Στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA 2023 η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα κατά τη προηγούμενη εβδομάδα, ο Διευθυντής Σύνταξης του DefenceReview.gr Ιωάννης Νικήτας συνομίλησε με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020» κ. Δημήτριο Αγγελόπουλο αναφορικά με τη πορεία της νέας εταιρείας και τον ρόλο της στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κ. Orly Katsav, αντιπρόεδρος SK Group, και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΒΟ, εκπρόσωπος της Plasan κ. Noam Kishinowski.
Στο περίπτερο της ΕΛΒΟ μας υποδέχεται θερμά ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020» κ. Δημήτριος Αγγελόπουλος.

Η συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020» παρατίθεται ως ακολούθως:

Διευθυντής Σύνταξης του DefenceReview.gr Ιωάννης Νικήτας:

Τί έχει πετύχει ως τώρα η ΕΛΒΟ;

Απάντηση από τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020» κ. Δημήτριο Αγγελόπουλο

Όποιος είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ λίγο καιρό πριν από την εξαγορά και ξανά δύο χρόνια μετά, θα μπορούσε να συνειδητοποιήσει το τεράστιο έργο που έγινε -και εξακολουθεί να γίνεται- για την αναζωογόνηση του εργοστασίου. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για μία από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες εταιρείες της ελληνικής αμυντικής, και όχι μόνο, βιομηχανίας που ειδικά τα τελευταία 6 χρόνια πριν τη μεταβίβαση στους νέους ιδιοκτήτες τελούσε σε πλήρη αδράνεια. Για την ΕΛΒΟ ο χρόνος είχε σταματήσει στο 2014.  Το να επαναφέρεις τον παλμό της παραγωγής σε ένα τέτοιο εργοστάσιο δεν είναι απλή διαδικασία. Το αντίθετο. Η πρόκληση είναι τόση, ώστε να αποθαρρύνει τους περισσότερους που θα μπορούσαν να το κάνουν. Για αυτό ίσως άλλωστε η κοινοπραξία SK Group – Plasan υπέβαλε τη μοναδική πρόταση στη διαγωνιστική διαδικασία, οι μοναδικοί που δέχτηκαν να αναλάβουν το μεγάλο αυτό ρίσκο που κανείς άλλος δεν επιθυμούσε. Ήξεραν πως πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, αλλά αντιλήφθηκαν και τη  σημαντική ευκαιρία που ενέχει η αναζωογόνηση και ο εκσυγχρονισμός μιας τέτοιας βιομηχανικής μονάδας.

Έτσι, από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021, η νέα ιδιοκτησιακή και διοικητική ομάδα προχώρησε στο έργο αυτό με σταθερά και μεθοδικά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν στα εξής: απομάκρυνση όλων των άχρηστων και πεπερασμένων υλικών, συνεχή συντήρηση και φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου ο οποίος ευρίσκονταν σε κακή κατάσταση και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια του εργοστασίου, επισκευή – συντήρηση – ανακαίνιση της υποδομής και των μηχανημάτων που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις και είχαν λόγο ύπαρξης στην επόμενη ημέρα, ανανέωση όλων των απαιτούμενων αδειών λειτουργίας και αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, εγκατάσταση νέας απαιτούμενης γραμμής παραγωγής,  προσλήψεις εργαζομένων με έμφαση σε τεχνικούς, μηχανικούς και καταρτισμένο προσωπικό.

Τα βήματα αυτά έγιναν αθόρυβα ίσως για τους πολλούς, ουσιαστικά όμως και γρήγορα για όσους μπορούν να αξιολογήσουν τη διαδικασία αναμόρφωσης της ΕΛΒΟ. Δεν είναι τυχαίο το ότι πριν συμπληρωθεί το πρώτο έτος λειτουργίας της νέας ΕΛΒΟ, μέσα στο πρώτο δεκάμηνο, κλείσαμε το πρώτο μας έργο ιδιωτικού τομέα μεγάλης κλίμακας, μετά από δέκα και πλέον χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την τελευταία αντίστοιχη συμφωνία της εταιρείας. Η στρατηγική συμφωνία με την ΕΛΤΡΑΚ που επεκτάθηκε εκ νέου στο τέλος του 2022 επιβεβαιώνει τα διεθνώς υψηλά πρότυπα που πλέον ακολουθούμε και την σταθερή ποιότητα των εργασιών μας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ομίλων του εξωτερικού. Σε συνέχεια αυτού και έχοντας λάβει στο ενδιάμεσο την πιστοποίηση κατά ISO 9001-2015, είμαστε από τον Μάϊο του 2022 πλέον σε θέση να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για συμμετοχή σε προγράμματα του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα που αφορούν σε στρατιωτικά ή πολιτικά οχήματα ειδικού σκοπού. Στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μερικές ακόμη παραγγελίες και να υποβάλουμε προσφορές για άλλα προγράμματα.

