο επιεικείς).

      Άλλα τα κείμενα του δείχνουν ότι μάλλον είναι ΚΑΙ κάτι άλλο!

     3. @ PANOS

      Ούτε και εγώ μπορώ να δικαιολογήσω αυτή τη τιμή

      Οι Γάλλοι το πληρώνουν 795 mil με τον φπα 24%

      Για εμάς μιλάμε για ένα επιπλέον A70VLS
      που οι γάλλοι πιθανά να βάλουν στα δικά τους και να πληρώσουν το κόστος αναπτυκsης

      ένα STRALES 10MIL?/SHIP

      ένα ecm που πάλι κατά το συγκεκριμένο αρθρο το κόστος το αναλαμβάνει η εταιρία

      το RAM: Που είχε αναφερθεί στα 100MIL για δυο συστήματα και ολοκλήρωση στο πλοίο

      Τώρα η Γαλλική τιμή έχει το φπα 24% *795= 191 mil

      που εάν εμείς τα πάρουμε από τη Γαλλία αφαιρείται όπως έχουμε συζητήσει

      Οποτε κανονικά το πλοίο με τα παραπάνω πρέπει να μας έρθει και κάτω από τα 795 που πληρώνουν οι Γάλλοι

      Μιλάμε πάντα χωρίς όπλα και FOS

      Τώρα εάν έχει κοστολογηθεί η κατασκευή τους στην Ελλάδα τότε δεν αμφιβάλλω πως το κόστος μπορεί να φτάσει σε τέτοια τιμή!!

    2. Το ότι έχει 510 εκατομμύρια χωρίς όπλα, υποστήριξη, εκπαίδευση δεν μας νοιάζει. Αυτό που μας νοιάζει είναι η τελική τιμή η οποία είναι εξαιρετικά ακριβή για αυτά που προσφέρει ένα πλοίο με τον οπλισμό της μμσψ. Αυτό το περιβόητο «finishing equipment» που λέτε όλη την ώρα από που προέκυψε; Δεν υπάρχει πουθενά άρθρο που να το αναφέρει. Η μμσψ Σαουδικής Αραβίας κοστίζει 1 δις δολάρια. Με τις αλλαγές του ΠΝ για αλλαγή πυροβόλου, +3 κελιά, nsn αντί harpoon, Ram αντί για SeaRam και το captas 2 το κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δις δολάρια (γύρω στο 1.1 δις δολάρια). Αυτά περί finishing equipment που λέτε ή δεν υπάρχει ή θα προστεθεί στο πόσο που προανέφερα.

     Όπως και να έχει το πλοίο δεν αξίζει. Είναι ακατάλληλη και πανάκριβο.

     1. https://www.defence-point.gr/news/lm-mmsc-48-ores-prin-tis-ekloges-pige-lor-toy-pn-apantisi-dyo-evdomades-meta-ti-niki-tis-nd

      Δες εδω .Στην πρωτη προσφορα 2018 η τιμη ηταν 3,54 δις ευρώ.Τωρα η προσφορα εχει πιασει 4 δις € μετα απο διαπραγματευσεις που ξερουμε οτι εγιναν και προστεθηκαν πραματα .Τα οπλα δεν αυξηθηκαν εκτος ισως τα οπλα για 3 κελια EXLS .Οποτε αυξήθηκες το finishing equipment ,τα ηλεκτρονικα με λιγα λογια και τα 3 κελια .100εκ ειναι αρκετα λεφτα ανα πλοιο για παραπανω εξοπλισμό !!!

    3. Α! Πείτε μου έτσι να καταλάβω. Δηλαδή η όλη θεωρία σας περί finishing equipment βασίζεται στο ότι αυξήθηκε η τιμή της σαουδαραβικής έκδοσης. Το ότι ίσως αυτό να οφείλεται σε επιπλέον φόρτο όπλων δεν σας πέρασε από το μυαλό; Στο ότι αυτά τα έξτρα 100 εκατομμύρια ανά πλοίο μπορεί να οφείλονται στην προσφορά δεύτερου φόρτου essm, στην προσθήκη asroc, ExLs, Strales, captas-2, Ram αντί για SeaRam (το Ram είναι κατά 10 εκατομμύρια ακριβότερο), nsm αντί για harpoon; Αν εγώ αγαπητέ κάνω εικασίες τότε εσείς τι κάνετε;

     1. Το αρθρο της πτησης ηταν αναλυτικότερο για το τι περιέχει παραπάνω απο την αραβικη σε finishing equipment .Οχι τελειως αναλυτικο ομως . Και απο αυτα προκειπτει η διαφορα τιμης . 110 εκ ανα πλοιο σταδιο 4 …

      MMSC-HN: 510 εκ. ευρώ / Η τιμή των 4 σαουδαραβικών MMSC στοίχισε περίπου 2 δις δολάρια, ή 500 εκ. δολάρια ανά πλοίο. Η αντίστοιχη τιμή για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη, καθώς η MMSC-HN θα έχει επιπλέον 3 κελιά (Single Cell Launchers), STRALES, δυνατότητα για VL-ASROC, ανώτερα συστήματα για εντοπισμό υποβρυχίων, παραπλάνησης και αντιμετώπισης τορπιλών. Να σημειώσουμε πως οι Σαουδάραβες πλήρωσαν με επιπλέον 400 εκ. δολάρια την ανάπτυξη της δικής τους MMSC, και η ελληνική, που έχει βάση της σαουδαραβική, δεν θα επιβαρυνθεί με κόστη ανάπτυξης. Τώρα, η MMSC-HN έχει δώσει και κόστος #4 ή Τιμή #ΠΝ, που φτάνει το 1 δις, με πολλαπλούς φόρτους, FOS, εκπαίδευση (με δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων και υποδομών). Η τιμή αυτή αναμένεται να συμπιεστεί περαιτέρω μετά την LOR. Για να είμαστε δίκαιοι, οι Αμερικανοί μπορούν να δώσουν τιμή διότι έχουν στοιχεία κόστους υποστήριξης και συντήρησης για τις LCS, ενώ οι τιμές είναι “κλειδωμένες” από το USN (Contracted Integrated Logistics Package μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του USN στο θέμα της υποστήριξης των πλοίων του). Τονίζουμε πως η τιμή του περίπου 1 δις δεν πρέπει να συγχέεται με την τιμή των 510 εκ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι με δυνατότητα εκτόξευσης 44 ESSM.

      https://navaldefence.gr/cost-for-each-belhrra-mmsc-sigma-11515/

     2. Το άρθρο της πτήσης???

      : )

      Διγενή, αν παίρνεις τα στοιχεία σου απ την ΠΤΗΣΗ, τα τελευταία έγκυρα είναι περίπου ενάμισι έτος παλιά. 🙂

      Υ.Γ. Η ΠΤΗΣΗ δεν είναι αυτό που ήταν. Δεν σου κάνει εντύπωση που ενώ όλα τα μπλόγκ και περιοδικά του χώρου την βγάζουν με δυό τρείς δημοσιογράφους η ΠΤΗΣΗ ξαφνικά πριν ένα ενάμιση έτος απέκτησε μια στρατιά με περίεργα ονόματα? Και μάλιστα στην αρχή τα Ελληνικά τους ήταν γεμάτα λάθη, κι απ ένα σημείο και μετά τα λάθη κοπήκανε? Ήτοι έπιασε δουλειά επιμελητής φιλόλογος? (Το οποίο θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο για όλα τα ΜΜΕ αλλά μπα, οι άλλοι είναι τσίπηδες μόνο η ΠΤΗΣΗ είναι χόυβαρντου ..)

    4. Για την ενισχυμένη ανθυποβρυχιακή σουίτα τα είπαμε. Θα έχει captas-2 και ένα ακόμα συρόμενο. Συνδιασμός πολύ κατώτερος από αυτόν συρόμενου-τόρπιδας. Το πλοίο θα έχει ακριβώς αυτά που έλεγα τόση ώρα. Τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι κρυμμένα υπερόπλα που θα αυξήσουν την μαχητική ικανότητα του πλοίου όπως εσείς πιστεύετε στο πόσο των 100 εκατομμυρίων.
     Το Strales είναι κάπου στα 10-15 εκατομμύρια ακριβότερο από το 57mm. Το Ram είναι ακριβότερο κατά 10 εκατομμύρια από το SeaRam. Οι nsm έχουν διπλάσιο κόστος από τους harpoon. + το captas-2, +3 κελιά, +asroc. Βουαλά. Ορίστε που πήγαν αυτά τα έξτρα 100 εκατομμύρια. Όσο για τα αντίμετρα όλα τα πλοία μπορούν να φέρουν. Δεν είναι κάτι μοναδικό στις μμσψ.

     Και επαναλαμβάνω για τελευταία φορά. Το πλοίο είναι πολύ ακριβό για αυτά που προσφέρει.

    5. @Digenis
     Δεν ακούω τρίχες δεξιά κι αριστερά την παρουσίαση της LM ακούω.
     Οι MMSC σε οικονομική ταχύτητα είναι πάναργες, σε κανονική ταχύτητα έχυν πάνμικρη ακτίνα δράσης.
     Χώρια τα χίλια μύρια όσα άλλα προβλήματα.

     Δεν κάνουν.
     Το τυράκι είναι τα ναυπηγεία, η φάκα οτι θα μείνουμε χωρίς ναυτικό ανοιχτής θαλάσσης.

     Δεν κάνυν ξαναλέω. Δεν ξέρω καν γιατί το συζητάμε.

     1. Δεν μπορώ να πιστέψω οτι το ΠΝ θα επιλέξει κατι που δεν του ταίριαζε σε θεμα ταχυτητας εμβελειας cruise Speed .. Απλα »αγχωνεσε» παραπανω απο οτι πρεπει και γινεσε επιρρεπείς σε διάφορες ειδήσεις που προκύπτουν από τον ανταγωνισμό απλα για προπαγανδα … Χαλάρωσε …Αλλοι ξερουν καλυτερα τι ταχυτητα πρεπει να εχει με τι εμβελεια και με ποση κατανάλωση.

     2. @Digenis

      Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορα πως οι επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας για τα MMSC είναι από τη τελευταία παρουσίαση της LM!!

      https://defencereview.gr/wp-content/uploads/mmsc_hellenic_navy.jpg

      Το πλοίο ήταν σχεδιασμένο για να πλέει με πάνω από 40KNOTS συνεχώς με αεριοστροβίλους και το waterjet

      Όχι για να πλέι συνεχώς με τους diesel @ 15-18knotsόπως μια φρεγάτα ας πούμε!!

     3. Βρε συ Digenis, τα στοιχεία για την εμβέλεια των MMSC είναι απ την παρουσίαση της LM που έκανε πρι κανα μήνα, για ποιούς ανταγωνιστές μιλάς?

      Ψάξε μόνος σου, και θα δεις.

  4. Θέλετε να μάθετε τι περιλαμβάνουν αυτά τα 100 επιπλέον εκατομμύρια στην μμσψ;

   Strales αντί για το 57mm
   +3 κελιά (ExLs)
   Ram αντί για SeaRam
   Captas-2 αντί για το αμερικάνικο συρόμενο που δεν θυμάμαι πoiο είναι
   8 NSM αντί για Harpoon

   Και εσείς πιστεύετε ότι αυτό το πλοίο αξίζει 1 δις και μάλιστα ότι είναι το καλύτερο vfm; Πολύ περίεργο. Το ίδιο σίγουρος ήσασταν όταν λέγατε ότι το πλοίο θα έρθει με 24-32 κελιά, SM-2 και ραντάρ σταθερής διάταξης . Τελικά ήρθε με 11 κελιά, μόνο essm και το ανεπαρκές (σε σχέση με τον ανταγωνισμό του) trs-4d. Το πλοίο είναι κατώτερο των ανταγωνιστών του σε εξοπλισμό, τιμή, αξιοπιστία, χαρακτηριστικά πλεύσης και επιβιωσιμότητα. H Arrowhead 140 είναι το καλύτερο vfm.

   1. Ο Harpoon και ο NSM ειναι στάδιο 3 και 4 δεν ειναι στάδιο 2 .
    Μένει λοιπόν στο σύστημα Strales που δεν κοστίζει πάνω απο 10-15 εκ ,τα 3 EXLS και πιθανόν η διαφορά κόστους Captas2 απο Captas 4 αντε να ειναι 5 εκ . Το Ram ειναι φθηνοτερο στο σταδιο 2 απο Sea Ram γιατι δεν εχει δικο του ρανταρ . Οι πυραυλοι πληρωνονται με το κοστος να μπαινει στο σταδιο 3 .

    Υποψιαζομε οτι περιλμβανει ολα τα καλούδια των Mission Module οπως RMMV, MFTA,τα νεα συρόμενα δολώματα 61 και τους νέους παρεμβολής .Και επετε συνεχεια για να φτασουμε τα 100 .

    Και ναι οντος αυτο το πλοιο υπολείπεται επιχειρησιακά των υπολοιπον προσφορων κυριος σε ΑΑ και ρανταρ. Αλλα εχει 510 και με ολα αυτα μεσα ξερουμε τελικο κοστος 1 δις .Επετε παραπανω διαπραγματευση που θα ριξει κιαλο το τελικο κοστος .

    1. Αν και έχω τις αμφιβολίες μου για όλα αυτά τα »καλούδια», τα οποία και πάλι δεν θα αυξήσουν την μαχητική ικανότητα του πλοίου, πιστεύω ότι η μμσψ δεν αξίζει . Το mfta είναι και αυτό συρόμενο. Άρα δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από το captas-2. Όσο για την τιμή 550 εκατομμύρια έχει η Sigma 11515 συρόμενο σόναρ ,σόναρ τόρπιδος, 16 κελιά και 1 ραντάρ ενώ με 600 εκατομμύρια έχει 2 ραντάρ. Η Arrowhead 140 έχει 500 εκατομμύρια αρχική τιμή με 32 κελιά (mk41). Τέλος αμφιβάλω στο εάν υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση μιας και το ΠΝ δεν είναι και τόσο χαρούμενο στην ιδέα αποστολής LoR για μμσψ. Απλά στην αρχή οι επιτελείς είδαν την μμσψ ως ευκαιρία απόκτησης A.B. Επειδή οι αμερικάνοι μας ξεκαθάρισαν ότι ΑΒ δεν θα μας δώσουν τότε το ΠΝ έπαψε να ενδιαφέρεται για αυτά τα πλοία.

     ΥΓ. Το πλοίο είναι ελαφρά οπλισμένο ακόμα και με τα δεδομένα της δεκαετίας του 2000. Το 2030 θα είναι μια αρχαιολογία. Δεν κάνει για κύρια μονάδα μάχης του ΠΝ ότι και να προστεθεί. Επίσης οι περιορισμοί για ένα πλοίο 4.500 τόνων και 115 μέτρων μας δείχνουν ότι το πλοίο δεν σχεδιάστηκε καν ως μια κύρια μονάδα μάχης.

     1. Απο οσο θυμάμαι οι MMSC HN εχει 53 πυραυλους μεσης και μικρης ακτινας …Δεν το λες και μικρες δυνατοτητες ,ουτε πλοιο 2000 !!! Απο τα υπολοιπα, το τοναζ εχει να κανει και με το συστημα μετρητης των αμερικανων Short Και long . Η αραβικη εκδοση ειναι 3600τ .

      Αν τωρα υπαρχει καλυτερη προταση επιχειρισιακα σε καλύτερη τιμη να το συζητησουμε ,αλλά δεν υπαρχει …Εικασίες κάνεις . Προς το παρον οι MMSC HN ειναι καλυτερη επιχειρησιακά και σε καλυτερη τιμη από την Α200 και απο την Bel FR .

    2. Επιμένεις δηλαδή να πάρουμε αλουμινόχαρτο με κατώτερο ραντάρ, χωρίς σόναρ τρόπιδος, χωρίς τορπίλες και με 1Χ8 MK 41???
     Σε τιμή 1 δις το κομμάτι???
     Όχι φίλε χίλιες φορές Μπέλ η κάτι άλλο.
     Μην αναφερθώ στα ΑΒ που ήρθαν τον Μάιο του 2020 η ότι μπορεί να μας τα έδιναν τώρα σαν ενδιάμεση λύση η ότι τα ΑΒ και του πουλιού το γάλα έγιναν γέρικα τίκο τα οποία με την σειρά τους έγιναν LCS τα οποία με την σειρά τους έγιναν τα 2 πρώτα MMSC των Αράβων….
     Έρχεσαι εδώ λοιπόν να επικαλεστείς την εγκυρότητα της πτήσης και διάστημα που έχει πέσει σε όλα έξω και έφτασε στο σημείο να μας πει ότι το ραντάρ της MMSC είναι σχεδόν ίδιο σε επιδόσεις με το ραντάρ της Belhara.
     Όχι φίλε δεν θα πάρουμε άλλο ΣΑΝΟ….

   2. Και η Sigma 11515 έχει 85 πυραύλους μέσης-μικρής εμβέλειας. Η Arrowhead 140 μπορεί να έχει 149 πυραύλους μέσης-μιρκής εμβέλειας. Μπορεί οι 56 πύραυλοι να ακούγονται πολλοί αλλά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό είναι λίγοι. Ως προς τις εικασίες το ίδιο μπορώ και εγώ να πω για εσάς και τον χαρακτηρισμό της μμσψ ως «το καλύτερο πλοίο που μας έχει προσφερθεί». Είναι το χειρότερο πλοίο που μας έχει προταθεί με αντικειμενικά κριτήρια.

    1. Για πες μου εσυ γιατι να βαλω 85 πυραυλους μεσης ακτινας σε ενα πλοιο ? Δεν υπαρχει λογικη σε αυτο που λες …32 μεσης ειναι το Max Που ειναι λογικό … Τα υπολοιπα ειναι κοστοι χωρις λογο οποτε και αδιάφορο ανταγωνιστικα αν τα έχει η Sigma των 600εκ σταδιο 2 .
     Να στο πως διαφορετικά τα 90 εκ διαφορα μιας βασικης σιγμα με την MMSC HN ειναι ασκοπα να τα πληρωσουμε .Η σιγμα δεν θα γινει αντιαεροπορικη με 90εκ παραπάνω .

     1. Η Sigma στα 600 εκατομμύρια έρχεται με 2 ραντάρ (APAR 2 + ;). Και υπάρχει χώρος για + 16 κελιά.

      Τους 64 essm τους έδωσαν σαν παράδειγμα για την μέγιστη μεταφορά αλλά μάλλον ψάχνατε αφορμή για χαζή δικαιολογία υπέρ της μμσψ. Μπορεί να είναι 32 essm και 8 asroc για παράδειγμα. Κάτι που στην μμσψ δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε καθώς υπάρχουν μόνο 8 κελιά (+3 στην καλύτερη περίπτωση). Η Sigma έχει και καλύτερο ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό μιας και διαθέτει σόναρ συρόμενο και τόρπιδας σε αντίθεση με την μμσψ που έχει μόνο το συρόμενο.

      Για τα 90 εκατομμύρια τώρα. Πέραν του ότι η Sigma θα είναι καλύτερο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο θα έχει, όπως προανέφερα, 2 ραντάρ. Με ένα ραντάρ κοστίζει 30-40 εκατομμύρια παραπάνω από την μμσψ.

 26. Πιστευω αν οι γερμανοι εδιναν και 2 Φ123 ως ενδιαμεση και 3-4 ναρκοθηρευτικα (θα ηθελα βεβαια και να μας αναβαθμιζαν ολο το αποθεμα των SUT) το ειχαν παρει απο τα αποδυτηρια το ματς….

 27. DEAR CK
  I UNDESTAND THIAT YOU TRY TO HELP MEE
  THANKS

  I HAVE TYPE 4 DYSLEXIA NON REAPERABLE
  THE ONLY WAY TO SAY SOMENTHING IN PAPER IS IN ENGL.

  I CAN UNDERSTAND EVERITHING IN GREEK/ENG/FRA
  BUT
  THE ONLY WAY I CAN RIGHT DOWN ENITHING IS IN ENG.

  EVEN IN THIESE SHAPE(ENGL)

  THANKS AGAIN

 28. Παρακολουθω αυτές τις συζητήσεις -προτάσεις εδώ και αρκετά χρόνια εδώ και σε αλλά site και εδώ και καμία εβδομάδα άρχισα να σχολιάζω και εγώ συγκρατημένα.Εχω κάποιες προτιμήσεις για το τι θα ήθελα να πάρουμε,βάση των περιγραφών και των σχολίων.Δεν κατέχω όμως την πραγματική γνώση για αυτά τα τόσο περίπλοκα και εξειδικευμένα συστήματά επειχηρισιακα και γεωοικονομικοπολιτικα.Θα μιλήσω για αυτό που πραγματικά βίωσα,βιώνω και ξέρω.Ο στρατός που έχω την τιμή να είμαι ενεργώ μέλος του χρειάζεται από κάλτσες μέχρι δεν ξέρω καιγω τι για να βγει από την εικόνα του Βιετνάμ και της Κορέας.Το καλοκαίρι έβλεπα από το παράθυρο μου το Oruc reis και τον στόλο τους,την ώρα που αφήσαμε τις δουλειές στην μέση για να πάρουμε θέσεις.Ταυτοχρονα να χτυπάει το τηλ από συγγενείς και φίλους που με ρωτούσαν με αγωνία πως να κινηθούν.Εμεις είμασταν εκεί που έπρεπε στο δεκάλεπτο και standby για μέρες.Το 87 Το 96Το 20 δεν αλλάζει για εμάς.Παντα εκεί που πρεπει.
  Ευχομαι οι υπεύθυνοι να τους φωτίσει ο θεός να πάρουμε βάση των δεδομένων το καλύτερο και όσο γίνεται συντομότερα.
  Με εκτίμηση για τον φιλοξενία.

  1. Να στε καλά για το σχόλιο σας και για αυτά που πρσφέρετε στην πατρίδα. Μακάρι να είναι οι υπεύθυνοι να λάβουν την απόφαση (είτε σωστή είτε λανθασμένη) και να μην υπάρξει ξένη εμπλοκή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα

 29. Παρατηρήσεις επί του άρθρου:

  1. Η Gowind 1000 δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Το σχέδιό της στηρίχτηκε στο πλοίο της φωτογραφίας, το οποίο δεν είναι κορβέτα – είναι OPV (Gowind OPV «L’Adroit»). Σε αυτό αναφέρονται τα στοιχεία που γράφηκαν (ταχύτητα, εμβέλεια, αισθητήρες, κλπ). Έχει εκτόπισμα 1450 τόνους (παρά το όνομά του), ελικοδρόμιο και ράμπες στο πίσω μέρος για φουσκωτά. Ο οπλισμός του, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, αποτελείται από ελαφρά πυροβόλα και πολυβόλα – ο οπλισμός που αναφέρεται στο άρθρο απλά δεν υπάρχει. Και πλέον, ο τύπος λέγεται OPV 87, με εκτόπισμα 1650 τόνους και ταχύτητα 20 κόμβους.

  2. Η Gowind 2500 περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS σε όλες τις εκδόσεις της.

  3. Δεν υπάρχει Gowind με περισσότερους από 16 Α/Α πυραύλους – μάλλον δεν υπάρχει χώρος για παραπάνω. Τα ΗΑΕ έχουν 16 ESSM, οι λοιποί 16 Mica.

  4. Ο VL MICA πράγματι προσφέρεται σε δικό του κάνιστρο/εκτοξευτή, αυτή είναι μια ωραία πληροφορία! Το σύστημα έχει ύψος <4 μ και ζυγίζει 480 κιλά, 7,68 τόνους οι 16, ένα ελαφρύ σύνολο κατάλληλο για μικρά πλοία.

  5. H Thales ελέγχεται από τους Γάλλους (25% γαλλικό δημόσιο, 25% Dassault) αλλά τα NS-100 και 200 φτιάχνονται από τη Thales Netherlands και οι καλοί μας φίλοι θα διαπραγματεύονται χρόνια για να τα αποφύγουν… Αν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ, όπως τα ΗΑΕ, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα.

  1. Το νο 4 φανταζει μια ωραια περιπτωση και ως CIWS (ειχα προτινει Α35 με 16 Κροταλ μκ3) αντι του RAM, αλλα και για εγκατασταση στις ΜΕΚΟ αν αναλαβουν να τις εκσυγχρονισουν οι Γαλλοι.

 30. Ιδανικά:

  3 Μπελ ελληνικης διαμόρφωσης για 3δις.
  Απο’τι ξερουμε 4 gowind2500 = 1.2δις.
  Οποτε 3 Μπελ ελληνικης διαμόρφωσης στα 3 δις + 5 ΝΑΙ 5!! Gowind 2500 για 2δις (εχω υπολογίσει την κάθε μια στα 400μάλιστα με οπλα κ φος) = 5δις
  Βαλε 2 εκσυγχρονισμένες λαφαγεττε στα 300 πχ κ υπντειτ μεκο κ εισαι στα 5.7δις κ εχεις αναβαθμίσει κατακόρυφα τον Στολο σου κ 14 μαχιμες ετοιμοπολεμες μονάδες.

  Αλλιως: 2 Μπελ κ ΟΧΤΏ (8!!!!!) gowind2500 375 η καθε μια. 10 νεες κορβετοφρεγατες + 2 λαφαγεττε κ έχουμε 16 ετοιμοπολεμες μοναδες, αν κ προτιμώ το πρώτο σενάριο για τον απλο λόγο οτι η μπελ πχ με 32 αστερ 30 ειναι κορυφή, ειδικα2 αν εχει δίπλα της κ απο 2 gowind 2500/meko200 που μπορει να ηγηθεί!!!

  1. @ Βασιλης

   -1000

   Εντελως οτι να ναι. Αυτα που γραφεις ειναι εκτος πραγματικοτητας..

   2 Βelhara και 8 Gowind και 2 Lafayette, Μαλιστα. Δηλαδη μας προτεινεις να κανουμε συλλογη απο Γαλλικα πλοια στον ναυσταθμο και να μην δουλευει ΤΙΠΟΤΑ. Και φυσικα με κατι τετοιο θα ειχαμε ελαχιστη βιομηχανικη συμμετοχη, δηλαδη πεταμενα χρηματα στις Γαλλικες τσεπες.

   Λιγο πολυ οτι καναμε με τους πανω απο 12 διαφορετικους τυπους ελικοπτερων που εχουμε στις Ενοπλες Δυναμεις και τα Σωματα Ασφαλειας (NH-90, Super Puma, SH-70, Apache, Chinook, UH-1, AB212, Κιοwa, Dauphin, EC-135, ΒΟ-105, Α109, προσεχως ΜΗ-60), με αποτελεσμα να μην εχουμε ανταλλακτικα για κανενα και ετσι να πετανε μονο ελαχιστα ελικοπτερα συνολικα.

   Δεν ειναι στραβος ο γυαλος, στραβα αρμενιζουμε.

   1. Θα συνεχισω, ας δουμε τι εκαναν οι ορθολογικοι Τουρκοι.

    Γραμμη παραγωγης για ελικοπτερα Blackhawk, ολα τα ελικοπτερα τους τα κατασκευαζουν στην Τουρκια, μπορουν ευκολα να τα υποστηριζουν και να παραγουν ανταλλακτικα κτλ

    Γραμμη παραγωγης για επιθετικα ελικοπτερα Τ-129, τα κατασκευαζουν στην Τουρκια, μπορουν να τα υποστηριζουν ολα, κανουν και εξαγωγες πλεον.

    Γραμμη παραγωγης για F-16, τα κατασκευαζαν στην Τουρκια, εκαναν και κατασκευη των Αιγυπτιακων F-16

    Γραμμη παραγωγης των Αυτοκινουμενων Κ-9 Thunder των 155 χιλιοστων ( Firtina) απο τη Νοτια Κορεα, και ετοιμαζονται και για τα Κ-2 Black Panther (Altay).

