Στενεύουν τα περιθώρια για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 της Π.Α αφού στις 26 Φεβρουαρίου έρχεται στη χώρα μας κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων της κατασκευάστριας εταιρείας προκειμένου να λάβουν χώρα οι τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Lockheed Martin, Αμερικανικής κυβέρνησης και Ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τέταρτη LOA πάνω στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση για τον εκσυγχρονισμό των 85 μαχητικών της Π.Α με τελικό κόστος  1,25 δις ευρώ. Το προαναφερθέν κόστος αφορά κατά 965 εκατομμύρια ευρώ το κόστος εκσυγχρονισμού και κατά 285 εκατ. ευρώ τα κόστη της τεχνικής υποστήριξης. Σε όλες τις προηγούμενες αγορές των F-16 τα πραγματικά ποσά που τελικά διατέθηκαν ήταν κατά 12%-15% μικρότερα από τα αρχικά προβλεφθέντα στην LOA.

Ιδιαίτερα μνεία πρέπει να γίνει στη προσπάθεια μείωσης συνολικού κόστους προγράμματος και χρονοδιαγράμματος πληρωμών.Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν είναι εμπροσθοβαρές όπως φαίνεται καθόσον τα τρία πρώτα χρόνια θα έχουν υλοποιηθεί και παραδοθεί στην Ελλάδα:

  1. Η πλήρης ανάπτυξη και οι δοκιμαστικές πτήσεις του προγράμματος
  2. Πιστοποίηση και παράδοση 4 πρωτοτύπων Α/Φ
  3. Παραγγελία του συνόλου των συστημάτων/συσκευών της αναβάθμισης προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές τιμές από τους προμηθευτές τόσο της LM όσο και της USAF
  4. Προετοιμασία της ΕΑΒ για την εγκατάσταση των Kits

Μετά τα τρία πρώτα χρόνια οι εναπομένουσες εργασίες θα είναι η εγκατάσταση των Kits αναβάθμισης στα μαχητικά από την ΕΑΒ και η παράδοση των ανταλλακτικών και του επίγειου εξοπλισμού.

Η Ελληνική πλευρά ζητά την περαιτέρω συμπίεση του κόστους στο ποσό των 1,1 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει νέα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την εκκίνηση του προγράμματος. Την εκκίνηση του προγράμματος σηματοδοτεί η υπογραφή της υπό διαπραγμάτευσης LOA καθώς και η εκταμίευση της προκαταβολής. Όπως επισημαίνεται η σημερινή LOA έχει γεφυρώσει τις οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τη προηγούμενη εβδομάδα έγινε νέα ενημέρωση στον Έλληνα ΥΕΘΑ αναφορικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για πολλοστή φορά.

Τα ψέματα τελείωσαν και πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις ως προς την εκκίνηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα δεν χωρά νέες αναβολές αφού οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων όντας απελπισμένοι από την διαρκή αναβλητικότητα της ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς τα σενάρια που κυκλοφορούν ορισμένοι αφελείς περί οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ αντίστοιχης του Ισραήλ, περί απόκτησης F-15 ή αντί του εκσυγχρονισμού προμήθειας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 έχουν οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις. Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα να εισακουστούν οι εισηγήσεις των ΕΙΔΙΚΩΝ δηλαδή των τεχνικών επιτροπών της Π.Α που επανειλημμένα έχουν τονίσει την ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ του εκσυγχρονισμού. Το γιατί πρέπει να γίνει άμεσα ο εκσυγχρονισμός το έχουμε αναλύσει πολλάκις.

Αν δεν εκκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 παραπέμπεται στις καλένδες.