Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο» και δεσμεύθηκε να εργαστεί σκληρά προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. «Η επιλογή δεν είναι ΝΑΤΟ ή ΕΕ.

Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει περισσότερες ολοκληρωμένες αμυντικές προσπάθειες, καλύτερη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη και υποδομές». Πρέπει επίσης να υπάρχουν περισσότερα κοινά αμυντικά εγχειρήματα, πρόσθεσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία European Sky Shield για κοινή αεράμυνα.

Η Γερμανία «πρέπει και θα επενδύσει περισσότερα στην άμυνά της», είπε ο κ. Πιστόριους και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα δουλέψει σκληρά για να πετύχει τον στόχο του 2%. «Στόχος μας είναι ένας σύγχρονος, ευέλικτος στρατός που θα συνεργάζεται με τους συμμάχους μας και θα τους στηρίζει. Αυτή είναι η ισχυρή απάντηση στις απαιτήσεις της «αλλαγής εποχής» – και ταυτόχρονα μια υπόσχεση για το μέλλον, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό ‘Αμυνας, η Γερμανία δεν έχει στο μυαλό της μόνο την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλες περιοχές, όπου η ασφάλεια και η σταθερότητα αμφισβητούνται, κυρίως την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο γερμανός υπουργός ‘Αμυνας ανέφερε ακόμη πόσο ισχυρή εμπειρία ήταν η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου συνάντησε στρατιώτες πρώτης γραμμής «τα πρόσωπα των οποίων αντανακλούσαν τη φρίκη του πολέμου». Ταυτόχρονα, «μπορούσα να δω: το ηθικό σας είναι αμείωτο, το θάρρος σας, η αφοσίωσή σας είναι εντυπωσιακά», τόνισε, για να πει αυτό που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται κριτική ότι αποφεύγει: «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει».

Η Γερμανία, υπογράμμισε ο Μπόρις Πιστόριους, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια των Ουκρανών, οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά και θα συνεχίσει να το κάνει, «όσο χρειαστεί». Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη γερμανικών δυνάμεων στην Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία και στη συνεισφορά της Γερμανίας στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ ανέδειξε τη δέσμευση του Βερολίνου να παράσχει στο ΝΑΤΟ μια μηχανοκίνητη μεραρχία έως το 2025.

Ο κ. Πιστόριους, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως «παιδί του Ψυχρού Πολέμου», περιέγραψε ότι, όταν μεγάλωνε στο Όσναμπρουκ, η Δυτική Γερμανία ήταν μέρος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η υποσυνείδητη απειλή που αποτελούσε η τότε Σοβιετική Ένωση ήταν πάντα παρούσα. Εκείνη την εποχή, οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν μέρος του καθημερινού αστικού τοπίου στην πόλη του και τους θαύμαζε. «Ελπίζω ότι οι γερμανικές στολές να είναι στη Ρούκλα, στο Σλίατς ή στο Ζαμός τόσο δημοφιλείς όσο ήταν οι βρετανικές στολές στο Όσναμπρουκ όταν ήμουν παιδί», δήλωσε.