Εν ολίγοις, σε 2,5 χρόνια πετύχαμε να αναστρέψουμε την εικόνα που ήθελε την ΕΛΒΟ να μην μπορεί να πετύχει συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να μην έχει μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον για κάποιον επενδυτή.

Παράλληλα δε με αυτό, δεν έχουμε αμελήσει και τον κοινωνικό μας ρόλο ως ενεργός και ουσιαστικός παράγοντας της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου φροντίζοντας από την πρώτη μέρα οι κινήσεις μας να δημιουργούν ένα θετικό αποτύπωμα και για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Πού επικεντρώνει η νέα ΕΛΒΟ σε επιχειρηματικό επίπεδο;

Η νέα ΕΛΒΟ συνδυάζει την 50χρονη και πλέον εμπειρία της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΛΒΟ με τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες και το διεθνές εκτόπισμα που φέρουν οι δύο μέτοχοι μας. Ήδη έχουμε καταδείξει πως ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται και αυτός στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας και μπορούμε να παράγουμε αξία. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για προγράμματα του Αμυντικού και του Δημόσιου τομέα που όπως ανέφερα έχουμε ξεκινήσει να διερευνούμε έχοντας πίστη στο συγκριτικό πλεονέκτημα που φέρνουμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΛΒΟ είναι στον πυρήνα της μια εταιρεία που σχετίζεται με την άμυνα. Βασικός πυλώνας της εθνικής άμυνας από το 1972, που πλέον αναδεικνύεται σε μια σημαντική ευκαιρία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν έναν αξιόπιστο, μεγάλης κλίμακας συνεργάτη σε ό,τι αφορά στις εξειδικευμένες ανάγκες τους σε θέματα οχημάτων. Είτε πρόκειται για συντήρηση, αναβάθμιση των υφιστάμενων οχημάτων, ή αφορά σε μελλοντικά οχήματα, όπου μπορούμε και επιθυμούμε να συνεργαστούμε με άλλους κατασκευαστές οχημάτων.

Επιπλέον αυτών, η επιχειρηματική μας ανάπτυξη δεν αμελεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται από τον διαρκώς εντεινόμενο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό, με το προνόμιο που μας δίνει η θέση του εργοστασίου, η εγγύτητά μας σε κεντρικές οδούς μεταφορών, καθώς και η τεχνογνωσία των μετόχων, προφανώς μας ενδιαφέρει η σταδιακή ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες και εταιρείες της ευρύτερης περιοχής.

Ποιες είναι οι συνέργειες που έχει με άλλες ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις;

Καταρχήν η νέα ΕΛΒΟ είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, γεγονός που μας καθιστά αυτομάτως εν δυνάμει συνεργάτη όλων των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και ειδικά σε ό,τι αφορά σε ανάγκες οχημάτων.

Η επαναφορά της ΕΛΒΟ σε λειτουργία και η περαιτέρω ανάπτυξή της είναι όφελος για όλους. Αφενός για την ίδια την ελληνική βιομηχανία που αποκτά σταδιακά ένα δυνητικό συνεργάτη αυτού του μεγέθους που φιλοδοξεί να διευρύνει τις προοπτικές της εγχώριας παραγωγής σε ένα δύσκολο και απαιτητικό κλάδο. Είναι άλλωστε προφανές πως όσο μεγαλώνει ο κύκλος και το εύρος των εργασιών μας, τόσο θα διευρύνονται οι συνεργασίες με τους υπεργολάβους μας, θα αυξάνονται οι θέσεις εργασίας μας και θα ωφελείται και το οικοσύστημα των τοπικών επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Ζώνης της Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον πυρήνα της παραγωγικής μας δραστηριότητας.

