Η Κίνα παρουσίασε σήμερα ένα μέτριο στόχο για την ανάπτυξη φέτος αλλά αύξηση στις αμυντικές της δαπάνες, κατά της έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου που θα επιτρέψει στο Σι Τζινπίνγκ θα παραμείνει πρόεδρος για ακόμα πέντε χρόνια.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός –ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από αυτόν των ΗΠΑ– θα αυξηθεί κατά 7,2% φέτος, στα 1.553,7 δισεκ. γιουάν (225 δισεκ. δολάρια), η μεγαλύτερη αύξησή του από το 2019.

Ενώπιον σχεδόν 3.000 μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) που συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι «οι έξωθεν προσπάθειες περιορισμού ενισχύονται».

Ύστερα από τρία χρόνια επιβράδυνσης λόγω των περιορισμών για την Covid, η «κινεζική οικονομία σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη», τόνισε ο Λι. Ο στόχος που ορίστηκε για το 2023, «γύρω στο 5%» είναι, ωστόσο, ένας από τους χαμηλότερους εδώ και δεκαετίες.

– «Απρόβλεπτοι παράγοντες»-

Το 2022, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 3%, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, πανδημίας της Covid-19, lockdown και κρίσης στον κλάδο ακινήτων.

«Η οικονομική ανάπτυξης της Κίνας αντιμετώπισε πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως η επιδημία», ανέφερε σήμερα ο Λι Κετσιάνγκ. Αλλά «υπό την ισχυρή ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, συντονίσαμε με επιτυχία την πρόληψη και τον έλεγχο επιδημιών και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσει εννέα ημέρες, θα επικυρωθεί η νέα, πενταετής θητεία του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της χώρας. Ο 69χρονος ηγέτης είχε ήδη αναδειχθεί εκ νέου επικεφαλής του Κόμματος τον Οκτώβριο.