Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Taiwan News» το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ταϊβάν, στο επίπεδο Viper (πρόγραμμα «Phoenix Rising»), αντιμετωπίζει καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε παραίτηση τον Πρόεδρο της AIDC.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018 το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Viper της Ταϊβάν ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πτητικές δοκιμές και παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας στις 19 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το σύνολο των 143 αεροσκαφών αναμένεται να έχουν αναβαθμιστεί μέχρι το 2024, με ρυθμό 24 αεροσκάφη το έτος. Συνολικά, το κόστος αναβάθμιση των 143 F-16A/B Block.20 της Ταϊβάν, στο επίπεδο Viper, θα ανέλθει στα $ 5,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου $ 37 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα αυτό μάλλον θα επιμηκυνθεί, δεδομένου του προβλήματος του εργατικού δυναμικού. Το πόσο θα επιμηκυνθεί είναι άγνωστο, αλλά αν για παράδειγμα ο ρυθμός των παραδόσεων μειωθεί από τα 24 στα 18 αεροσκάφη, μιλάμε για μια καθυστέρηση τουλάχιστον 2 ετών.