Με μια εντυπωσιακή απόφαση, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στην αμυντική διακρατική συνεργασία, οι χώρες της Σκανδιναβίας αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προμήθεια μιας κοινής ένδυσης παραλλαγής, σ’ ένα πρόγραμμα συνολικής αξίας $ 500 εκατομμυρίων.

Οι νέες στολές παραλλαγής, κωδικοποιημένες ως NCU (Nordic Combat Uniform), θα εξοπλίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας, της Δανίας, της Φιλανδίας και της Νορβηγίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η κοινοπραξία NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation), η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία των Σκανδιναβικών κρατών.

Οι στολές παραλλαγής NCU είναι μόνο το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου προγράμματος τυποποίησης του στρατιωτικού εξοπλισμού των Σκανδιναβικών κρατών με στόχο την καλύτερη διακρατική συνεργασία, αλλά και την μείωση του κόστους των αμυντικών προμηθειών, μέσω των οικονομιών κλίμακας, οι οποίες επιτυγχάνονται με την παραγγελία και παραγωγή περισσότερων μονάδων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της NORDEFCO οι πρώτες στολές αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2021. Η λογική πίσω από το πρόγραμμα NCU είναι το γεγονός ότι οι Σκανδιναβικές χώρες επιχειρούν κάτω από τις ίδιες, πάνω-κάτω, καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *