Μια καινοτόμα έκδοση της συλλογής τροποποίησης βομβών ελεύθερης πτώσης KGK (Kanatlı Güdüm Kiti) ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει η TÜBİTAK SAGE. Η καινοτομία βρίσκεται στο ότι στη νέα έκδοση η συλλογή KGK θα εκτοξεύεται από το έδαφος και θα έχει μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογή KGK τροποποιεί βόμβες τύπου Mk.82 των 500 λιβρών και Mk.83 των 1.000 λιβρών, ενώ η συλλογή HGK (Hassas Güdüm Kiti) τροποποιεί βόμβες τύπου Mk.84 των 2.000 λιβρών.

Η KGK ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της στα τέλη του 2015, ενώ το 2016, και έως τις αρχές του 2017, εκτελούσε σειρά προγραμματισμένων δοκιμών από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK). Ενσωματώνει το σύστημα υποβοήθησης πλοήγησης και καθοδήγησης KGKSS-82 της Roketsan, το οποίο αυξάνει την ακρίβεια προσβολής των βομβών, αλλά και το βεληνεκές τους, ιδιαίτερα εάν αφεθούν από μεγάλο ύψος.

Στη νέα έκδοση η συλλογή KGK θα ενσωματώνει προωθητικό πύραυλο, προκειμένου να επιτυγχάνεται η προώθηση του συστήματος σε συγκεκριμένο ύψος (μεγάλο). Όταν φτάσει στο προγραμματισμένο ύψος ο προωθητικός πύραυλος θα αποσπάται και η KGK θα αναπτύσσει τις πτέρυγες που ενσωματώνει. Στη συνέχεια θα ανεμοπορεί (glide) προς τον προβλεπόμενο στόχο.