Τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri ανακοίνωσαν ότι καθέλκυσαν το τρίτο από τα επτά συνολικά νέα περιπολικά πλοία τύπου PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) κλάσης «Paolo Thaon di Revel» του Ιταλικού Ναυτικού. Το πλοίο φέρει το όνομα «Raimondo Montecuccoli». Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό τα PPA θα ενταχθούν σε υπηρεσία την περίοδο 2021-2026 και θα αντικαταστήσουν τέσσερις ελαφρές φρεγάτες κλάσης «Soldati» (έχουν ήδη αποσυρθεί, εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1985-1987) και τέσσερις κορβέτες κλάσης «Minerva» (έχουν ήδη αποσυρθεί, οκτώ πλοία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1987-1991, ενώ τέσσερα πωλήθηκαν στο Μπαγκλαντές). Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το Νοέμβριο του 2021.

Το κόστος των επτά πλοίων είναι της τάξεως των € 3,9 δισεκατομμυρίων (€ 557 εκατομμύρια ανά πλοίο), ενώ στο συμβόλαιο υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης για τη ναυπήγηση ακόμα τριών πλοίων της έκδοσης Full. Τα PPA θα παραδοθούν στο Ιταλικό Ναυτικό στις εκδόσεις PPA Full+ (τρία πλοία), PPA Full (δύο πλοία) και PPA Light (δύο πλοία). Τα πλοία PPA είναι πολλαπλού ρόλου, περιπολικά, έρευνας και διάσωσης, αλλά και μάχης, καθώς μπορούν να εξοπλιστούν με βαρύ οπλισμό. Έχει μήκος 133 μέτρα και πλήρωμα 90 ατόμων με δυνατότητα φιλοξενίας άλλων 171 ατόμων, ενώ επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβους (57 χιλιόμετρα την ώρα). Από σχεδίασης τους είναι σπονδυλωτής φιλοσοφίας έτσι ώστε να η κάθε έκδοση να είναι προσαρμοσμένη στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του πελάτη.

Στις εκδόσεις PPA Full και Light+ ο εξοπλισμός των πλοίων είναι εντυπωσιακός και αποτελείται από το αντιαεροπορικό σύστημα SAAM-ESD με 16 βλήματα Aster-15 ή Aster-30 ή SCALP-Naval (σε δύο οκταπλούς εκτοξευτές SYLVER Α50 ή Α70), ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών της Leonardo, ένα δευτερεύον πυροβόλο των 76 χιλιοστών, με ικανότητα βολής κατευθυνόμενων πυρομαχικών Vulcano και Strales αντίστοιχα, δύο τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα των 25 χιλιοστών, οκτώ βλήματα κατά πλοίων Otomat Mk.2/E και δύο εκτοξευτές τορπιλών των 324 χιλιοστών. Στην έκδοση PPA Light το πλοίο ενσωματώνει δύο οκταπλούς εκτοξευτές για 32 CAMM-ER ή 16 SCALP-Naval. Το ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο της κατηγορίας AW-101.

Ο κοινός ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός αποτελείται από σύστημα διαχείρισης μάχης SADOC Mk.4, ραντάρ έρευνας αέρος και επιφανείας SPS-732, ραντάρ πλοήγησης ζώνης συχνοτήτων X/Ka, σύστημα IRST (InfraRed Search and Track), σύστημα IFF, σύστημα (σόναρ) εντοπισμού δυτών, σύστημα ελέγχου πυρός ADT NG NA30S Mk.2 και δορυφορικές επικοινωνίες. Στην έκδοση PPA Full το πλοίο ενσωματώνει 3D ραντάρ AESA στις ζώνες συχνοτήτων C/X, σόναρ VDS και ενεργητικό ποντιζόμενο σόναρ και ποντιζόμενο σόναρ Black Snake εντοπισμού τορπιλών. Στην έκδοση PPA Light+ το ραντάρ AESA λειτουργεί στη ζώνη C, ενώ στην έκδοση PPA Light στη ζώνη X. Σε όλες τις εκδόσεις τα πλοία ενσωματώνουν ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης, δύο ακουστικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και δύο συστήματα εκτόξευσης αντιμέτρων τορπιλών Oto Melara ODLS-20.