Στην προμήθεια των κατευθυνόμενων πυρομαχικών Excalibur προσανατολίζεται η Ινδία για τον εφοδιασμό των 145 ρυμουλκούμενων πυροβόλων M-777A2, τα οποία προμηθεύτηκε το 2016 (τα πρώτα πυροβόλα παραδόθηκαν το Νοέμβριο του 2018, ενώ τα τελευταία αναμένεται να παραδοθούν στα μέσα του 2021).

Το μέγιστο βεληνεκές του Excalibur είναι 23 χιλιόμετρα, ενώ νεότερες εκδόσεις επιτυγχάνουν βεληνεκές 35-40 χιλιομέτρων (48 χιλιόμετρα με τη χρήση του Saber της Alliant Techsystems). Μετά την εκτόξευση του, ακολουθεί βαλλιστική τροχιά μέχρι να φτάσει στο ανώτατο όριο ανόδου, όπου και αναπτύσσει πτερύγια σταθεροποίησης πτήσης τύπου canard.

Από το ανώτατο όριο ανόδου μέχρι την προσβολή η πορεία του βλήματος ελέγχεται από έναν συνδυασμό δορυφορικής καθοδήγησης και αδρανειακής πλοήγησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Excalibur μπορεί να ενσωματώσει μια μονοκόμματη πολεμική κεφαλή αντί δύο υπό-πυρομαχικών SADARM (Sense And Destroy Armor).

Μια άλλη καινοτομία του βλήματος, την οποία χρησιμοποιεί ο Σουηδικός Στρατός είναι η χρήση συστήματος μετάδοσης δεδομένων (data-link), έτσι ώστε τα δεδομένα του στόχου να ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τη Raytheon, και σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Στρατό, η ανάπτυξη μιας καινοτόμας τεχνολογίας για το Excalibur.

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται EST (Excalibur Shaped Trajectory) και επιτρέπει στους στρατιώτες να προσβάλουν στόχους σε δύσκολες τοποθεσίας, μέσω της δυνατότητας επιλογής της γωνίας προσβολής κατά την τερματική φάση της πτήσης του πυρομαχικού. Με την χρήση των Excalibur EST μπορούν να προσβληθούν καλά προστατευμένοι στόχοι, όπως οχυρώσεις σε πλαγιές βουνού ή στόχοι εντός πόλεων, που κρύβονται μέσα σε πολυώροφα κτίρια ή κάτω από συγκοινωνιακούς κόμβους (γέφυρες).