Σημαντικές ειδήσεις, σχετικά με τα Eurofighter της Τουρκικής Αεροπορίας, προέκυψαν από την χθεσινή υπογραφή συμφωνίας, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας, η οποία αφορά την υποστήριξη των 20 Eurofighter, νέας κατασκευής, που θα αποκτήσει η Τουρκία, και την εκπαίδευση. Η συμφωνία υπογράφηκε από τους Υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών στο Λονδίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία επικεντρώνεται στην τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη των αεροσκαφών.

Η σύμβαση, που θα εκτελεστεί από την BAE Systems, καλύπτει ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης, προσομοιωτές εκπαίδευσης κ.ά. Η BAE Systems θα παρέχει υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης για τα πρώτα τρία χρόνια μετά την ένταξη σε υπηρεσία του αεροσκάφους. Ως προς την εκπαίδευση, η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανική Αεροπορία θα εκπαιδεύσει 10 πιλότους και περίπου 100 τεχνικούς. Ως προς τις παραδόσεις, επιβεβαιώθηκε ότι τα έξι πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2030, οκτώ αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2031 και τα τελευταία έξι αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2032. Ωστόσο, η σημαντικότερη είδηση αφορά στα 24 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία από το Κατάρ και το Ομάν.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, τα οποία επικαλούνται το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι επαφές συνεχίζονται και ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία ή έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2025 η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση, με την Μεγάλη Βρετανία, για την αγορά 20 Eurofighter νέας κατασκευής. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αποκτηθούν 24 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από το Κατάρ και το Ομάν (12 από κάθε χώρα). Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, τουρκικά μέσα ανέφεραν εμπλοκή στο ζήτημα της απόκτησης μεταχειρισμένων Eurofighter από το Ομάν, και ότι η Τουρκία αναζητά επιπλέον αεροσκάφη από το Κατάρ. Τα 12 αεροσκάφη από το Ομάν θα έφτασαν στην Τουρκία στις αρχές του 2026, κάτι που δεν έγινε, και στη συνέχεια θα αναβαθμίζονταν, με το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος να παραδίδεται το 2028.