Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο πως το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ζητούσε επανειλημμένα από τους δικυκλιστές της Ομάδας «ΔΙΑΣ» να τερματίσουν τη καταδίωξη. Συγκεκριμένα, πρώτη η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» το ανέφερε και κυριολεκτικά πρόκειται για ένα δημοσίευμα κόλαφος που θα έπρεπε σήμερα να απασχολεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Είτε από ευθυνοφοβία είτε κατόπιν άλλων άνωθεν εντολών οι αξιωματικοί του κέντρου επιχειρήσεων διαβιβάζουν συνεχώς να σταματήσει η καταδίωξη των επικίνδυνων Ρομά. Και εδώ γεννάται το πρώτο ερώτημα: έχουν οι αστυνομικοί και ειδικότερα οι εκφωνητές της Άμεσης Δράσης τέτοιες εντολές; Από ποιους και γιατί; Με ποιόν στόχο και σκοπό; Να αφήσουν τους κακοποιούς αμέριμνους να εγκληματούν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας; Υπάρχει πολιτική εντολή για ανοχή στο έγκλημα; Μήπως είναι ευθυνοφοβία; Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει.
Εάν το όχημα στην ανεξέλεγκτη πορεία του σκότωνε κάποιον διερχόμενο φιλήσυχο πολίτη θα ήταν καλύτερα από τη σύλληψη; Μήπως ο θάνατος συμπολιτών ή αστυνομικών βολεύει καλύτερα το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό ώστε να μην είναι υπόλογοι για τον θάνατο ενός κακοποιού; Σε πλείστες των περιπτώσεων ληστές Ρομά ή ανατολικής προέλευσης έχουν πραγματοποιήσει ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια σε ηλικιωμένους ή εργαζομένους υπηρεσιών φύλαξης εργοστασίων. Αυτά δεν συγκινούν τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;
Η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από το έγκλημα. Το ζήτημα των εντολών του κέντρου επιχειρήσεων που προφανώς εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες ώστε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ να είναι υπόλογοι πως παράκουσαν διαταγές μέσω επιλεγμένων δημοσιογραφικών διαρροών είναι πολύ σοβαρό.
Με τέτοιες εντολές ο πολίτης και η κοινωνία αισθάνεται απροστάτευτη και οδηγείται στην αυτοδικία, όταν το ίδιο το κράτος, η πολιτεία και τα εντεταλμένα όργανα του αρνούνται να αντιμετωπίσουν το έγκλημα μήπως και κάποιος κακοποιός τραυματιστεί ή σκοτωθεί. Δυστυχώς η πολιτική δημόσιας τάξης έχει πολλά κοινά στοιχεία με την εξωτερική πολιτική της χώρας: ανοχή, υποχωρητικότητα, κατευνασμός.