    Η Ελλαδαρα τι εκανε με τους πανσοφους πολιτικους της??? Αγορα 20 ΝΗ-90 με πολιτικα κριτηρια, αγορα Super Puma με πολιτικα κριτηρια, αγορα SH-70 με επιχειρησιακα κριτηρια, αγορα F-16 αλλα και Mirage-2000 με πολιτικα κριτηρια. ΜΗΔΕΝ βιομηχανικο εργο, ΜΗΔΕΝ μεταφορα τεχνογνωσιας, ΜΗΔΕΝ εργασια, 20% διαθεσιμοτητα.

    Μπραβο μας, παραδειγμα προς αποφυγη διεθνως. Εμεις η Ινδια και η Αιγυπτος.

   2. Ειλικρινά δεν με ενδιαφερει η βιομηχανια μας οσο κακο κ αν ακουγεται.
    Αν εσυ το θεωρεις κακό να εχεις 8 νεα πλοια μεταξύ τους 3 μπελ ελληνικής διαμορφώσεις ε κατσε φαε τις σαρανταρες Σ στα μουτρα κ βγαζε γουστα με σαραβαλα made in usa κ μην ακούω μετα οτι πρέπει να αντικαταστήσουμε τοσες φρεγατες

 31. @ Fylax1970
  Αγαπητέ φίλε είναι μεγάλη τιμή που συμμετέχεις στη συζήτηση και ενα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που αδιάλειπτα κάνεις και είναι μακράν το σημεντικότερο σε σχέση με τους περισσότερους από εμάς των οποίων η συμμετοχή περιορίζεται στην καταγρφή σχολίων και γνωμών.

  Αναφορικά με την ευχή σου πολύ θα ήθελα να βγεί αληθινή αλλά η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο ….με ελάχιστες εξαιρεσεις διαχρονικά.

  Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη και συμπηκνώνεται στο δίπολο ορθολογισμός για διαφοροποίηση.
  Ορθολογισμός ως προς την διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και διαφοροποίηση ως προς την επιλογή των πηγών/προμηθευτώ για την αποφυγή γεωπολιτικών εγκλωβισμών οι οποίοι μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν ειδικά τις κρίσιμες ώρες των αποφάσεων (βλέπε Ιμια)

  Προσωπικά βρίσκω αδιανόητο την επένδυση/σπατάλη 5 δις αυτη τη στιγμή για το ΠΝ παρολη την αναγκη που υπάρχει όταν αυτα τα χρήματα μπορούν να διμεριστούν και στους τρεις κλάδους με έμφαση το ΣΞ ο οποίος πραγματικά πνέι τα λίσθια.

  Επαναλαμβάνω ότι κανενας πόλεμος δεν κερδήθηκε παραμονο όταν ο πρώτος φαντάρος δεν σηκωσε τη σημαία στο κεντρο του πολεμικου πεδίου η στο δημαρχειο της πόλης…. ποτε και πουθενα.

  Όλα τα σχέδια των Τούρκων βασίζονται στη διαβαση του Εβρου και αυτό με τις συγκεκριμενες συνθηκες δεν θα ειναι πολύ τραβηγμενο ως σεναριο σε μερικά χρονια αν συνεχισουν οι επιτελαρχες του ΣΞ να κοιταζουν απραγοι τους συναδελφους τους των αλλων όπλων να κανουν σχεδια και σεναρια.

  Το ΠΝ στη δεδομενη στιγμη θα μπορουσε να κοιταξει μεταχειρισμενες φρεγατες σε συνδυασμο με συγχρονες κορβετες και να καλυψει τις αναγκες του ωστε να τσουλησει λιγο τη δεκαετια.

  Τα χρηματα απο τα ΗΑΕ & τη Σ.Αραβια θα παψουν καποια στιγμη να μπαινουν και τοτε θα υπαρξουν σοβαρα προβληματα.

  Η κυβερνηση αν ηταν σοβαρη θα ειχε αφενος ήδη υπογραψει το Συμφωνο Συνεργασιας με τη Γαλλια μονιμοποιωντας τη παρουσια του Γαλλικου Στολου στη Ν.Ανατολικη Μεσόγειο κι αφετερου θα είχε ήδη εξασφαλισει στρατιωτικο υλικο και ετησια οικονομικη ενισχυση απο τισ ΗΠΑ τουλαχιστον 2δις/ετος για τα επομενα 5 χρονια κατα τα προτυπα της Αιγυπτου η οποια με τα χρηματα αυτα καταφερε να αγορασει 1 ολκληρη μοιρα SU-35 & 2 FREMM !!!!

  Δυστυχώς ομως αυτα ειναι ευγενεις ποθοι …..

  Η μονη μας ελπιδα πλέον ειναι να ξεκινησουν οι υδρογραφικες και 3D γεωφυσικές μελετες της TOTAL & EXXON MOBIL νοτιως στη Κρητη γιατι τα κοιτασματα φυσικου αεριου θα αναγκασουν τις ιδιες τις πετρελαικες να απαιτησουν μονικη ναυτικη παρουσια στα οικοπεδα.

  Εδω που φτασαμε αυτη ειναι η πικρη αληθεια …..οπως και οτι ενας ανιδεος με την εξωτερικη πολιτικη & τη γεωπολιτικη επιστήμη Υπουργος Αναπτυξης (εξωστρακισμενος απο την ιδια του την παραταξη) να κανει τα παντα ωστε να ικανοποιησει ιδιωτικα συμφεροντα σε βαρος της εθνικης στρατηγικης και των ενοπλων δυναμεων της χωρας.

 32. @CK

  Αν το Α300 ειναι paper project τοτε τι ηταν τα 214; Τι ειναι τα Bel; Τι ειναι τα MMSC; Μην γινεσαι γραφικος και εσυ.Η Α300 ειναι μαζι με την ARROWHEAD/IVH και εν μερη τα Sigma τα μονα πλοια τα οποια βασιζονται σε υπαρκτα σχεδια με πωλησεις και ειναι οπως λες TESTED&PROVEN.

  Αααα.Και τα FREMM.

  Μην ακουσω δικαιολογια οτι τα MMSC βασιζονται στα LCS.Η απαντηση υπερ των Α200 ειναι ακριβως η ιδια.Και η Α200 ειναι επιτυχημενο πλοιο/σχεδιο.Τα LCS(τα Freedom γιατι τα αλλα δουλευουν καλητερα) ουτε οι Αμερικανοι δεν τα εμπιστευονται αφου οσο TESTED τα εκαναν τοσο UNPROVEN τους εβγαιναν.

  @npo

  Τα launch customer rights προσφερονται παντα απο εναν κατασκευαστη για να δελεασει επιδοξους πελατες και καθε επιδοξος πελατης(αυτος που σεβεται το εαυτο του,τα χρηματα του,την ισχυ των Ε.Δ του και τα μυστικα του – δηλαδη ολοι πλην ενος) που περνει ενα ρισκο επιλεγοντας ενα νεο συστημα απαιτει αυτα τα δικαιωματα ως αντισταθμισμα στο ρισκο αυτο.Ειναι ακριβως τα ιδια δικαιωματα που ειχαμε παρει ως launch customer των 214 και μπορουν να εχουν πολλα επιπεδα.

  Στην περιπτωση των Α300 το ρισκο ειναι μικροτερο αφου το σχεδιο ειναι ουσιαστικα μια μεγαλητερη Α200 αλλα τα δικαιωματα και το ρισκο παραμενουν.Αν τωρα ο πελάτης λογω ηλιθιοτητας απαρνηθει τα δικαιωματα του αυτα τοτε ο κατασκευαστης αφου λυθει στα γελια,κανει 10 κωλοτουμπες και μερικα τρελα παρτυ,παει και προσφερει το ιδιο ακριβως συστημα στον μεγαλητερο αντιπαλο του αρχικου πελατη και ξεσκιζεται στο ταληρο.Εκει δεν φταει ο κατασκευαστης.Φταιει ο ηλιθιος πρωτος πελατης.Και αυτον τον χαρακτηρισμο ξερεις πολυ καλα ποιος τον εχει κερδισει με την αξια του ως παρασημο.

  Τα περι εξελιξης της προσφορας των MMSC και της επιβαρυσης της τιμης(+100 μυρια το καθε κορμι ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσο – σκεφθειτε τι κανεις με 400 μυρια σε 4-5 ας πουμε Αγγλιδες) ειναι αναλογη των θεοπνευστων διαμορφωσεων για το πλοιο τα οποια ειχαν παρουσιαστει παλαιοτερα και κατερρευσαν παταγωδως.

  Η αληθεια ειναι οτι μπορει οντως να υπαρχει εξελιξη σε οτι αφορα το σύστημα κίνησης που «ρυθμίζετε διαφορετικά και πιστοποιείτε για τις επιδόσεις που θελουμε και τις αντοχες που θέλουμε».Μονο που η ρυθμιση αυτη μπορει να να χρειαζεται κοπη σκαφους οσον αφορα τους Αμερικανους τουλαχιστον.Η μπορει να ειναι ρυθμιση «ταχυτητας carnival cruises».Βεβαια τα κρουαζιεροπλοια της Carnival και λιγοτερο ζημιαρικα ειναι,και ταχυτερα ειναι και πανε πιο μακρια και ειναι οικονομικοτερα.

  Δεν νομιζω οτι το Π.Ν κοιταζει να αγορασει πακετα διακοπων ουτε να μπει δυναμικα στον τομεα της κρουαζιερας.Βεβαια ποτε δεν ξερεις.Εδω ειναι Ελλαδα.Οποτε βλεπεις τετοιες προτασεις να επιμενουν μεσω διαμορφωσεων που παρουσιαζουν ενα κακιστο σχεδιο ως Yamato ενω και η ιδια η κατασκευαστρια εταιρια οταν της ειπαν να συμμετασχει στον FFG(X) με αυτο ειπε…..gamato.

  1. Τα 214 είναι μια μεγενθυμένη έκδοση των212 που είχαν ήδη κατασκευαστεί για Γερμανούς και Ιταλούς

   Και το αποτέλεσμα ήταν να φάμε τη μούρη μας με πολλά τεχνικά προβλήματα μέχρι να στρώσουμε τη σχεδίαση για τον επόμενο πελάτη δηλαδή τους γείτονες!!

   Οι A300,SIGMA115XX υποτίθεται πως είναι μεγαλύτερες εκδόσεις πλοίων που έχουν ήδη κατασκευαστεί αλλα για μη ΝΑΤΟΪΚA& Ευρωπαϊκά Ναυτικά

   Οποτε θα έχουμε το ρίσκο να πάθουμε τα ίδια με τα 214!

   Επιπλέον μετά θα είμαστε ο μοvαδικος χρηστης με ότι αυτό συνεπάγεται σε υποστηριξη,life cycle cot και δυνατότητες εκσυχρονισμού

   Οι [email protected] δεν έχουν πέσει καν στο νερό και έχουμε καινούργιο πλοίο με καινούργιο radar

   Για τα MMSCrap τα έχουμε πει:Το πλοίο δεν είναι καν φρεγάτα

   1. @CK .Δες λίγο διαφορετικά .Την Α200 την κατασκεύασαν σε πολλές εκδόσεις με διαφορετικά οπλα και περισσότερο ή λιγότερο Tonaz πχ βραζιλιανικη ,αλγερινη ,αιγυπτιακη κτλπ .Εχουν κατασκευαστή F125 ,F124 ,F123 που ολα αυτα ειναι παραλλαγες της ιδιας modular σχεδιασης βγαλε βαλε … Επίσης η Α300 ειναι σύγχρονη εκδοσης της F124 . Τιποτα το εξεζητημένο εκτος απο μικρο προσαρμογές στην F124 πχ κεκλημενα επιπεδα .Ολα τα υπολοιπα μηχανολογικα ειναι δοκιμασμένα συστήματα

  2. Απο το να μας καρφοσουν Α200 ή FDI FR ή BEL με 24 κελια 925 εκ€ ναι 1000 φορες οι MMSC HN . Οτι και να λετε ειναι σρτην καλύτερη τιμη για τα οπλα και τα συστηματα που εχει .

 33. Προς PARADOX.
  Το καθήκον δεν χρειάζεται ευχαριστώ ούτε και διαφέρω σε τίποτα από τον καθενα.
  Απλα κατέθεσα μια πραγματικότητα.
  Συμφωνώ σε όλα που γράφεις.
  Ευχαριστώ.

 34. COMPER ARMAMENT(FINAL FORM)
  INVER HUITFIELD
  2X76MM
  1X35 CIWS
  8X6 ATDS
  24 ESSM
  32 SM2/3B
  16 RGM 84 LHB2
  2 RHIB-L
  16 TOTAL MU 90
  1 MH60R/NH90TTH/SOH
  1 MQ8C

  AH140
  1X127MM OR 1X76MM
  2X21 RIM 116C RAM
  4X20MM NARWHALL
  6X40MM GUNS
  8X6 ATDS
  24 ESSM(CAMM ER)
  32 SM2/3B
  16 NSM/RGM 84 HB2
  16 TOTAL MU 90
  4 RHIB-L
  1 CH47D/2MH60R/1MH60R+1MQ8C

  BELLARA

  1X76MM
  2X20MM
  24 CAMM ER
  26 A 15/30
  8 MM40B3
  2 RHIB-L
  1 NH 90 TTH/SOH

  SAAR6
  1X76
  2X35 TYPHOON
  1X20 C DOME
  32 BARAK 8
  48 ATDS
  2 RHIB-L
  16 GABRIEL V/RGM 84LHB2
  16 MK 46
  1 MH 60R

  NOW OTHERS
  LCF
  FREMM-IT
  SAAR 72

  YOU KNOW NOW…

 35. Υπάρχει μια απαίτηση του ναυτικού για 30+Knots (υποθέτω για ελιγμούς αποφυγής) και εκεί είναι το μόνο σημείο που υπερτερούν οι LCS. Ένα πλοίο με γάστρα εκτοπίσματος, για να πιάσει 30 knots θέλει 150μ μήκος γραμμής νερού. Η LCS έχει γάστρα πλασαρίσματος, κάτι σαν σούπερ γιοτ.

