Οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ και στη συνέχεια στην Αίγυπτο, ήταν όντως κρίσιμης σημασίας για την Αθήνα και τη Λευκωσία, που φαίνεται να έχουν αντιληφθεί, πως τα στρατηγικά τους συμφέροντα συμπίπτουν με τις δύο αυτές χώρες.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Σε μία στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να αιματοκυλίσει την κυπριακή ΑΟΖ, τον Οκτώβριο, οι επισκέψεις στο Τελ Αβίβ και το Κάιρο, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Οι πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναδείχθηκε στον «αντ’ αυτού» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μεσόγειο και έχει επιλεγεί ως ο ηγέτης που θα υλοποιήσει τα σχέδια για νέες στρατηγικές συμμαχίες της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο αυτών των συμμαχιών βρίσκονται τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που πλέον είναι ορατά και θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τις ισορροπίες στη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει πλέον πάρει τις οριστικές του αποφάσεις σε ότι αφορά την Τουρκία, υπό το φως και των πληροφοριών ότι οι «απεσταλμένοι» του Ερντογάν στη Γάζα υλοποιούν καταστροφικούς σχεδιασμούς για το Εβραϊκό Κράτος.

Η Τουρκάλα ακτιβίστρια, που απέλασε ο κ. Νετανιάχου μετά από παρέμβαση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος πίστευε ότι πέτυχε συμφωνία με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες για ανταλλαγή της με τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ήταν μέρος αυτού του σχεδίου εναντίον του Ισραήλ, το οποίο την είχε καταγράψει ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας, που εστάλη από την Τουρκία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε την Πέμπτη στη Λάρνακα τα εγκαίνια του Κέντρου Εβραϊκής Κοινότητας και παραβρέθηκε στην κατάθεση θεμέλιου λίθου για το Εβραϊκό Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η απόφαση του να παραστεί στις τελετές αυτές αποδεικνύει τη στενή σχέση της Κύπρου με το Εβραϊκό Κράτος.

Δήλωσε ότι η τριμερής συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας, είναι μια εταιρική σχέση που αντικατοπτρίζει την κοινή αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε ένα πολυθεματικό πλαίσιο συνεργασίας, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, αλλά και της περιοχής μας.

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν περίεργα, για άλλες εποχές, πράγματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα. Εάν ευοδωθούν, ιδιαίτερα εάν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να δουν το συμφέρον τους, και όχι την Τουρκία, που από τη δεκαετία του ’50 απομυζά τις ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν οφέλη σε όλα τα επίπεδα…

Φαίνεται ότι μετά την οικονομική συνεργασία, που άρχισε να αποδίδει καρπούς, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, ανεξάρτητα τι θα συμβεί με την Τουρκία, οι σχέσεις με την οποία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να επενδύσει σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόφασής της να αντιμετωπίσει τον ρωσικό κίνδυνο σε όλα τα επίπεδα.

Η αμερικανική νίκη στα Βαλκάνια εις βάρος της Ρωσίας του Βλ. Πούτιν, επιτεύχθηκε επειδή βοήθησε η παρούσα ελληνική κυβέρνηση. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αλλά και οι Αμερικανοί δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες. Η Ελλάδα είναι ένας γνήσιος και πιστός σύμμαχος, που δεν εγκατέλειψε την Αμερική ποτέ, ούτε όταν επέβαλε την δικτατορία των συνταγματαρχών, ούτε όταν βοήθησε την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο, το 1974.

Οι ΗΠΑ έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν μοναδική ευκαιρία να επιβάλουν μία νέα στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο και δεν έχουν ανάγκη πλέον την Τουρκία. Το έχουν καταλάβει και οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, που σαν τυφλοί ακολούθησαν μία φιλοτουρκική πολιτική, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.

Με την Ελλάδα και την Κύπρο στο στρατόπεδο τους, δεν θα χάσουν. Αλλά πρέπει να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να σταματήσουν να «ρίχνουν» την Αθήνα και τη Λευκωσία, προς όφελος της άφιλης Τουρκίας.

Όπως πολύ σωστά τόνισε ο Πρόεδρος Τραμπ, η Τουρκία πάντα απομυζούσε την Αμερική. Και αυτό πρέπει να σταματήσει, αν θέλουν την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ελληνική αριστερή κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό της Αμερικής, και συγκρούστηκε με τη Ρωσία, όταν οι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ερωτοτροπούν με τον Πούτιν. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Όχι για πάντα…

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL