Το Γερμανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η επιχειρησιακή ένταξη των νέων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας NH-90 Sea Lion, για άγνωστο χρονικό διάστημα, για λόγους που αφορούν στην ασφάλεια του ελικοπτέρου. Η σχετική ανακοίνωση, της 27ης Νοεμβρίου, αναφέρει: «Γενικά είμαστε πεπεισμένοι για τις ικανότητες του NH-90 Sea Lion, αλλά λόγω ανεπαρκούς και ημιτελούς τεχνικής βιβλιογραφίας θα ήταν ανεύθυνο, την παρούσα στιγμή, να εκτελούμε επιχειρησιακές αποστολές». Σύμφωνα με το «Jane’s» οι Γερμανοί τεχνικοί έχουν εντοπίσει 150 αστοχίες στο ελικόπτερο.

Ως συνέπεια, οι εκπαιδευτικές πτήσεις δεν θα αρχίσουν τελικά εντός του 2019. «Η κατασκευάστρια εταιρία έχει συμφωνήσει να επιδιορθώσει τις αστοχίες στην τεχνική βιβλιογραφία το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση. Το ζήτημα έχει αναγνωρίσει και η Airbus Helicopters, όπως αναφέρει, σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα «Janes». Πάντως το Γερμανικό Ναυτικό υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση αυτή δεν αλλάζει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που αναφέρει επιχειρησιακή ένταξη των ελικοπτέρων το 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο ελικόπτερο παραδόθηκε στο Γερμανικό Ναυτικό τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ακόμα δύο ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τα τέλη του 2019. Συνολικά η Γερμανία θα παραλάβει 18 ελικόπτερα, έως το 2022, προς αντικατάσταση των Westland Mk.88A Sea Lynx. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015. Η έκδοση Sea Lion, η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Μάιο του 2014, ομοιάζει με την έκδοση NH-90 NFH (NATO Frigate Helicopter), αλλά ενσωματώνει υπό-συστήματα γερμανικής προέλευσης.