Κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεριάς Ιταλών στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr σήμερα το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας Guido Crosetto στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αύριο ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας και ο ΥΕΘΑ θα μεταβούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη του Ιταλού Υπουργού Άμυνας ενδεχομένως να κομίζει στην Αθήνα μια νέα ανανεωμένη ιταλική πρόταση για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων κορβετών για το ΠΝ.

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη του προγράμματος από την ιταλική Ficantieri είναι η σύναψη αμυντικής συμμαχίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη. Έπειτα όμως από τις ενέργειες της παρούσας ιταλικής κυβέρνησης η οποία υπέγραψε συμφωνίες ενεργειακού χαρακτήρα με έντονο γεωπολιτικό αποτύπωμα με τη μη αναγνωρισμένη από την Ελλάδα κυβέρνηση της Λιβύης, στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός. Αυτό άλλωστε το «αγκάθι» θα συζητηθεί τόσο απόψε όσο και αύριο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.