 36. Οι υπαλληλοι της πρεσβείας και της λμ μας λένε πως στην ουσία μόνο η γαλλική (μπελ) και η αμερικάνικη (αλουμινοτρατα) υπάρχουν σαν υποψήφιότητες (ολοκληρωμενες προτασεις) και σε αυτές τις 2 μόνο θα σταλεί Lor.
  Επίσης είναι και οι μόνες 2 που έχουν γεωπολιτικό βάρος.
  Και τότε γιατί μας τα πρήξατε τοσο καιρό με τις άλλες προτάσεις των άλλων χωρών και πόσο φοβερές είναι (που είναι) αφού δεν είχαν καμία ελπίδα?
  Αυτοαναιρούνται συνεχώς, απλά για να αποδομήσουν την μπελ που είναι χαοτικά ανώτερη της αλουμινότρατας
  κάναν ένα σωρό ανούσια άρθα για προτάσεις γενικόλογες, που καλως η κακως (κακως φυσικά), δεν θα προχωρουσαν.
  Ποσα αρθα να γραψουν ακομα για τις τρατες? Πόσο να εκτεθούν ακόμα?
  Οι αλλες προτασεις τους εδωσαν το χρόνο να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.

  Επίσης μας την λένε που την ονομάσαμε αλουμινοτρατα.
  Νομίζω δικιά μας (των εδώ σχολιαστών) είναι η πατρότητα της ονομασίας, και όχι των δικών τους σχολιάστων.

  Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα η Μπελ καθώς η διαμόρφωση έχει βγεί ήδη και το μόνο που της λείπει σε σχέση με το κάλοκαίρι είναι ένας λιγότερος εκτοξευτής Α50, (εχει 2Α50+1Α70+Ram21+strales+ecm/decoys) κατά τα άλλα είναι ίδια με την μπελ ΗΝ του ιουλίου.
  Η αλουμινότρατα τώρα είναι
  σαν των σαουντ με 3 κελιά ΜΟΝΑ παραπάνω.
  Φοβερή εξέλιξη!!! μας λέγαν για 2ους και 3ους ΜΚ41, δυνατότητα SM-2 και ένα σωρό κουραφέξαλα τοσους μήνες που σκανδαλωδως την προωθουσαν.
  Τέρμα τα ψέμματα όποιος υπογράψει γι αυτό το έκτρωμα που θα υπονομέυσει την αμυντική/αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας θα πάει φυλακή για εσχάτη προδοσία.

     1. Αυτά δεν σου έγγραφα τόσα χρονια τώρα που μπλέξαμε με αυτά τα πλοία??
      Έρχεσαι στα λόγια μου!!!!
      Τα πλοία αυτά είναι πανάκριβα και υπό εξοπλισμένα!!!

     2. @ CK δεν προέκυπταν απο πουθενα αυτες οι τιμές τοσο καιρο …. Τωρα γράφτηκε ο λογαριασμός .
      Ουτε στις Fremm HN δεν υπηρχαν αυτες οι τιμες που τα πλοια ήταν πρησμένη απο οπλα και τεχνολογια

    1. Όχι ακριβώς,αφού πήρε ευρωπαϊκά(Kortanaer/Standard) τα οποία ακολούθησαν αργότερα πάλι ευρωπαϊκά(MEKO 200) πλοία,τα αμερικάνικα ούτε που τα πλησίασαν.

  1. Είμαι ετοιμόλογος … Εμενα μ’αρεσει το πλοιο για την τιμη του … Θα προτιμούσα περισσότερα αν πέσει κιαλο χρήμα ειτε τώρα ειτε στο μέλλον . Επισης αν δεν πάρουμε αρκετα πλοια θα συνεχίσουμε να βλέπουμε S στα λιμανια μας και αυτο ειναι το χειρότερο που θελει να αποφύγει το ΠΝ … Οι S τελείωσαν ως πλοία ΟΛΕΣ …απλα παίζουμε παρατάσεις και πρέπει να αντικατασταθεί η μεγαλύτερη ραχοκοκαλιά του στολου επιφανείας ΧΘΕΣ … Αυτο δεν γινετε με πλοια 900 εκ στάδιο 2 όσο και να το ζορίσουμε ..οποτε αναγκαστικά θα πέσουμε σε προδιαγραφές .Το θεμα ειναι να μην πεσουμε πολυ και αυτο το κατάφεραν οι Αμερικανοι με την MMSC + τα υπόλοιπα κριτήρια .

   1. Πες μας οτι πουλας τρελα τοσο καιρό που έγινες ο πιο ενθερμος αλουμινοτρατολαγνος.
    Τωρα άρχισες τρελίτσες του στυλ τοση τιμη σταδιο 1,2,3 που είναι παραμυθια για μικρα παιδια.
    Η αγαπημενη σου πτηση τα λεει αυτα οτι η μπελ κανει 900+ εκ και η τρατα 500, αλλα στο τελος
    μας λένε πως οι 4 τρατες κανουν ακριβως 4 δις ευρώ (1 δις η μια)και οι 4 μπελ (της καλης διαμορφωσης) ουτε 4μιση δις ευρώ? (1,1 δις η μια)
    Πως γκέγκεν αυτό?
    Δεν έχουν απάντηση ούτε οι ίδιοι.
    Για άλλη μιά φορά εκτίθενται καθώς πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα.
    Η αλητεία τους δεν έχει τελειωμό.

    1. Ρε συ συνεννοούμαστε ή όχι … Η MMSC HN εχει 510 εκ € χωρις πυρομαχικα πυραυλους ,fos,εκπαιδευση ,υποδομη κτλπ … Η BEL HN με τα 24 κελια εχουν 925 χωρις πυρομαχικα πυραυλους ,fos,εκπαιδευση ,υποδομη κτλπ . Τι δεν καταλαβες ? Ποιο πλοιο δινει περισσοτερα και κοστίζει λιγότερο ? Αν εχει αρθρο με αναλυτικοτερες τιμες μπορει να το παραθέσεις .

     1. Aπο το λατρεμένο σου σαιτ!
      Κάτω απο 4μιση δις ευρω μαζι ΜΕ Οπλα μαζι ΜΕ την αναβαθμιση των Μεκο.
      Τελικα 4-4,1 δις κάνουν οι 4 μπελ ΜΕ ΟΠΛΑ (βγάλε 300 εκρια για τις 4 μεκο_
      1με 1, 05 δις Ευρω η καθε μπελ αυτης της διαμόρφωσης ΜΕ οπλα! τι δεν καταλαβαίνεις?

      Ποιο είναι όμως το κόστος; Η νέα γαλλική πρόταση, για 4 Belharra (με STRALES, 1 x A70 8cell, 2 x A50 16cell total με 16 πυραύλους ASTER 30, RAM x 21, 8 ΜΜ-40, προηγμένο ECM0, αλλά και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ, κοστολογήθηκε από τους Γάλλους κάτω από τα 4,5 δις ευρώ. Στην πρόταση, που ετοιμάστηκε από την εταιρεία, δεν περιλαμβάνεται Ενδιάμεση Λύση, καθώς αυτή μπορεί να προσφερθεί μόνο από τη γαλλική κυβέρνηση. Στην πρόταση περιλαμβάνεται αρχικός φόρτος βλημάτων ASTER 30 (32 πύραυλοι), αλλά και όλα τα υπόλοιπα όπλα σε αρχικό φόρτο (Exocet, RAM). H πρώτη μας εκτίμηση είναι πως το όλο “πακέτο” είναι αυτό που θέλει το ΠΝ, και πλέον η πρόταση από τη Γαλλία δεν αποκλείεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή από πλευράς των κριτηρίων (των απόρρητων κριτηρίων) που έχει θέσει το ΠΝ.

     2. Μακαρι αλλά δεν το πιστευω 1-1,05 που λες .Δεν ειναι λογικο , ισως να κανει η FR εκδοση με πυρομαχικα πυραυλους ,fos,εκπαιδευση ,υποδομη .

     3. Βεβαία και σύμφωνα με την πηγή που επικαλείσαι, δλδ την Πτηση, 🙂
      4 BEL κοστίζουν 2×3,5= 7δις ευρω !!
      🙂 🙂 🙂

     4. @Digenis ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ δες Romeo60 παραπάνω.

      Και για να μην σου χαλάσω τη χατίρι διάβασε το στην αγαπημένη σου πηγή:
      https://www.ptisidiastima.com/naval-group-back-in-greece-with-strong-proposal/

      «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γαλλία επέστρεψε με “δυνατή” πρόταση, οι [email protected] χτυπούν αποφασιστικά την πόρτα του ΠΝ» 21/2/2021

      ps: δεν υπάρχουν στάδια και…

     5. Όντος ειναι αντικρουόμενα τα άρθρα … αλλά η τιμή δεν αλλάζει 925 .Ειναι πολλη κοντα στις τιμες τετοιων επιπεδου πλοια Α300,F110 ,FREMM-IT .Απλα στο πρωτο Link Που εβαλες εγγράψαν μλκς … Εννοειτε οτι δεν ειναι το πρώτο που ειναι αντικρουόμενο .

 37. @Digenis ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ δες Romeo60 παραπάνω.

  Και για να μην σου χαλάσω τη χατίρι διάβασε το στην αγαπημένη σου πηγή:
  https://www.ptisidiastima.com/naval-group-back-in-greece-with-strong-proposal/

  «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γαλλία επέστρεψε με “δυνατή” πρόταση, οι [email protected] χτυπούν αποφασιστικά την πόρτα του ΠΝ» 21/2/2021

  ps: δεν υπάρχουν στάδια και…

    1. Όντος ειναι αντικρουόμενα τα άρθρα … αλλά η τιμή δεν αλλάζει 925 .Ειναι πολλη κοντα στις τιμες τέτοιων επιπεδου πλοια Α300,F110 ,FREMM-IT .Απλα στο πρωτο Link Που εβαλες εγγράψαν μλκς … Εννοειτε οτι δεν ειναι το πρώτο που ειναι αντικρουόμενο .

     1. Ξερω … είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, το συγκεκριμένο μαγαζί έχει απ’ολα, διαλέγεις οτι σε βολεύει 🙂

      οι νεες «τιμες» της πτησης απο ανοιχτές και τρίτες δημοσιογραφικές πήγες του τελευταίου αρθρου, ασφαλώς και «δεν αλλάζουν» 🙂

      οι «αποκλειστικές» δημοσιογραφικές πληροφορίες της ίδιας της πτησης στο προηγούμενο άρθρο, που αναφέρονται ειδικά στην νεα Γαλλικη προσφορά ασφαλώς και δεν ισχύουν για εσένα 🙂

      Ε … πες μας λοιπόν και εσύ πια είναι η τιμή του …»σταδιου 4″ για τις 4 Belharra να … αποκτήσουμε αξιόπιστη ολοκληρωμένη εικόνα!

      ps: τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ τα παρακολουθεις?

     2. @PANOS να πούμε 400εκ η Bel HN με 1.000.000 κελιά να είσαι οκ ? Απο μενα παντος 925 για 3 οχταδες χωρις μεσης ακτινας ,χωρις πυρομαχικα-πυραυλους ,χωρις Fos κτλπ δεν παίρνουν . Και μαλλον ουτε απο τον μητσοτακη θα τα πάρουν …

 38. @ Digenis
  Τι στάδιο 4 και στάδιο 14, οι γαλλοι κάναν αυτη τη προταση για τις 4 μπελ σ αυτη την Καλη διαμορφωση ΜΕ οπλα και ΜΕ εκσυχρονισμο των 4 Μεκο σε λιγότερο απο 4μιση δις ολα αυτα μαζι (χωρις ενδιαμεση λυση φυσικα)
  και το ΠΝ τι βρήκε πολύ ελκυστικη!
  Το αγαπημένο σου σάιτ τα λέει αυτά, όχι εγώ.
  Δηλαδη τι θες να μας πεις οτι οι γαλλοι θα ξαναπαρουν τηλεφωνο και θα πουν δεν είναι οριακα λιγοτερα απο 4μιση δις που σας ειπαμε τελικα, βάλτε κανενα δις ευρώ ακόμα δεν τα κοστολογήσαμε σωστα!
  Ειμαστε σοβαροι η δεν ειμαστε?
  Η τρατες δεν παραδεχτηκε το αγαπημενο σου σαιτ οτι κάνουν τελικά 4 δις ευρω?
  Οποτε έχουμε 4 δις για τις 4 τρατες και 4,1-4,2 δις ευρω για τις 4 μπελ αυτης της «καλης» διαμόρφωσης
  σχεδον 4μιση δις- τον εκσυχρονισμο των 4 Μεκο.

   1. @CK
    Συνεχίζεται ακόμα αυτό το παραμύθι με το ποσό για ένα MMSC με πακέτο παρελκομένων;
    Υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να χαρίζουν στην Ελλάδα εκατοντάδες million‘s για επανασχεδίαση, έρευνα & ανάπτυξη πλοίων για τα οποία υπάρχει και επεκφρασμένη αίτηση για ειδική διαμόρφωση με επιπλέον VLS που δεν ζήτησε άλλος πελάτης;

    «Τα πλοία MMSC βρίσκονται υπό ναυπήγηση και η παράδοση τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021. Κάθε πλοίο κόστισε € 1,34 δις μαζί με όπλα και πρόγραμμα υποστήριξης. Εδώ να τονιστεί ότι περιλαμβάνεται το μεγάλο κόστος ανάπτυξης που ζήτησαν οι ΗΠΑ κάτι το οποίο δεν ισχύει για την ελληνική πλευρά.

    Εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Πως γίνεται οι ΗΠΑ να προσφέρουν για το ΠΝ πλοία διαμόρφωσης MMSC στη τιμή των Αμερικανικών LCS κλάσης «Freedom» με υποδεέστερο εξοπλισμό. Ακόμα και εάν η τιμή του € 1,34 δις ανά πλοίο είναι υπερβολική λόγω κόστους έρευνας και ανάπτυξης, όπλων και υποδομών πως γίνεται να πέφτουμε στα € 500 εκατομμύρια ανά σκάφος με όπλα και πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης;»

    https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/

    1. Ρε συ σκεψου λιγο ,750 μας προσφέρετε η FDI FR ,πρόσθεσε βασικό φόρτο 125 ανά πλοίο και FOS,εκπαίδευση παράλληλα κοστοι ακόμα 250 ανα πλοίο .Μιλάμε για 4,5 δις ευρα για 4 πλοία Γαλλικης εκδοσης … Για βαλε τωρα ποσα παραπανω θα κανει η HN έκδοση με τις 3η 8αδες ram strales ecm κτλπ. Επίσης υποψιάζομαι οτι παίζει τροποποίηση του SF για να εχει τις δυνατοτητες που θέλουμε . Σφάζουν οι Γαλλοι 925 και ανεβαινει ο λογαριασμός . Προφανως ειναι καλυτερο απο 1,3 (μιλαμε για σταδιο 2 του περσινου καλοκαιριου) αλλα ειναι και ελλιπέστερο σε αριθμό κελιών και 4αδες μέση . Αν καταφέρουν οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι να φερουν ολοκληρωμένες προσφορές θα ειναι καλύτερες απο την Γαλλικη προσφορά .Πχ οι Γερμανοι ,ολλανδοι,Αγγλοι ..

     1. Οι Γάλλοι δεν ξέρω για πόσο προσφέρουν τα πλοία που αναφέρεις,αλλά οι αριθμοί για τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται σε ιστοσελίδες δεξιά και αριστερά για τα γαλλικά πλοία δεν ξέρω απο που προκύπτουν και αμφιβάλω να προέρχονται απο έγγραφο της εταιρίας που μεταφέρθηκε ως επίσημη πρόταση(οι εικασίες περιοδικών και ιστοσελίδων δεν είναι το ίδιο πράγμα).
      Σε αντίθεση οι ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει επίσημες αναφορές του CBO που γνωστοποιεί σε σχετικές εκθέσεις πόσο στοίχησαν τα LCS για τις ΗΠΑ που υποτίθεται ότι τα αγοράζουν και πιο φθηνά απο τους ξένους πελάτες στα FMS. Οπότε η ιστορία με τα «φθηνότερα» πλοία που προτείνουν οι ΗΠΑ με ανάλογο εξοπλισμό όπως λέγεται(που δεν ισχύει αφού δεν παίζουν SM-2 και αντίστοιχο ραντάρ του SF) έχει μια παράξενη επίγευση.

      Προσωπικά πάντως ψηφίζω την γερμανική πρόταση αν υπήρξε όντως και αν δεν πρόκειται για παραμύθια για να γίνεται συζήτηση και να αυξάνεται η επισκεψιμότητα στα φόρουμ και στις ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

  1. Θεωρω οτι στο πρωτο αθρο που εβαλες εκαναν λαθος .4δις για 4 πλοια δεν παιζει ουτε η Γαλλικη εκδοση που αγοραζουν οι Γαλλοι με οπλα fos κτλπ …Προφανως το πλοιο εχει 925 .

 39. @Fylax1970 και @Paradox.

  Αγαπητοί φίλοι είναι και μένα μεγάλη τιμή που συμμετέχετε στην συζήτηση.
  Βλέπετε εμείς, βρισκόμαστε στην κατηγορία των ανθρώπων εδώ που υποστηρίζουν ότι μια δαπάνη της τάξης των 5,5 δις ευρώ στην Συγκεκριμένη χρονική περίοδο για αγορά 4 φρεγατων είναι πέρα για πέρα υπερβολική.
  Κανένας εδώ δεν θέλει να βλέπει το ΠΝ με πλοία +40 χρόνων. Όμως υπάρχουν δυστυχώς, από Εγκληματική αμέλεια των πολιτικών, ΤΡΟΜΕΡΟΤΑΤΕΣ ελλείψεις στο Στρατό Ξηράς, που εδώ μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν ή ακόμα χειρότερα δεν θέλουν να δουν!!!
  Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αποτρεπτική δύναμη στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου όταν τα πιο πολλά συστήματα, είναι ηλικίας μεγαλύτερη από εμένα (+44 χρόνων).
  Αν εξαιρέσουμε τα LeoA5 και τα Α4 ,οτιδήποτε άλλο άρμα έχει ο στρατός είναι κοντά +40 χρόνων και το χειρότερο από όλα χωρίς ενεργητική και παθητική προστασία!!!
  Να μην μιλήσουμε για τα M113 καλύτερα.
  Η για τα UH-1!!Πόσο μάλλον για τα όπλα ή τα κράνη!!
  Τώρα για την αντιεροπορικη ή βαλλιστικη άμυνα, είναι για να κλαίει κάποιος.
  Hawk και SA-8 και αυτά +40 χρόνων!!!
  Μ60 και Μ48, κοντεύουν να ξεπεράσουν τα 60 χρόνια!!!
  Τα Μ109 ποσών χρόνων είναι άραγε!!!
  Ή τα RM70???
  Ακούω και διαβάζω με έκπληξη και απορία ότι και είναι αδιανόητο να αφήσουμε το ΠΝ χωρίς πλοία πρώτης γραμμής γιατί ποιος θα προστατέψει την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο ή τα κοιτάσματα που δεν έχουμε!!!
  Και απορώ ποιος πραγματικά θα σταματήσει την πλυμιριδα των Τουρκικών μηχανοκινητων μονάδων στον Έβρο ή στα νησιά!!
  Δηλαδή το να δώσουμε Τώρα 5,5 δις ευρώ από τα 11 δις ευρώ που μπορούμε να διαθέσουμε, για να πάρουμε 4 φρεγάτες, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα???
  Δηλαδή ο κάτοικος στον Έβρο και στα νησία θα νιώσει ασφάλεια ξέροντας ότι έχει ένα δυνατό στρατό με το μέρος του ή ένα Ναυτικό που βρίσκεται στον Ναυσταθμο της Σαλαμίνας??
  Όταν ο Μεμετ έχει φτάσει μέχρι την Κομοτηνή και έχει πάρει τρία μεγάλα νησιά, τι προστασία μπορεί να προσφέρουν 4 φρεγάτες, με οτιδήποτε οπλισμο και να έχουν???
  Τι θα πρώτο κάνει η έρημη αεροπορία, όταν ακόμα στηρίζεται σε όπλα κρούσης τελείως ακατάλληλα για τα σύγχρονα δεδομένα??

  Ναι να ενισχυθεί το ΠΝ. Κάνεις δεν λέει όχι!!
  Αλλά το επιχείρημα των +40 χρόνων πλοία δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του όταν ο Στράτος ( Πυροβολικό, Α/Α, ελικόπτερα, Άρματα, Πεζικό, ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ) έχει όπλα που είναι εποχής της δεκαετίας του 60!!!
  Δηλαδή γιατί το Ναυτικό δεν μπορεί να στηριχτεί σε μικρότερα πλοία ή ελαφρώς μεταχειρισμένα και να θέλει καινούργια εδώ και τώρα, ενώ ο έρημος Στράτος να πρέπει να παρακαλάει κάθε φορά για οτιδήποτε σάπιο του δώσει ο Θείος Σαμ??
  Ας φτιάξουμε πρώτα τον Στράτο ,έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει τις κρίσιμες πρώτες ώρες/ημέρες της μάχης και μετά ας πάρουμε ότι θέλουν οι του ΠΝ!!!
  Άλλωστε από τα ευρήματα της επιχείρησης «Βαριοπουλα», φάνηκε ξεκάθαρα ότι πάντα πρωταρχικό μέλημα των Τούρκων είναι και θα παραμείνει ο Έβρος και η καταστροφή όλων των Μηχανοκινητων μονάδων του Στρατού!!

  1. Αγαπητέ φίλε Σπύρο, συγχαρητήρια για την αναφορά σου στο σχέδιο βαριοπούλα.
   Θα ήθελα να ζητήσω από το D.R. μια ανάλυση του σχεδίου σε μελλοντικό άρθρο. Τα συμπεράσματά του σίγουρα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια είναι τα συστήματα που χρειαζόμαστε.

 40. Μόνο δείτε αυτό σχετικά με παλαιότητά υλικού:
  Άρματα Μάχης.
  Leo 2Α4: Όλα τα άρματα δόθηκαν μεταχειρισμένα σαν αντάλλαγμα για την αγορά των 2Α5. Όλα σχεδόν είναι κατασκευής δεκαετίας του 80 χωρίς κανένα σύστημα προστασίας!!!
  Leo 1A5 : Η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Αρματικου δυναμικού. Τα μισά αγορασμένα καινούργια και τα άλλα μισά μεταχειρισμένα. Τα ίδια με τα 2Α4 από θέμα προστασίας και με πυροβόλο 105 χιλιοστών!!
  Μ60 και Μ48 : καλύτερα να μην πούμε πολλά!!
  Άρματα δεκαετίας 60-70 Όλα σχεδόν μεταχειρισμένα.

  Πυροβολικό:
  Μ109: 5 διαφορετικούς τύπους, σχεδόν όλα μεταχειρισμένα , ηλικίας άνω των 40 ετών!
  RM70 : Δωρεά από τα αποθέματα της πρώην Ανατ. Γερμανίας. Ηλικία άνω των 40 ετών και δυστυχώς χωρίς καθόλου ίχνος αυτοματοποιησης!!!
  MLRS : κοντεύουν να κλείσουν 30 χρόνια και δυστυχώς 24 όλα και ολα!!
  Πυροβόλα: Όλα εποχής Βιετνάμ!!

  ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ:
  Μ113: Ακόμα και τώρα, παρότι κοντεύουν να κλείσουν τα 60 χρόνια, οι έρημοι οι φαντάροι είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε αυτά τα τσακμακια!!Έλεος.
  Λεωνίδας I&II : 40 χρόνων και βάλε, τελείως ακατάλληλα για το σύγχρονο πεδίο μάχης.

  Αεροπορία στρατού.
  UH-1 : Τα λόγια είναι περιττά.
  Chinook: Τα περισσότερα είναι από τα διαθέσιμα του USArmy, μεταχειρισμένα και με δυστυχώς διαφορετικούς τύπους, όλα ηλικίας 30 χρόνων!!
  Apache A1: πάλι καλά που βρέθηκαν τα ΗΑΕ και μας δώσανε ανταλλακτικά!! Όλα σχεδίασης της δεκαετίας του 80!!!

  Αντιεροπορικη άμυνα:
  ΗΑWK: Κοντεύουν να κλείσουν 50 χρόνια!!Όλοι είδαμε την νειλα που πάθανε τα Μεμετια στην Λιβύη.
  9K33 Osa: Συστήματα δεκαετίας του 70!!Ο πόλεμος στο Ναρκονο Καραμπάχ έδειξε πόσο ευάλωτα είναι τα συγκεκριμένα Συστήματα έναντι των Τουρκικών UAV!!!Παρότι η Αρμενία τα είχε εκσυγχρονισει.
  ΤΟRΜ1: Δεκαετίας 80 με αδυναμία να ξεχωρίζει φιλιο από εχθρικό αεροπλάνο.

  Φορτηγά και τζιπ.
  Άστο καλύτερα!!
  Πάλι καλά που ο Θείος Σαμ μας έχει δώσει κάτι μεταχειρισμένα για να μπορούν να μεταφέρουν λίγα στον αριθμό άρματα.

  Τώρα για ατομικό οπλισμο και κράνη.
  Καλύτερα να μην μιλάμε ούτε και για αυτό.

  Ας μπει κάποιος και να δει τι θα έχει να αντιμετωπίσει ο Ελληνικός στρατός από τους Μογγολους!!!

  Τώρα το Τουρκικο ΠΝ αν εξαιρέσεις της κορβετες που έχουν, όλα τα άλλα πλοία που έχουν, είναι ίδιας ηλικίας με τα δικά μας!!
  Και οι Istanbul που θα πάρουν, 16 ΜK41 θα έχουν με ΕSSM!!!Και τα 6 214 που θα έχουν.

  Γιατί δηλαδή να μην δώσουμε τα 3,5 δις ευρώ τώρα στον ΣΞ να αναβαθμιστουν όσο τον δυνατόν περισσότερα Συστήματα και τα 2 δις στο ΠΝ για αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και αγορά μεταχειρισμένων Type23!!

  1. Γιατί πέρα από μεταχειρισμένα θέλουμε και νέα πλοία. μπορούμε να κλείσουμε τις 6 ιταλικές fremm αν ισχύει η πρόταση των Ιταλών για να μας βγουν και φθηνότερα απ’ τα γαλλικά.

  2. @ Σπυρος

   Επειδη ειπε το ανθρωπακι οτι θα δωσει 5.5 δις για το ΠΝ εσυ το εδεσες κομπο ;
   Τα 5.5 δις ειναι για τον θειο, που θελει να πιασει κοτσους εμας και τους αραβες που ειναι το πορτοφολι.
   Δεν μπορει να παρει τα λεφτα ο θειος γιατι δεν τσουλανε οι MMSC, θα παιζει συνεχως
   καθυστερησεις το ανθρωπακι μεχρι να επαληθευτουν τα λεγομενα της αδελφης του.
   Λουκουμι ο κορονοϊός και ο ψοφος της οικονομιας με το λοκνταουν, δικαιολογια λαμπρη
   για να μας ανακοινωσει για αλλη μια φορα οτι παπαλα οι φρεγατες.
   Οι κελεμπιες ενδιαφερονται να μην βαλει στο χερι τα κοιτασματα μας ο απεναντι , γιατι
   την βαψαμε μετα ομαδικως ολοι.
   Για να προστατευτουν τα κοιτασματα θελουμε ισχυρο ΠΝ και ΠΑ.
   Το να μιλας για τις αναγκες του ΣΞ ειναι κατι το αδιαφορο για τους κελεμπιες, τα
   λεφτα που δινουν εχουν συγκεκριμενο προορισμο.
   Ο θειος θελει να τα μασουλησει ολα, αλλα δεν θελει να βαλει τρικλοποδια στα Τουρκικα σχεδια,
   ετσι επιμενει να αρνειται να μας δωσει κατι παραπανω απο MMSC και να αρνειται να μας δωσει F 35.
   Το ανθρωπακι εδωσε κομματι της πιτας στον σωστο προορισμο, για να μην χασει την προσβαση στο
   πορτοφολι, αλλα και για να ολοκληρωσει την αγορα των MMSC πιο ανετα εχοντας θολωσει τα νερα.
   Δεν τα θολωσε αρκετα, αστραχαν οι MMSC και ενα βημα πριν απο το χαιρετα
   το ανθρωπακι ειχε 3 επιλογες.
   Να κανει αυτο που θελει το πορτοφολι, Ελλας Γαλλια συμμαχια.
   Να κανει το αντθετο.
   Να κανει καθυστερησεις.

