Όπως είχαμε ενημερώσει με σχετική ανάρτηση μας, στις 18 Δεκεμβρίου του 2017, η Τουρκία προχωρά, με κατεπείγουσες διαδικασίες, στην εγκατάσταση ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας Zaslon-L (Light) της ουκρανικής Microtek σε 200 άρματα μάχης. Τον Δεκέμβριο του 2017 η απόφαση αφορούσε στα 170 M-60T, αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2018, τροποποίησε τον αριθμό και τους τύπους των αρμάτων μάχης που τελικά θα εφοδιαστούν με το Zaslon-L. Πλέον το πρόγραμμα αφορά σε 200 άρματα μάχης, εκ των οποίων 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight). Πρόκειται για άρματα μάχης, τα οποία επιχειρούν στη Συρία και τη νοτιοανατολική Τουρκία (Κουρδιστάν) κατά των Κούρδων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η Aselsan με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2018. Το Zaslon-L μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές πυροτεχνικών αναλώσιμων. Κάθε αναλώσιμο ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές, οι οποίες ενεργοποιούνται μπροστά από την απειλή διαδοχικά, η μια πίσω από την άλλη. Έτσι δημιουργούνται δύο διαδοχικές «γραμμές άμυνας» θραυσμάτων, πάνω στα οποία «πέφτει» το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα με αποτέλεσμα να καταστρέφεται. Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Στη βασική του διαμόρφωση το Zaslon-L προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180ο, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.

Επικουρικά, η Microtek αναμένεται να συνεργαστεί με την Aselsan και στο πρόγραμμα Akkor (ως σύμβουλος τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, προφανώς στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών). Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας $ 54.000.000. Η ανάπτυξη του εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης του άρματος μάχης Altay. Το Akkor αναμένεται να περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360ο και πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων. Ωστόσο, αν και οι αρχικές προβλέψεις οριοθετούσαν την έναρξη σειριακής παραγωγής του συστήματος στα τέλη του 2017, στη συνέχεια η παραγωγή του μετατέθηκε για το 2020, και πλέον, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το 2022.