Αφετέρου, για την εισαγωγή σε μια παλιά εταιρία μιας σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας που προσπαθεί να αξιοποιήσει το άρτιο εγχώριο εργατικό δυναμικό, την διεθνή και πολυσχιδή εμπειρία των μετόχων και την ισχυρή στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ για να αναπτύξει ίδιες δυνάμεις και ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

 Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει προσπάθειες να ενταχθεί η ΕΛΒΟ σε διεθνή προγράμματα και μια πιθανή συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχύσει και την προοπτική της εταιρείας να καταστεί και εξαγωγική μονάδα προς τρίτες χώρες.

Ποιες είναι σήμερα οι δυνατότητες της ΕΛΒΟ;

Είμαστε η μεγαλύτερη εγκατάσταση εξυπηρέτησης οχημάτων ειδικού σκοπού στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Νοοτιανατολική Ευρώπη. Πλήρως λειτουργική και με όλες τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις για να εξυπηρετήσουμε τροχοφόρα ή ερπυστριοφόρα οχήματα σε επίπεδο νέας παραγωγής / συναρμολόγησης, επισκευής, αναβάθμισης, και ανακατασκευής.

Μέτοχοί μας είναι δύο από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες παγκοσμίως στην αμυντική βιομηχανία και σε ό,τι αφορά στα ειδικού σκοπού οχήματα. Η μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία της Plasan και του SK Group προωθεί τη μετάβασή μας στο επόμενο επίπεδο και παρέχει την ευκαιρία στην ΕΛΒΟ, αλλά και στην τοπική βιομηχανία οχημάτων ευρύτερα, να αξιοποιήσει την ισραηλινή εμπειρία και να αναπτύξει το δικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Την παρούσα χρονική περίοδο, για προφανείς λόγους, η ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε. δεν έχει επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ή στην παραγωγή ιδίων οχημάτων συγκεκριμένου τύπου, καθώς επιθυμία και προτεραιότητα μας είναι η συνέργεια με διάφορους μεγάλους κατασκευαστές, ως συνεργάτες τους στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στα αμυντικά θέματα, σκοπός της ΕΛΒΟ είναι η συμμετοχή σε μελλοντικά στρατιωτικά προγράμματα που αφορούν σε παραγωγή, αναβάθμιση και συντήρηση κάθε είδους ερπυστριοφόρων ή τροχοφόρων οχημάτων καθώς και σε προγράμματα παραγωγής / προμήθειας οχημάτων για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στόχος μας είναι να αποτελούμε το σημείο αναφοράς για όλους τους διαφορετικούς κατασκευαστές οχημάτων, για οποιοδήποτε πρόγραμμα. Λάβετε υπόψη ότι πριν από περίπου 10-15 χρόνια επενδύθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ΕΛΒΟ για την ανάπτυξη του τομέα που αφορούσε στην κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων. Οι υποδομές αυτές της εταιρείας παραμένουν και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε δεν βλέπουμε κανένα λόγο για την κυβέρνηση ή για άλλες εταιρείες να επανεπενδύσουν σε κάτι που ήδη υπάρχει, εξοικονομώντας έτσι χρήματα, χρόνο και κόπο.

Γενικά και από τη θέση του μέλους του ΣΕΚΠΥ, εκτιμούμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία μπορεί να συμμετάσχει με επιτυχία σε τέτοια προγράμματα παραγωγής και Υποστήριξης Κύκλου Ζωής τέτοιων οχημάτων και η ΕΛΒΟ φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ήδη δώσει δουλειά σε υπεργολάβους, έχουμε δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο περισσότερο μεγαλώνουμε. Άλλωστε το πλάνο των μετόχων είναι μακροπρόθεσμο και βασίζεται στην πίστη τους στην προοπτική και δυνατότητες τόσο της ΕΛΒΟ όσο και της Ελλάδας γενικότερα.