Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters» το γαλλογερμανικό πρόγραμμα MGCS (Main Ground Combat System), ανάπτυξης ενός νέου άρματος μάχης, το οποίο θα αντικαταστήσει το γαλλικό Leclerc και το γερμανικό Leopard-2, κινδυνεύει να αποτύχει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας είναι μεγάλες και ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να γεφυρωθούν. Τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η πρώτη μελέτη, σχετικά με τον αριθμό της αρχιτεκτονικής του νέου άρματος μάχης. Αν και οι δύο χώρες μοιράζονται το κόστος ανάπτυξης, ηγέτιδα χώρα στο πρόγραμμα είναι η Γερμανία, ενώ η Γαλλία είναι ηγέτιδα χώρα στο πρόγραμμα ανάπτυξης νέου μαχητικού FCAS.

Ωστόσο, και τα δύο προγράμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι εταιρίες που εμπλέκονται ανταγωνίζονται η μια την άλλη, ενώ οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν διαφορετικές στρατηγικές. Για παράδειγμα, ενώ η Γαλλία θέτει την αμυντικής της βιομηχανία στο προσκήνιο, η Γερμανία είναι λιγότερο αποφασιστική ως προς αυτό. Το πρόγραμμα MGCS αναπτύσσει η κοινοπραξία KNDS (KMW και Nexter) και το Βερολίνο φοβάται ότι τελικά ο έλεγχος του προγράμματος MGCS θα περάσει στη Γαλλία. Χρειάστηκαν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις μέχρι οι δύο χώρες να καταλήξουν σε διαμοιρασμό του βιομηχανικού έργου. Τον περασμένο Ιούλιο, οι Υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν το θέμα και ανακοίνωσαν την προσήλωση τους στο πρόγραμμα.

Για τη Γαλλία το πρόγραμμα εξελίσσεται αργά, σε μια περίοδο που το Leclerc είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά και η Γαλλία εφαρμόζει πρόγραμμα αναβάθμισης του. Από την άλλη, η Γερμανία έχει αναπτύξει την έκδοση A8 του Leopard-2, και ήδη έχει καταγράψει εμπορικές επιτυχίες. Επιπλέον, η Γερμανία (Rheinmetall) έχει αναπτύξει το Panther Kf-51, ένα νέο άρμα μάχης με πυροβόλο των 130 χιλιοστών, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Leopard-2 ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς, η πίεση στη Γερμανία να αντικαταστήσει το Leopard-2 είναι μικρότερη σε σχέση με τη Γαλλία. Η Γερμανία έχει κάθε λόγο να θέλει το νέο άρμα μάχης να είναι διαθέσιμο το 2035-2040, ενώ η Γαλλία το θέλει νωρίτερα. Υπό αυτή την πραγματικότητα η αποτυχία του MGCS είναι υπαρκτό και πιθανό σενάριο.