   Στο να κανει το αντιθετο βρηκε χωρο να τρυπωσει η Γερμανια
   MMSC και αν τον τζασουν τον ετζασαν.
   ΜΕΚΟ και υποβρυχια και παλια μου τεχνη κοσκινο.

  3. Αγαπητέ φίλε Σπύρο, δεν μπορεί κανείς νομίζω να διαφωνήσει για τις τεράστιες ελλείψεις του Ελληνικού Στρατού που αναφέρεις, και που είναι αδικαιολόγητες. Παρόλα αυτά η ταπεινή μου γνώμη είναι πως δεδομένου του αντιπάλου (μια Τουρκία της οποίας το καθεστώς θέλει «καθαρές» και κατά το δυνατό «ατσαλάκωτες» νίκες λόγω γοήτρου και εσωτερικών τριβών), της γεωγραφίας της Ελλάδας (το «ανοιχτό» νησιωτικό αρχιπέλαγος του Αιγαίου και το «κλειστό» χερσαίο σύνορο του Έβρου), αλλά και των γεωπολιτικών συνθηκών ισορροπιών (είμαστε «συμμαχικές» ΝΑΤΟϊκές χώρες, η Ελλάδα μέλος και της ΕΕ, με τις δύο χώρες να είναι αποδέκτες πολλών διεθνών επενδυτών/χωρών που δεν θα αφήσουν εύκολα Ελλάδα και Τουρκία να αλληλοκαταστραφούν). Έτσι οι προτεραιότητες για την χώρα μας όπως τις αντιλαμβάνομαι εγώ είναι πρώτα η ΠΑ, μετά το ΠΝ και μετά ο ΕΣ.

   Και εξηγώ: Η πιθανότητα ενός χερσαίου και ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας όπου θα κληθεί να δράσει το σύνολο του ΕΣ είναι θεωρώ στατιστικά η μικρότερη λόγω ΝΑΤΟ και των μεγάλων διεθνών συμφερόντων/επενδύσεων και στις δύο χώρες. Πάντως ό,τι και να γίνει, από θερμό επεισόδιο μέχρι ολοκληρωτικός πόλεμος, θα ξεκινήσει με την εναέρια μάχη/επικράτηση. Αν η ΠΑ κερδίσει την μάχη, κανένα Τουρκικό σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Άρα με το σκεπτικό αυτό δικαιολογώ ότι μια ισχυρή ΠΑ είναι το πλέον σημαντικό.

   Το επόμενο σημείο κλιμάκωσης θα είναι μάλλον το Αιγαίο, τα νησιά του και η Αν. Μεσόγειος. Η εγγύτητα στην Τουρκία και τα συμφέροντα/φιλοδοξίες που έχει στις περιοχές αυτές υπερβαίνουν εκτιμώ αυτά των βόρειων συνόρων μας. Εκεί πάλι χρειαζόμαστε πρωτίστως την ΠΑ και έπειτα το ΠΝ. Το ΠΝ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να προστατεύσει τα νησιά μας (την ΑΟΖ κτλ.) από τις Τουρκικές βλέψεις αλληλο-υποστηριζόμενο φυσικά με την ΠΑ και τις επίγειες δυνάμεις που αυτά έχουν, αποτρέποντας κινήσεις κατάληψής τους και επιτρέποντας την ενίσχυσή τους από νέες δυνάμεις. Άρα αν έχουμε ισχυρή ΠΑ και ΠΝ με σύγχρονες και μάχιμες μονάδες (και πλοία αεράμυνας περιοχής), τότε τα Τουρκικά σχέδια πάλι γίνεται δύσκολο να ευδοκιμήσουν.

   Στον αντίποδα, η εικόνα που έχω για τα βόρεια σύνορά μας στον Έβρο είναι ότι έχουμε την γεωγραφία με το μέρος μας, αλλά και μεγάλες συγκεντρώσεις ικανοποιητικά αξιόλογων βαρέων σχηματισμών και οπλικών συστημάτων, όσο και αν η Τουρκική απειλή συνεχώς αναβαθμίζεται. Αυτό δεν είναι αιτία εφησυχασμού αλλά πιστεύω ότι είμαστε λιγότερο αδύναμοι στον Έβρο από οπουδήποτε αλλού, τουλάχιστο αν τα υπάρχοντα συστήματα και όπλα που έχουμε φροντίσουμε να είναι πλήρως λειτουργικά. Έπειτα ποιος θα ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της Τουρκίας στα βόρεια χερσαία μας σύνορα; Η κατάληψη και προσθήκη στην Τουρκική επικράτεια του Έβρου; Της Αλεξανδρούπολης; Της Θεσσαλονίκης; Εκτιμώ πως τέτοιου είδους χερσαίοι κατακτητικοί πόλεμοι είναι δύσκολο να υποστηριχθούν στρατιωτικά και γεωπολιτικά στην εποχή μας, ακόμα και από την Τουρκία. Τα νησιά μας είναι νομίζω ευκολότερος και πολύ πιο επικερδής στόχος για την Τουρκία.

   Έτσι κλείνοντας, ενώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τις ελλείψεις του ΕΣ, στις υπάρχουσες συνθήκες και έχοντας να ιεραρχήσουμε ποια τρύπα θα κλείσουμε πρώτη μετά από δεκαετίες εγκληματικής αμέλειας, εκτιμώ όπως είπα πως το βάρος πρέπει να δοθεί πρώτα στην ΠΑ, μετά στο ΠΝ και έπειτα στον ΕΣ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Ελληνικός Στρατός δεν πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό αντικείμενο ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού. Δεν είμαι επαγγελματίας στρατιωτικός ή αναλυτής, αλλά αυτή την υποκειμενική εικόνα έχω. Άρα θεωρώ καλώς γίνεται ένα μεγάλο έξοδο για την αναβάθμιση του ΠΝ, φτάνει τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να μην ξοδευτούν σε ημίμετρα τύπου MMSC που δεν έχουν τίποτε επιπλέον να προσφέρουν σε ισχύ και αποτροπή.

 41. MR COULOURIS SIR
  THIESE ARE A FINAL REVIEW OF WEAPONS MONEY CAN BYE FOR GREECE

  I STADIED THIS FEARMLY
  ALL FINAL POINTS ARE BASED TO

  A PRICE
  B AVELABILITY
  C OPERATIONAL YOUSE
  D SUPORT
  E TECHNOLOGY
  F HISTORY WITH GREEK ARMT FORCES
  G EFECTIVNES
  H GEOPOLITICS
  I DIPLOMACY
  J LIFE CYCLE
  ETS

  THIESE ARE ALL FINAL REVIUES AND POINT

  ( I AM 42 Y/O STADIED HYSTORY OF WAR ROMAN ERA/EASTER ROMAN EMPIRE AND GEOGRAPHY
  I WAS LIVE AND RAZE IN NORFLOK VA /US
  THE USN N.ATLANTICK FLEET HQ
  AND I SPEAND MY ENTIRE LIFE NEAR TO A BUNCH OF VSSLS:
  CVN/CG/DDG/SLBM/SLGM/SSN AND YOU NAMED IT;
  MY DAD WAS ON THE NAVY MY GRANDPAPS TOO
  FOR THE PAST 22 YEARS
  I STADY FOR GLOBAL DEF.MATTERS
  5 HOURS/DAY AND RIGH DOWN IN PAPER 4 ANOTHER 3H=
  22 YEARS X 8H/DAY 24/7)

  THIESE ARTICALS I WRITE TO YOUR MAG
  IS NOT FOR SHOW OF TO NOBODY
  BUT FOR THE PEOPLE HOW CAN, WEEL, AND DO SOMETHIG ABOUT IT
  THE PEOPLE HOW CAN HEAR…
  A GIVE YOU MY LIFE AN 22Y EXPIRIENCE AND 54 MONTH SERVICE IN GREECE CYPRUS 35 SOF AND USMC..IN IRAQ AND AFGANISTAN

  I HAVE ONLY IDEAS AND THE TROUTH IS I JUST TRY TO HELP PROTECT AND SERVED MY COUNTRY THE BEST WAY I CAN IN A DIRE SITOUATION.
  A NEW 4TH REICH FOR GREECE
  1933-1945 NAZI GERMANY 1999-TODAY EURO GERMANY
  SAME FLAG DIFEREND SYMBOL SWASTICA TO EUROSYMBOL

  THIESE REPORT ITS A TRIBUTE TO ALL THOSE HOU DIE AND LEFT THIER PIASES ON THE BATTLE FIELD SO MEE MINE CHILDREN AND THIERE CHILDERNS LIVE FREE

  UNITED STATES AND GREECE IS THE SAME COUNTRY WEE LIVE FIGHIT AND DIE TOGETHER

  GREECE IS A STAR TO THE STARS AND STRIPES ANS AMERICA IS A RAD TO THE BLUE AND WHITE

  USMC DOCTURINE:
  I DONT BORN WITH YOU
  I DONT RAZE WITH YOU,
  I DONT LIVE WITH YOU,
  BUT I WEEL FIGHIT WITH YOU,
  AND I WEEL DIE BESIDES YOU

  IT WAS AN ONOWR TO BE A GREEK AMERICAN:
  A FREE MAN

  SO HEAR IT GOES

  PRODUCT/ORIGIN/RATE 0-10 FE 5.56=55.6% ETS

  FUTURE GREEK ARMT FORCES PROGRAM

  HELLENIC LAND ARMY:
  MERKAVA MK 4 MAIL ROUACH+TROPHY SDS/ISRAEL/9.98
  NAMER+ TROPHY SDS/ISRAEL/9.95
  M1097 AVENGER 1X8 FIM 92C/US/8.75
  M 1097 AVENGER 1X4 FGM 148 JAVELING/US/8.75
  HMWW+FIM 92A 1X10/US/8.73
  AAV7PAI/US/9.95
  M142HIMARS-GMLRS-M39 ATTACMS BL2/US/9.98
  VALKIRY MLRS/S.AFR/8.76
  G6-52-ER 155/52 SPG/S.AFR/9.98
  G7 AMLACK 105MM TG/S.AFRICA/9.78
  M777 TG/US/9.67
  AH64E/US/9.87
  AH2 ROOIVALK/S.AFR./9.52
  UH 60S BATTLE HAWK/US/9.98
  UH60S/US/9.71
  V22 OSPREY/US/9.98
  LCAC 2 /S.KOR/9.98
  FGM 148 JAV+CLU/US/9.55
  SPICE NLOS/ISR/9.43
  M4C AS.RIFLE/US/9.75
  FN 2000/BEL/9.73
  PANCOR JUCK HAMER/US/9.98(PERSONAL WEAPON)
  TEXAN AIR FORCE AIR GUN/US/9.98 ( A O.45 HIT IN 300 YARDS)
  DESERD EAGLE PISTOL/US-ISR/9.98(PERS.WEAPON)
  GOCK 34/AUSTR/9.97
  MK19 GMG 40/53/US/9.67
  MQ 9 REAPER /US/9.98
  AV88 HARIER/US-UK/9/.95
  BUSH MASTER CHANE GUN/US/9.98

  HELLENIC NAVY
  GOTLAND/SWEEDEND/9.98 SSA
  T214/GERMANY/9.55 SSA
  AH 140/UK/9.98 DDG
  LCF/NDL/9.96 DDG
  INVER HUITFIELD/DRK/9.95 DDG
  FREEM IT/ITA/8.56 FFG
  FREEM FR/FRA/8.55 FFG
  SAAR 6/ISR/9.92 CFG
  F11O/SPA/8.99 CFG
  SIGNAL/NDL/8.79 CFG
  GOWIND/FRA(THE LATEST)/8.67 CFG
  BELLARA/FRA/8.47 CFG
  A 300/GRM/8.46 CFG
  PPA/ITA/8.43 CFG
  T31/UK/8.30 CFG
  K 130/GRM/7.98 CFG
  VISBY/SWE/9.98 OPV
  SAAR 72/ISR/9.96 OPV
  PROTECTOR/NZL/9.55 OPV
  PROTECTOR/NZL/9.98 IPV
  CANTEMBURY/NZL/9.98 SVLHPD
  LCAC 2/KOR/9.98
  P8A MMA/US/9.98
  BE200/RUS-FRA/9.98 HP
  MH60R/US/9.98 ASW
  MQ 9A/US/9.98 UCAV
  MQ9B/US/9.98 ASWRUAV
  MQ8C/US/9.97 VTUAV
  SAAB GLOBAL EYE/SWE/9.98 AWAC

  HELLENIC AIR FORCE
  F35B/L2/LOT4/US/9.98
  F35A/L2/LOT4/US/9.96
  RAFALE F4 NOW F3R/FRA/9.45—>9.5O
  ORDO AURA/IND/9.98 UCAV
  NEURON/FRA/9.95UCAV
  M343M/ITA/9.98 TR
  C390/BRAZIL/9.98 H.TRANSPORTER
  KC 10E/US/9.98 FRT
  SAAB GL.EYE/SWE/9.98 AWAC
  MQ9A/US/9.98 UCAV

  HELLENIC STR.COM.
  AROOW3/ISR/9.98 ABM/ASAT
  PAC3F/US/9.94 SAM-ABM
  NASAMS/NOR/9.92 SAM
  BARAK 8/ISR/9.91 SAM
  IRON DOME/ISR/9.90 SAM
  BRACHMOS /IND/10.0 SSCM
  BRACHMOS/IND/9.98 ASCM
  NSM/NOR/9.93 SSM
  RBS 15 M3/SWE/9.92 SSM
  MM40B3/FRA/9.91 SSM
  RQ 4 B GLOBAL HAWK/US/9.98 GL.PR.S.UAV REQON

  THANK YOU FOR YOUR TIME
  SENSEARLY YOURS

  …MAXIMUS LOK OUT…

  1. @MAXIMUS LOK

   What does ETS stand for?
   The written percentages how they were calculated?
   The info given is a result of personal knowledge or shared by an Institution?

   PS :Its our honor to have Greek Americans that feel ready to stand in our side and fight when needed

 42. Y JUST DONT GET THIES RIGHIT?
  JUST TO SAY SOMETHING…

  ANYWAY GUYS
  THIS IS MY FINAL POST

  TOMMOROW MORNING WITH MY FAMMILY I’M
  RETEARNING BACK TO US

  DEAR SPARTAN PLEASE READ ALL OF MINE POSTS(IF ITS NOT A TRUBBLE) IN THIS SITE AND YOU ARE GOING TO LEARN FOR YOUR SHIELVE AVERITHING YOU NEAD TO NOW
  AND YOU WILL ANDERSTAND THIATS IMP. FOR A GYU TO KNOW ALL THIESE
  EXEP FROM REASERCHE AND SOURS.

  SO I WEES FOR THE BEST TO Y»ALL
  NICE KNOWING YOU
  HOVE A NICE LIFE

  AND GOUD LUCK WITH GREECE

  …MAXIMUS LOK FINALY OUT…

  1. @MAXIMUS LOK

   I made 3 specific questions ,in order to learn more about key factors of your analysis
   I din not want to insult you. You got wrong impression
   Anyway, i tried to read more of your posts, although it was difficult to follow your flow of writting and thinking
   We Greeks ,will be here and keep Thermopylae again, when asked
   Good luck with USA, too

   1. NON TAKEN
    I KNOW THIAT
    YOU ARE OK

    ETS IS
    EXTERNAL(/EXPOR) TOTAL SUPORT VS ITS
    FACTORS

    LETS SAY MERKAVA VS NAMER

    MBT/IFV
    WEIGHIT
    MOBILITY
    ARMAMENT
    FIRE POWER
    BATTLE REAPER TIME
    PEACE/WAR PERFORMANCE
    SURVIVAL
    COST
    FOC
    COMPOSURE OF SYSTEM
    PAIMENTS
    LIFE SUPORT
    BANT OR FREE TO EXPORT (DEPENS BY COUNTRY)
    HASARD OF SECONT CLIAND ESPIONACE): TUREKY BAYS A GREEK MBT THROU LETS SAY GERMANY T214 HN VS 214TR SSA)
    EXPOSURE
    NATO FRENDLY OR NOT
    GOV.FOR.MIL.EXPORTS(FE ISCADER M VS EXP.MODEL./NAT SEC.POLICYS)
    COMPANYS RIVARLY
    TYPE OF WEAPONS
    RESEAVER STATUS
    ALLYS VETOS(REMEMBER ATHENIANS WITH LOOTING OF DELOS ALLY MONEY AND THE MASSACRE OF THIER ALLYS=ALLYS TURN AGAINST ATHENS:PERICLES FOR ITS ON HYSTEROPHIMIA DESTRIDS THE ATHENEAN EMPIRE (THE ATHENIAN NATO) AND TURN EVERYONE TO SPARTA/MACEDONIAN PACT/SCO)
    ALWSOW REMEMBER SPART VS THIEBES
    AND THE TOTAL DESTRUCTION OF SPARTA BY MACEDONS (ROWNG CACULLATION)=SPARTA BECOMES HYSTORY

    INFO BY
    COMPANIES
    NEWS
    REPORTS
    EXPOS
    INTERNET WIKI LEAKS/WIKIPEDIA/INSTITUTIONS/PUBLICK KNOWLEG
    CIA FACT BOOK AND SO ONE

    MY PERSONAL SERVICE IN USMC

    CONSTITUTION:FREE SPEATCH AND PUBLICK INFO ACT US.GOV
    PUBLICK LIBERYS

    LET SAY AN ANQ64 PATRIOT RADAR $ 68.4 MIL/PER RADAR
    A TOTAL PAC3F SYSTEM RETROFIT :$310 MIL A NEW$ 624.5 MIL

    A RETROFIT SUPORT FEADS G2G RADARS TELS C4I FCC ETS=1.7
    100 TO BYE+70 TO FOS…..ETS

    AMERICAN THINKING IS THIAT:
    THIER IS NO MAN IN THE WORLD HOU CAN SAY TO YOU
    HOU YOU GONNA BE
    WHAT YOU GONNA ATSIEVE
    WHAT CAN YOU DO

    COSE YOU CAN THING IT BY YOUR ONE

    OPINION IS LIKE A-HOLE EVERY ONE HAVS ONE

    THIER IS NO INVISSIBLE HAND THIATS GIDE YOU
    YOU CONTROL YOUR DESTINY(DESTINY AND LUCK IS NOT EXIT
    BAD LUCK IS ANNOTHER WORD FOR POOR PLANING)

    B: EUROPEANS MAKE SOMETHING GOOD AND LONG TIME PROFITABLE

    AND THIEN WHAT?

    AMERICANS SAY
    OK YOU BILD SOME THING GOOD AND IN THE LONG RUN BRINGS YOU PROFIT
    THIENE WHAT SOME TIME PEOPLE GONNA RICHI AND OUT RUN YOU
    HOW YOU GONNA BE THE BEST…THE SKY IS THE LIMIT

    C:LIKE RASISM
    » THE WHITES DONT GIVE THE JOB COS IM BLACK
    THE BLACKS DONT GIVE ME THE JOB BEACOS IM WHITE
    THE MENS ……… COSE IAM WOMAN
    THE WOMENS DONT……….COSE IM A MAN
    AND SO OWN .
    …LIFE MEASTREATED ME…
    ..YOU GOTTA GIVE ME MONEY AND SOTIAL STATUS…

    -STOP WINNING
    -NO BODY CARES
    IF LIFE IS UNFEAR TO YOU THIENE GO TO (RELEISONSIP WITH) JANE

    AFTER ALL GREECE AND US WAS MADE BY
    A HOLLY CROSS IN THE NECK
    A PICK AXE AND SWEAT
    A SUT GUN
    SO…
    GET THA F…K OUT OF MY PROPERTY
    BEAFOR I SAV MY BOOT SO FAR UP TO YOUR A…S THIAT YOU GONNA SHIT LIESES FOR A WEEK

    PEOPLE AND DOGS RESPECT AND FEARS ONLY THIOSE HOU DOSEND FEAR THIEME
    (AND ALWSOW WHAT THEY FEAR)

    IF YOU WANA DO SOME THING RIGHT DO IT BY YOUR SHIELVE

    AMERICA WILL BE FIXT AGAIN BY US

    WEE AMERICANS OWNS THANKS TO THE PEOPLE HOU DESTROID IT
    BEACOS THIS WAS THE ONLY WAY FOR SOME ONE TO SOW US UR FAULTS AND REAPER IT

    BETTER BIGER STRONGER WISSER THIAT BEAFOR

    AFTER ALL WEE ARE HUMANS AND THE BEST METHOD IS MISTAKE

    SO IF SOME ONE TELING GREECE YOU TEL US LIES YOU SAY:
    I LIE SOO MEE AND GO F..K YOUR SIELVE

    IM GONNA DO WAT EVER THE F. I WAND BEACOS I CAN AND YOU CANT DO ENITHING ABOUT IT
    AFTER ALL WAT THE F..K DO YOU KNOW YOU ARE JUST A DENIAL HOU CARES I DONT GIVE A S…T ANY WAY

    GOOD LUCK WITH GREECE AND AMERICA?
    WEE DONT NEADED WEE ARE MENS WEE CONTROL OUR PATH….

    AND FOR YOU:
    O ANTRAS BGAZI TIN GENIA
    DEN BGAZI I GENEA TON ANDRA

    SEE? MY GREEKS ARE STEEL WORST THIAT MY ENGLISH
    AND I STEEL DOOOOONT GIVE A F….K

    …JUST KILL AND F…K THIEM ALL YOUR GONNA FEAL BETER…

    …ELVIS LEFT THE BILDING….
    …MAXIMUS LOK OUT…

    1. YOU WANT PROOF?

     AFTER ALL EVERITHING COMES DOWN TO MENTALLITY SUCSESS FAIRIUR WHAT EVER

     EURTOPE: LONG AND PROFITABLE

     ARISTOTEL ONES SEAD: JUSTICE IS THE PROSOUD OF LAW WITH OUT ANY PASSION RIGHT?

     AMERICA: THIENE WAT…?:
     THE ANWSER IS :
     SORRY PAL(ARISTOTEL) YOUR DEAD ROWNG
     AFTER ALL ITS 2021….NO BODY CARES (I DONT)
     IF YOU DONT HAVE PASSION HOW YOU:
     A:PROSUT JUSICE?
     B:FIX UNJISTCE LAWS?
     C:MAKE THE WORLD BETTER FOR THE WEAK?
     D: PROGRES THE SOCAETY?

     YOU SEE?
     COES A GYU SEAD SOMETHING LONG A GO I DOSENT MEANS THIAT IS CORECT
     B:NOTHING ITS TABBOU (DENIALRS)
     C: YOU DECOMISIONED ARISTOTEL BECOSE YOU CAN(AND HEE CANT DO ANITHING ABOUT IT WHAT SO EVER)

     YOU SEE? REQORDS ARE TO BE BROKEN

     GOOD NIGHT ARISTOTEL HELLO NEW WORLD

     HOW TO BE THE FIRST AND THE BEST CASE:
     I JUST OVER PAST ARISTOTELS VIOUWES
     WAY?
     COSE I CAN
     COSE HEE CANT DO ENITHING ABOUT IT
     COSE I DONT GIVE A .F…K ABOUT WAT EVERIONE OTHER THINGS
     COSE NOBODY CAN TELS YOU WAT TO DO ….
     YOU CAN THING IT FOR YOUR SIELVE
     COSE OPINION IS LIKE A-HOLE EVERY ONE HAVE
     COSE YOU CONTROLS YOUR PATH…

     AND IN COUNTRIE (AND PRIVATE)MENTALLITY THAT ONLY THING THIATS COUNDS IS:
     BE A BAD ASS NOT A WEEMP
     NO BODY LIKES WIMPS
     NO BODY RESPECT WIMPS
     NO BODY CARES ABOUT WIMPS
     NO BODY TAKE FOR SERIUS A WIMP
     (LIKE THE INT.LAW »THE INT LAW SEAD THIES COME MAN HOU CARES SEE RUSSIA AND CHINA
     WATTEVER SOMETHING HAPENS THEY DO THE PROPER THING
     EXEPT WEAN IS ABOUT US THIENE THEY SPEAKS ABOUT INT.LAW.
     WAY?
     BEACOSE IS WEAK AGAINST US AND CANT DO ENITHING AB0UT IT
     (US IN MIL.STATUS IS 29,78 RUSSIAS AND 5 CHINAS TIMES OVER THATS WAY SUNCTIONS CASE AND OTHER….)

     THAT BREENGS ME TO THE RESPECT (HUMANS AND DOGS IN MY PREVIUS RUPLAY ABOVE)

     EVERY ONE RESPECT A BAD ASS
     EVERY FEARS A BAD ASS
     EVERY ONE NEADS A BAD ASS
     EVERY ONE CALLS A BAD ASS TO THE RESCUE

     WANT PROOF?

     EU:WEE ARE THE BIGEST THE BETTER THE STRONGER…..BUT
     US SAVE US BY RUSSIA YEAH YOU KNOW THE CHINESE GAS STATION SATELLITE)

     (BY THE WAY
     SOMALIA VS EU EDUCATION MIMISTRY
     SOMALIA YES MOGADISIOU
     EU NOT EXIST…
     EU VS ETHIOPIA AGRICOLTURAL MINISTRY
     ETHYOPIA YES ADIS ABBABA
     EU NOT EXIST….

     EU DOSENT HAV THE INFARSTRACTION OF SOMALIA…

     EURO VS USD

     MONDAY 1E=1.2$
     T. 1EUR=0.9$
     W.1EUR=1.30$
     AND SO ONE

     THIAT MEANS FIAT CORRENSY DO THE INFLACTUATION BALANSE=
     UNTRASTY CORRENSY (EUR)= FIAT MONEY OR A FRAUD= YOU CANT TRUST IT

     EUR IS NOT A GLOBAL RESERVE MONEY USD IS
     USD IS COMMODITY NOT MONEY
     YOU GIVE DOLLAR FOR COMODITYS

     AND WHAT IF US DESIDES TO SAY
     ALL FORMER BANDS IS NOT VALLIED WEE PRIND NEW ONES
     CHINA THINGS HAVE CONTROL US? BS US BLOWS PRC SKY HIGH AND GOES FOR A BEER AND A BERGER
     WAY? BEACOSE IT (YOU) CAN

     AND HOU IS THE US/GREECE/OTHERS?

     WEE THE PEOPLE NOT POLITICIANS BANKERS UN EU ….

