Με επίσημη ανακοίνωση της η τουρκική εταιρία Aselsan ανακοίνωση τη σύσταση εταιρικής κοινοπραξίας παροχής ηλεκτρονικών συστημάτων με την σαουδαραβική Taqnia.

Η SADEC (Saudi Defence Electronics Company) σχηματίστηκε με αρχικό κεφάλαιο $ 6 εκατομμυρίων, το οποίο κατέβαλαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας προς τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την εμπορική προώθηση των ηλεκτρονικών συστημάτων της Aselsan στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας (ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ηλεκτροπτικά συστήματα, υπέρυθρα συστήματα).

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας σε περίπτωση επιλογής κάποιου συστήματος της Aselsan από τη Σαουδική Αραβία ή από άλλη χώρα, η παραγωγή τους θα γίνεται από τη SADEC. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν το σύνολο των υπό-συστημάτων θα παράγεται από τη SADEC ή κάποια τμήματα θα κατασκευάζονται στην Τουρκία από την Aselsan και θα καταλήγουν στη SADEC.

Η κοινοπραξία συστάθηκε στο πλαίσιο του σαουδαραβικού προγράμματος «Vision 2030», σύμφωνα με το οποίο η αραβική χώρα θα πρέπει, έως το 2030, να παράγει το 50% των οπλικών συστημάτων που προμηθεύεται στη Σαουδική Αραβία, είτε με τη μορφή συμπαραγωγής είτε με τη μορφή της ανάπτυξης συστημάτων με ίδια μέσα και τεχνολογία.

Η σύσταση κοινοπραξιών είναι μια πάγια εμπορική πρακτική της Aselsan, με στόχο τη μόνιμη προώθηση των προϊόντων της σε συγκεκριμένες χώρες. Η λογική είναι ότι εάν μια χώρα συστήσει κοινοπραξία με την Aselsan, τότε οι πιθανότητες επιλογής συστημάτων της Aselsan αυξάνουν, διότι η χώρα που διατηρεί την κοινοπραξία θα «αναγκαστεί» να επιλέξει την Aselsan προκειμένου να διασώσει την επένδυση της και τις θέσεις εργασίας των πολιτών της.