     BUT TO SECSIDE THIAT
     YOU HAVE TO REALLISE THIAT THE ONLY WAY IS:

     TOGETHER WEE STEAND
     DIVITED WEE FALL

     KEEP THIAT IN MIND IS THE ONLY WAY
     AND WORK TOGETHER AFTER ALL ITS YOUR(ALL OF YOU) FUNERALL MAKE IT COUNT

     BAD ASS:
     WEE ARE MEN WEE CONTROLS OUR PATH; NO BODY ELWES

     WIMP : HELP MEE (BEACOS I DONT WANT MY HENDS DURTY) IAM A BEGER (BY CHOISE NOT BY SCEELS)

     GUES WHAT NOT GONNA HAPPENDS

     AND REMEMBER

     THIESE IS A BRAVE NEW WORLD
     AND ITS MEAND ONLY FOR THOSE HOU MEAND AND CAN CONCURE IT

     EATHER WAY YOU DONT HAVE A CHOISE

     THERE IS NOTHING IMPOSSIBLE TO THE MEN HOU TRYE (ALEXANDER 3ND THE GREAT)

     I SAY AND RISC DISPITE CONSSANCOUANSES

     FEAR BY OTHERS=RESPECT=PEACE FOR YOU(YOU SET THE ROULES
     SPQR/SPQNR)

     BUT YOU HOVE TO DELIVER YOUR PROMISSES( A PERSON HOU CANT TAKEN LIGHTLY AND A TRUST WOURTH PERSON)

     …ITS PATHETICK TOU GRUB BY THE PAST SO YOU CAN JUSTIFIED THE FUTURE….(MINE)

     …ITS BETTER TO BIRN THIAN FADES AWAY…

     IM GREEK AMERICAN AND I SAY TO
     Y»ALL
     … BE A BAD ASS NOT WIMP…

     MAXIMUS LOK OUT

     PS
     TO THE SAPIODEROGA FROG FRENCH FROM KARDITSA (ROMANO VALACH)
     GO F…K YOR SHIELFE 4 ANOTHER TIME
     YOU ARE NOT SALES BELLARA
     TO NPO
     STOP LIKINGK OTHER PEOPLE A.S SO YOU CAN SHOW AS THE GOOD VASSALE (RUFIANOS/BOSS SNICH)

     AFTER ALL WAY DONT YOU DIE YEAT?

     ITS OTHER PERSON SITE NOT YOURS

     AH HOU CARES ANY WAY I DOND

     JUST KIDING PAL IM MESSING YOUR A..S DOWN

     OR NOT…
     F.K YOU AND HAVE A NICE DAY

     SEE DEAR SPARTAN?
     I STEEL DOND GIVE A F..K

     AND THEY CANT DO ENITHING ABOT IT

     THIESE IS A BAD ASS NOT A WIMP

     SILENCE MAKE YOU AN IDIOT AN A BAFOUN(SERCOUS MONKEY)

     F..K THIEME AND KILL THEM TRUST ME YOU FEAL BETTER

     IM MAXIMUS LOK A THE MOST TOTAL HARD CORE BAD ASS HOU EVER LIVES (AND I KNOW IT)
     AND I SAY TO Y»ALL

     ITS BEEN FUN

     THANK YOU GOOD NIGHIT

     THE MOST TOTAL HARD CORE BAD ASS WAY -THE GREEK AMERICAN WAY

     SCOOLS OUT MTFS

     (WAT’S THE SAPIODEROGA AND NPOS REACTIONS:
     THEY GOING OUT TO SAY IN FRANCOROMANO KARDITSIANS THE FIRST AND
     BY SUCKING THE EDITOR THE SECOND YOUSING THE GOOD TAWNG
     AFTER I LIVE)

     I STEEL DONT GIVE A F..K

     THIESE IS A BAD ASS DEAR SPARTAN

     A GREEK AMERICAN A GRREK AND AN AMERICAN

     I WEES FOR ALL ON THE SITE OF YOU THE SAME IF YOU WANT THIS

     HAVE A GOOD LIFE (YOURS LIFE NO BODY ELWSE)

     AFTER ALL

     PRIDE & REASPECT IS EVERITHING TO A MAN

     …MAXIMUS LOK OUT FOR GOOD…

     PS
     HOU GIVES A SH…T? 4 MAXIMUS LOK
     I DONT

     …MAXIMUS LOK OUT… PERIOD

 43. Ας πούμε ότι πάμε για 6+2 Gowind2500 σε διαμόρφωση ΗΑΕ.
  Από ότι διάβασα οι δύο που δόθηκαν στα ΗΑΕ στοίχισαν γύρω στα 800 mil USD άρα κοντά στα 400 εκατ. Ευρώ το κάθε πλοίο.
  Βάση των δεδομένων που έχουμε, τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους Γάλλους 32 ESSM με 16 ΜΚ41 και επιπλέον RAM άσχετος αν η Gowind2500 έχουν το σύστημα Setis.
  Τώρα με ένα ποσό γύρω στα 3,5 δις, μπορούμε να πάμε για 8 Gowind2500 με επιπλέον εκσυχρονισμο των ΜΕΚΟ2000ΗΝ που το κάθε πλοίο μπορεί να έχει 32 ESSM.
  Εντάξει δεν είναι το ίδιο με το να έχεις Aster30/SM2, αλλά και πάλι οι Τούρκοι δεν έχουν και αυτοί κάτι παραπάνω από τους συγκεκριμένους ESSM. Μάλιστα πιστεύω ότι η Gowind2500 θα είναι τρομερά ανώτερες από τις Τουρκικής σχεδίασης «Istanbul».
  Με τα 2 δις που θα περισσεύουν, μπορούμε να κάνουμε τα δώσουμε στον Σταυρό Ξηρας που τόσο πραγματικά τα έχει ανάγκη.

  Έχω δεχθεί τρομερή κριτική εδώ τόσο καιρό από πολλούς για την δαπάνη 5,5 δις ευρώ για την αγορά 4 φρεγατών.
  Γιατί δηλαδή πρέπει να δώσουμε 5,5 δις ευρώ για τέσσερα πλοία, ενώ μπορούμε να δώσουμε 3,5 δις ευρώ και να πάρουμε 8 κορβετες με οπλισμο ισάξιο και ίσως ανώτερο από κάθε Τουρκικο πλοίο??
  Με αυτές τις 8 Gowind2500 μπορούμε να διώξουμε 7 «S» και να κρατήσουμε μόνο της δύο Ελληνικές «S»(Έλλη και Λήμνος) μέχρι το 2030 οπότε λόγω καλύτερης ίσως οικονομικής κατάστασης να προχωρήσουμε σε αγορά νέων φρεγατών.
  Δεν είμαι εναντίον του ΠΝ.
  Αν και έχω πει πολλές φορές ότι η «Τεχνική» κατάρτιση των στελεχών του ΠΝ είναι τραγική, λόγο δυστυχώς λάθος νοοτροπίας και λάθος εκπαίδευσης ( οποίος δει την διδακταια ύλη της σχολής Ναυτικών Δοκιμών Μηχανικων θα καταλάβει τι λέω). Δεν μπορεί ένα στέλεχος όσο φιλότιμο και να είναι, να καταλάβει πως δουλεύει ένα συγχρονος κινητήρας, όταν αυτό που του έχουν διδάξει στην σχολή είναι Λέβητες ή ΜΕΚ τεχνολογίας του 60!!!
  Ακόμα θυμάμαι τους ΣΜΥΝ και τους Δόκιμους που ερχόντουσαν εκπαιδευτικά ταξίδια στην φρεγάτα που υπηρετούσα, και δεν είχαν την παραμικρή ιδέα, για το τι είναι Μηχανή!!
  Δεν φταίνε φυσικά αυτοί. Ας φτιάξουμε πραγματικά μια σχολή Ναυτικών Δοκιμών που θα βγάζει αξιωματικούς έμπειρους στο σύγχρονα δεδομένα!!!
  Αυτό πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε. Τι να το κάνω, το να έχω τα καλύτερα πλοία του κόσμου, όταν δεν έχω έμπειρο προσωπικό. Και πάλι δεν κατηγορώ τους αξιωματικούς που μπαίνουν σε αυτές τις σχολές. Αλλά σίγουρα κατηγορώ όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση τους.
  Και κάτι τελευταίο. Όσο καλό και να είναι ένα πλοίο, λόγω της φύσης και λόγω του περιβάλλοντος που επιχειρεί (θάλασσα),εκτός από τον οπλισμο που κουβαλάει, πρέπει πάντα να εκπαιδεύεται εντατικά για την απίθανη περίπτωση βλάβης ή χτυπήματος του πλοίου.
  Μια σωστή Επιστασια Βλαβών, άρτια εκπαιδευμένα, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά σε ένα Ναυτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το USN με την USS Stark ( δέχθηκε δύο excoset και πάλι η επιστασια βλαβών έσωσε το πλοίο) και USS Cole!!
  Σε τρομερή αντιπαράθεση με την τραγική εκπαίδευση του Βασιλικού Ναυτικού στον πόλεμο των Foklands!!

  Ναι στο Πλοία.
  Αλλά ας κοιτάξουμε να δώσουμε πρώτα τα σωστά εφόδια και τις απαραίτητες γνώσεις στα στελέχη που θα τα στελεχώσουν. Δεν είναι ντροπή να λέμε την αλήθεια, όσο και αν σε μερικούς εδώ δεν αρέσει!!
  Ας ξεφύγουμε από την νοοτροπία της χούντας και του Δημοσίου που τόσο έχει φέρει πίσω της Ένοπλες Δυνάμεις και ας κοιτάξουμε πρώτα να δώσουμε στα στελέχη τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις, πριν τα στείλουμε έρμαιο προς σφαγή.
  Και πάλι σαν επαγγελματίας Ναυτικός, όσο καλό και να είναι ένα πλοίο, αυτό που κάνει την διαφορά σε ένα πλοίο είναι ο άνθρωπος.

  Καλό Μήνα.

  1. @Σπυρος

   Δε χρειαζονται τοσες πολλες κορβετες για την ωρα. Ουτε χρειαζεται να ξεφυγουμε πολυ απο τη γαλλικη τυποποιημενη εκδοση της Gowind 2500, ουτε να βαζουμε ανευ λογου αμερικανικα συστηματα σε γαλλικο πλοιο. Τα ΗΑΕ τις παιρνουν ακριβοτερες επειδη ξεφευγουν τοσο πολυ απο την τυποποιημενη εκδοση. Να παρουμε σε πρωτη φαση 4 Gowind 2500, στη γαλλικη εκδοση με γαλλικα οπλα , στις οποιες να προσθεσουμε μονο ενα καλο αντιπυραυλικο συστημα. Το κοστος θα ειναι κατω απο 1.5 δισ., και οι παραδοσεις θα αρχισουν σε 29 μηνες. Να παρουμε και τις 2 μεταχειρισμενες «Μ» των Ολλανδων, και διορθωνουμε την κατασταση στον στολο επιφανείας με λογικα λεφτα.

   Θα απελευθερωθουν ετσι αρκετοι ποροι για τον Στρατό, αλλα και για τη συντηρηση και πληρη αξιοποιηση ολου του υπαρχοντος συγχρονου οπλοστασιου και στους 3 Κλαδους.

   Θελουμε να προστατευσουμε την Κυπρο; Να στειλουμε στην ΕΛΔΥΚ την Μοιρα Pzh 2000, μια επιλαρχία Leopard-2A4, και να της αγορασουμε 100 συγχρονα ΤΟΜΑ, ωστε να γινει μια συγχρονη και πολυ ισχυρη μηχανοκινητη Ταξιαρχία. Αυτο ειναι πολυ ουσιαστικοτερο απο τις κωλοφρεγατες του 1 δισ.

   1. Ειλικρινά τώρα περιμένεις να έχει ελπίδα επιβίωσης μια #ισχυρή μηχανοκίνητη ταξιαρχία# στη Κύπρο κάτω από την απόλυτη αεροπορική κυριαρχία των γειτόνων ??
    Εάν δεν ενισχυθεί σοβαρά η Αεράμυνα τίποτα δεν έχει ελπίδα επιβίωσης !

    1. Ούτε με ενισχυμένη αεράμυνα δεν σώνεται το πράγμα στο νησί,επειδή είναι σαν να λέμε ότι η Ταϊβάν με ενίσχυση της αεράμυνας θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στην Κίνα που έχει χαοτική υπέροχη σε όλα τα σημεία.

 44. Φίλε NF, εγώ πρότεινα 8 Gowind2500 για τον απλούστατο λόγο, ότι όσο ποιο πολλά κομμάτια πάρεις, τόσο πιο πολύ μπορείς να επιτευχθεί πιο οικονομική τιμή ανά μονάδα.
  Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχοντας 8 πλοία του ίδιου τύπου, δεν έχεις το πρόβλημα της ποικιλομορφιάς.
  8 Gowind2500.
  4 MEKO200 HN.
  2 «S» (Έλλη και Λήμνος).

  12 πλοία θα έχουν σαν κύριο αντιεροπορικους πυραυλους το ίδιο βλήμα, Essm.
  Τα συστήματα μάχης μπορεί να είναι τα ίδια για τα 12 αυτά πλοία (Gowind2500 & MEKO200HN).

  Φανταστείτε το αντίθετο!!
  4 νέες φρεγάτες.
  2 μέσης λύσης με άλλα συστήματα.
  4 ΜΕΚΟ2000ΗΝ.
  3 ως 4 «S».

  Δηλαδή θα έχουμε 14 μονάδες με τέσσερα διαφορετικά πλοία και τέσσερα διαφορετικά συστήματα!!!
  Τα τραγικά λάθη που κάναμε με την αεροπορία, να τα κάνουμε και με το ΠΝ!!!
  Εδώ λέμε να κρατήσουμε όσο γίνεται την ομοιότητα του στόλου και θα πάμε να κάνουμε το αντίθετο??
  Γιατί αντε και δίνουμε 5,5 δις ευρώ για να πάρουμε 4 πλοία. Πότε νομίζετε ότι θα ξαναβρεθουν κονδύλια ξανά??
  Οι κάποιος εδώ νομίζει ότι μπορούμε κάθε τόσο να δαπανουμε 5 και 6 δις ευρώ για το ΠΝ και να αφήσουμε την ΠΑ και ΣΞ χωρίς κονδύλια??

  Τα 3,5 δις ευρώ που ανάφερα είναι μια τρομερά καλή αρχή, για οχτώ πλοία ΙΚΑΝΟΤΑΤΑ να ανταπεξελθουν απέναντι σε οποιαδήποτε Τουρκική Ναυτική απειλή.
  Δεν πάμε να αντιμετωπίσουμε το USN για να πάρουμε τα υπεροπλα!!
  Ούτε και οι «Istanbul» , «Ada» και τουρκικές ΜΕΚΟ είναι πλοία που να θεωρούνται φόβητρο για μια καλά εξοπλισμένη GOWIND2500.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *